ZBOG POLICIJSKIH RACIJA U BG: Nestašica marihuane, cena skočila duplo! (FOTO)

Od početka godine neprekidna akcija hapšenja dilera * Cena grama "vutre" od 1.000 do 1.200 dinara, a pre hapšenja bila 500 dinara * Cena hašiša je 10 evra po gramu. Prodaje se samo proverenoj klijenteli, po stanovima

  • 34

Tri meseca nakon najave ministra policije Nebojše Stefanovića da će se obračunati s dilerima droge u novobeogradskim blokovima, obišli smo mesta na kojima ste nekad u po bela dana mogli nabaviti narkotike od brojnih dilera koji su "krstarili" tim krajem.

Stefanović je krajem prošle godine obećao da u borbi protiv narko-dilera neće biti pošteđenih i da će se policija nemilosrdno obračunati sa svima onima koji se bave preprodajom droge.

- Lako je uhvatiti sitne ribe, one koji su dilovali po pola grama ili gram. Oni dobiju male zatvorske kazne i posle toga se vrate na ulicu. Naš cilj je da uhvatimo njihove nalogodavce, da uhvatimo velike koji sve to spremaju i pripremaju - rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da će policija biti intenzivna u ovom procesu, da će sve škole dobiti video nadzor, kao i da će biti pojačane patrole u okolini škola i vrtića.

Ekipa Telegrafa je, tri meseca nakon najave, prošla najproblematičnijim krajevima u Novom Beogradu i pokušala da sazna da li može da se nabavi i kolike su cene narkotika u ovom kraju.

Foto-ilustracija: Flickr/Keith Allison, AP/Tanjug Foto-ilustracija: Flickr/Keith Allison, AP/Tanjug

Međutim, iako smo mislili da ćemo bez problema naći "travu", "skank" ili "spid", ispostavilo se da je na tom tržištu pravi "haos", jer dilera nema - nigde! Cene su se udvostručile, dok se za isporuku čeka i do dan-dva.

Parkovi i haustori kojima su prodavci zvrje prazni, a i ono malo što ih je preostalo, rade to jedino u stanu, i to isključivo starim "mušterijama".

Dvadesetpetogodišnji Beograđanin. B. Š. koji se "dobro razume" u ovu tematiku navodi da su racije koje su veoma učestale od januara, gotovo iskorenile dilere, do kojih je bilo veoma lako doći do tada.

Foto-ilustracija: Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia Foto-ilustracija: Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia

- Sve je puno policajaca u civilu. Krenuli su da hapse od praznika i pošto je palo nekoliko krupnih dilera, ostali su se smirili neko vreme. Kad se pomislilo da je u pitanju standardna akcija koja traje nekoliko dana, većina dilera se vratila ponovo na ulice. Međutim, usledila je nova tura hapšenja i takva situacija je potrajala do kraja polovine marta. Sad je potpuno drugačije, pa je do dilera i droge gotovo nemoguće doći, jer niko ne želi da rizikuje. Svi čekaju da se situacija smiri - navodi on.

Prema njegovim rečima, kao direktna posledica serije hapšenja, cene narkotika su se uvećale više nego duplo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sad i oni malobrojni koji diluju rade to jedino i isključivo iz svojih stanova, i to samo poznanicima, odnosno onima koje poodavno znaju i prodaju. Zato su i cene povećane, pa kupuju samo najokoreliji, dok većina čeka da sve ovo prođe. Tako je cena grama "vutre", odnosno marihuane , 1.000 do 1.200 dinara. Od te količine mogu da se napravi dva "džointa". Pre hapšenja je bila cena 500 dinara.  Cena hašiša 10 evra po gramu. On se teže nabavlja, ali je pre koštao između 500 i 600 dinara po gramu - otkriva nam on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bleja

    18. april 2015 | 20:52

    satro akcijaju pa zbog toga nema vutre... glupost teska, a pravo pitanje je zasto onda ima eksera i spida i koke i dopa na sve strane ako su toliki akcijasi momci u plavom? samo vi sklonite vutru ljudima, ionako je pravo vreme da se jos jedna generacija klinaca navuce na heroin, kao sto je bilo slucaj od pocetka 90ih do sredine 2000ih...

  • dej

    18. april 2015 | 20:29

    Nema trave Ali zato teskih droga koliko hoces! Zar nije bolje da je drugacije!!??

  • Pera

    18. april 2015 | 21:31

    pa kad drzava ne voli konkurenciju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA