GRČKA VOĐA RASKOLA: U EU se sprema pobuna protiv sankcija Moskvi

Rigidan odnos Evrope prema Grčkoj strateški je poklon koji je EU dala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao na tacni i koji on neće odbiti, navodi britanski list "Dejli telegraf"

  • 14

U Evropskoj uniji raste nezadovoljstvo sankcijama prema Moskvi i na pomolu je svojevrsna pobuna koju predvodi Grčka, a pridružiće joj se, po svemu sudeći, Mađarska, Slovačka i Kipar, piše danas britanski list "Dejli telegraf".

Rigidan odnos Evrope prema Grčkoj strateški je poklon koji je EU dala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao na tacni i koji on neće odbiti, navodi britanski dnevnik.

Brisel je svojim ponašanjem, sam gurnuo grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u Putinov zagrljaj i ruski predsednik je sam rekao da njegova poseta Moskvi "nije mogla doći u boljem trenutku".

Cipras je iz Moskve poručio da je Grčka suverena zemlja sa neupitnim pravom da koristi svoju geopolitičku ulogu. Sankcije Evropske unije prema Rusiji ističu u junu ukoliko se 28 zemalja ne složi da ih produži.

Cipras je, međutim, već nagovestio svoje protivljenje tome, a eventualni veto Grčke na sankcije ohrabriće mađarskog premijera Viktora Orbana da se pridruži toj pobuni.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Slovačka takođe polako napušta ono što je nekad bio jedinstven (mada nesložan) EU front za odvraćanje Kremlja od novih koraka u Ukrajini.

Brisel bi mogao jednu članicu da dovede u red, ali ne i više neposlušnih zemalja. EU postaje nemoćna pred sopstvenom internom "petom kolonom", piše britanski list.

Nepotrebno je reći da bi neobnavljanje sankcija u trenutku kada je Donbas još pod kontrolom proruskih snaga, stavilo klipove u točkove američko-evropskih odnosa, dodatno slabeći Severnoatlantsku alijansu i ono što ostaje od zapadne bezbednosne strukture.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • БањаЛукаРС

    10. april 2015 | 20:02

    По мом мишљењу то је добар потез да се смире усијане главе, јер ништа горе не би било него да је недај Боже почео рат у Европи. За Хришћане то би био крај а Ислам би још брже напредовао што нам није у циљу. Ципрасу нобелова награда за мир, а Путину велико хвала што нас је све заједно сачувао својом мудром и стрпљивом политиком.

  • Belgijanac

    10. april 2015 | 19:41

    I vreme je bilo da se cuje glas zemalja s istoka EU. Ne moze spoljna politika EU da se vodi iskljucivo onako kako kazu Berlin, London i Pariz. To vreme je proslo svrseno vreme. Sta jedna Grcka ili Madjarska imaju sa sukobom u Ukrajini? Nemaju nista, a ekonomija im belezi konstantan pad za interes gore pomenutih. Bravo za ove zemlje koje vode politiku u sopstvenom interesu a ne po necijem nalogu. Da ih je bar vise.

  • Савица

    10. april 2015 | 19:43

    РАСТУРАЈ НАЦИСТИЧКУ БАНДУ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA