ŽELITE DA RADITE U NEMAČKOJ? Evo kako da odete tamo!

Ako uzmete u obzir da biste kao automobilski tehničar u Nemačkoj mogli da zarađujete 4.500 evra mesečno, dok se kirije za dvosoban stan kreću do 900 evra, a, primera radi, flaširana voda u pakovanju od 6 flaša od 1.5 litar košta 72 dinara, definitivno ne bi bilo loše da imate u vidu sledeće informacije

  • 31

Naši lekari, programeri i inženjeri sve češće odlaze u Nemačku, a ako je to i vaš cilj, evo šta bi trebalo da znate o tome.

IDETE IZ SRBIJE? Evo šta treba da znate ukoliko želite da radite u Švedskoj, Nemačkoj i Norveškoj!

Prvi korak ka zaposlenju je stupanje u kontakt s poslodavcem.

Od njega morate da dobijete potvrdu o sklapanju radnog ugovora, s kojom onda u nemačkoj ambasadi podnosite zahtev za radnu vizu.

Za takozvanu plavu karticu, boravišnu i radnu dozvolu za stručnjake sa fakultetskom diplomom, preduslov je apliciranje za vizu, a tek po njenom dobijanju, sledi i apliciranje za plavu karticu, koja se dobija u Nemačkoj, u nadležnom uredu za strance.

Srbiji ipak ne preti uvođenje viza za zemlje EU

Uredbom o zapošljavanju pristup tržištu rada za strance ograničen je na određena zanimanja.

Za ostale je neophodna saglasnost uprave za zapošljavanje, a kad je reč o zanimanjima sa niskim stepenom kvalifikacije, ili bez kvalifikacije, za njih važi zabrana regrutovanja, pa su izgledi za dobijanje pozitivnog odgovora izuzetno mali.

S druge strane, lekari, lekari specijalisti, psihoterapeuti i veterinari iz Srbije mogu da rade u Nemačkoj čim se proveri usaglašenost srpske i nemačke diplome.

Ipak, u većini profesija potrebno je položiti dodatni ispit - aprobaciju.

Inače, cena potvrde o priznanju diplome je 100 evra, a za svako ponovno izdavanje potvrde plaća se 50 evra.

Aprobacija nije neophodna za rad u deficitarnim zanimanjima, ali je on onda ograničen na dve godine.

Ukoliko ste kvalifikovani, od zaposlenja u Nemačkoj, osim uspešno završene birokratije, deli vas i poznavanje nemačkog.

ODLIV MOZGOVA: Iz Srbije svake godine ode 32.000 ljudi!

Za radnu dozvolu dovoljan je A1 stepen, za poslove sa srednjom školom B1, dok se za visokoobrazovane kadrove zahteva C1.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP, bigcheesebadges.com Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP, bigcheesebadges.com

Ono što sve koji se razmišljaju da li da preduzmu ovakav korak zanima je, naravno, visina zarade u određenim profesijama.

Na vrhu ove liste su, verovali ili ne, automobilski tehničari sa čak 4.500 evra mesečno, a za njima idu inženjeri elektrotehnike sa 4.340 evra i lekari sa 140 evra manjom zaradom. Pogledajte ko ima manje zarade od njih:

*IT sektor 4.000

*Stručnjaci za grejna i rashladna tela 2.500

*Negovateljice za stare 2.150

* Vodoinstalateri 2.000

* Medicinske sestre 1.900

*Pekari 1.800

* Konobari 1.300

Foto: Flickr/ kirainet Foto: Flickr/ kirainet

Ono što treba imati u vidu jeste da se ovi iznosi odnose na plate u Zapadnoj Nemačkoj, dok u Istočnoj mogu biti i do 1.000 evra niže.

AMERIKA VIŠE NIJE NAJPOPULARNIJA ZEMLJA NA SVETU: Pogledajte koja ju je država pobedila

Iako visina zarade sama po sebi ne znači ništa bez troškova svakodnevnog života, cene u Nemačkoj su takve da vam i nakon plaćanja računa i hrane, ostaje više novca nego u Srbiji.

Tako, za razliku od visoke cene hleba, koja iznosi čitavih 240 dinara, mleko, primera radi, košta 105 dinara, a flaširana voda u pakovanju od 6 flaša od 1.5 litar, samo 72!

Juneće meso je 358 dinara, ulje 120, sok od narandže 100 dinara, narandže 75, jabuke 90, a evrodizel - 140 dinara!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Mesečna kirija za dvosoban stan u veći gradovima je 900 evra, a jednosoban bi vas koštao samo 200 evra manje.

U manjim gradovima, cene su niže samo stotinak evra.

Ako ste rešeni da se oprobate u ovoj zemlji, u tome će vam najefikasnije pomoći njena ambasada u Beogradu, koju ćete naći u Birčaninovoj 19a.

Njihov  broj telefona je 011 306 44 00, a željene informacije možete dobiti petkom od 14 do 16 sati.

Da li Nemačka prihvata vašu diplomu možete proveriti OVDE,  ili na telefon +499 228 501 664

( Telegraf.rs / Izvor: Blic )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jevtic Saša Nűrnberg

    14. april 2015 | 15:59

    Mog komsija, Nemac, kardio-vaskularni hirurg, radi 26-28 dana u mesecu, 12 sadi dnevno, zaradjuje na ruke 3000e, tako da sve to i nije tako kako je u tekstu navedeno! On, zena koja ne radi i dvoje dece sa tom sumom mogu da zive normalno do prvog bez vecih luksuza! Nekorektno ali istinito!

  • Austria

    14. april 2015 | 21:33

    Netreba sve u novinama predstavljeno uzeti zdravo za gotovo. Plate su bruto, sto znaci da se od tih cifri odbija pa cak.i do.pola poreza. Cene za stanove, tu se verovatno radi o netotalnim ciframa, i na to jos dokaze razne cifre, hrana cisto sumnjam da je takk.jeftina, jel je u austriji u zadnje 2 godine jako.poskupela. Neznam kako je u nemackoj, alsigurno nije puno drugacije.nego u austriji. Svakako da je bolje nego na balkanu, u suprotnom bi se sci gastarbajteri vratili, al nije toliko.bolje kao sto ljudi misle. Zaboravljate da gastarbajteri naju visoko obarazovane, dobro placebe pozicije, vec su pomocni radnici, u najboljem slucaju obicni radnici. Visoko obrazovani ljudi, zaposleni u svojoj struci imaju naranvno bolje plate, al isti princip vazi i u srbiji i svugde. jel razumete sad zasto vi nerazumete gastarbajtere sto kukaju a oni nerazumeju vas sto im neverujete. Jedino sto je ivde bolje zdravstvo i drzava ti pomaze u "nedaj- boze-situacijama",neces ostati zedan i gladan, a sve preko toga je od slucaja do slucaja drugacije. Visoko obrazovana osoba, koja perfektno poznaje jezik, njoj sigurno nije toliko lose, al o tome mozete tek sa trecom generacijom da porazgovarate(druga je pretezno zavrsila zanat ili u najboljem slucaju srednju skolu). Kako god ucite, ucite, ucite (al ozbiljno i srcem i telom i duhom, a ne samo reda radi i nekupujte diplome, pravo znanje se trazii.ucite sto vise jezika.... ), nepredajte se nikad, gurajte uvek napred, na nikoga se neoslanjajte sem na samog sebe i onda ce vam svugde biti dobro.... gde god bili, zelim vam uspeh i adekvatanu zaradu, ravnu vasem znanju i vasem trudu

  • FEBO

    14. april 2015 | 16:34

    NEMA JUNETINE ISPOD 6 ERA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA