ZNATE LI ŠTA ZNAČI KEY ACCOUNT MANAGER? Zašto Srbi sve više koriste strani jezik umesto svog?

Ako niste znali, a niste, “head of sales department” je poslovođa kog je imao i svaki “C Market” u Titovoj Jugoslaviji, a “office manager” ništa drugo do - dobra stara sekretarica

  • 12

Jedna od tekovina 21. veka su i profesije čiji nazivi zvuče kao da je u međuvremenu nastalo na desetine poslova koje čovečanstvo nikada pre nije poznavalo.

ČIK POGODITE: Koje poslove Srbi najviše rade, a o kojim sanjaju?!

Prava istina je da većina njih postoji od kad i proizvodnja, a da svojim rogobatnim imenima, preuzetim iz engleskog jezika, samo zbunjuju one koji u stvari odlično znaju koje radno mesto je po sredi - ali pod nekim drugim nazivom.

Vrhunski menadžeri u Srbiji zarade i do 10.000 evra!

Evo nekih od poziva za koje ste kada ste prvi put čuli za njih pomislili "zaboga, šta li radi ovaj?":

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Key account manager

Akaunt menadžeri nadležni su za sve prodajne i postprodajne aktivnosti, kojima je glavni cilj da kupac bude zadovoljan. Sa istim motivom, ovaj menadžer na sve moguće načine stara se i o klijentima firme za koju radi, ne bi li sa njima nastavili da sarađuju i sklapaju poslove. Razlika između njega i key account managera je u pridevu “ključan”, koji se odnosi na to da je on zadužen za najbitnije klijente.

Conference & banquet coordinator

Banket koordinator preoteo je mesto doskorašnjim zvezdama svakog prijema - hostesama. On planira hepeninge, a potom na njima nadgleda posluženje i program koji se organizuje u restoranima, hotelima, kongresnim centrima za različite ručkove, prezentacije, modne revije i raznorazna okupljanja, iliti bankete.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Chief executive manager

Jednom rečju - direktor. Radi na ključnim poslovima, propisuje pravila i kontroliše rad svojih podređenih. Postoji nekoliko podvrsta, pa je tako CMO direktor marketinga, CSO direktor prodaje, a CTO tehnički direktor.

Od kuće radi svaki drugi dan 58% menadžera u Srbiji!

Executive assistant

Dužnost executive assistant-a je organizacija svakodnevnih aktivnosti u firmi, u ime kojih on planira sastanke, sprovodi istraživanja, priprema prezentacije, pruža razne usluge klijentima i u svakoj firmi se podvodi pod drugačiji komplikovan naziv.

Lean specialist 

Upravljajući proizvodnim procesima i analizirajući troškove, onaj koji u kompaniji ponese ovu titulu odgovoran je za efikasnost zaposlenih i mašina koje koriste.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Office telemarketing operator

Ove ljude ste više puta psovali, a niste znali da njihovo zanimanje zauzima čitave tri reči. Na vaše "halo", ofis telemarketing operater ljubazno će vam ponuditi određeni proizvod, objasniti šta uz njega možete da dobijete gratis "i sve to po neverovatnoj ceni". Za razliku od vas koji možete ovu agoniju da prekinete spuštanjem slušalice, oni identičan postupak moraju da ponove još bezbroj puta u toku dana, dok ne ispune određenu kvotu.

Process improvement expert

Kako im samo ime kaže, ovi eksperti specijalizovani su u oblasti unapređenja procesa, kako bi kompanija povećala profit. Balansiraju između želja i mogućnosti tako što se trude da ovu drugu kategoriju podignu na što viši nivo.

Foto: Foter/Victor 1558 Foto: Foter/Victor 1558

Sales executive

Još jedan u lancu onih koji streme porastu profita. Sales executive je menadžer prodaje koji se trudi da okupi sve potencijalne klijente, kojima bi mogao da proda robe i usluge svoje firme.

Team leader

Iako zvuči kao glavni šraf u internacionalnoj kompaniji iz holivudskih filmova, reč je o klasičnom šefu odeljenja, kakvih je bilo i "Boljem životu". Tim lider je prvi među jednakima koji motiviše, nadgleda i, kad zatreba, izdaje naređenja grupi ljudi kojom koordinira.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ovih 5 stvari NE TREBA da radite ako želite da budete uspešan lider!

Community manager

Komjuniti menadžer znači "srećan čovek". Šalu na stranu, ovo radno mesto imaju oni kojima neko plaća da po društvenim mrežama šire reč o nekom proizvodu, usluzi, dešavanju... Vi možda na Fejsbuku, Tviteru, Pinterestu, Instagramu... besplatno provodite vreme, ali oni ne.

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Milojko

    25. april 2015 | 18:39

    Brzo zaboravljamo naš jezik za jednu deceniju mi stariji nećemo ništa i nikog razumiti kad bude pričao.Pokondirili smo se mislimo da je tuđe bolje od našeg.

  • Veci

    25. april 2015 | 20:12

    Coffee executive- kafe kuvarica.

  • Dag

    25. april 2015 | 18:16

    Poslovodja, u radnji - za izradu kljuceva?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA