POGLEDAJTE PRVI SRPSKI FILM: Zavirite u život i delo besmrtnog vožda Karađorđa (VIDEO)

U gomili materijala u čiji je posed došao "Austrijski filmski arhiv" 2003. godine, naši i njihovi stručnjaci su pronašli igrani film o borbi Srba protiv Turaka na početku 19. stoleća u kome je prepoznato remek-delo: "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa"

  • 1

Svi znamo ko je i šta je Karađorđe. Pokretač Prvog srpskog ustanka, vožd srpske revolucije u kojoj smo postali prva evropska država posle Francuske koja je ukinula feudalizam, tvorac jednog de fakto republikanskog uređenja naše domovine, otac moderne Srbije, utemeljitelj dinastije koja će u dva navrata do sada vladati našom zemljom.

Ono što ne znamo svi jeste podatak da je Karađorđe takođe i glavni protagonista našeg prvog igranog filma, snimljenog 1911. godine, sedam godina nakon što je njegov unuk Petar postao kralj.

Ali, ovo nikoga ne bi trebalo da čudi, pošto smo sve do 2003. godine bili ubeđeni da smo ovo blago davno izgubili, pa je čak izgubljena i nada da će ikada biti ponovo otkriven. U toj meri je ta nada bila mrtva, da film nije čak ni spominjan.

Tako je bilo sve dok "Austrijski filmski arhiv" nije 2003. godine dobio bogatu zbirku filmova vezanih za Srbiju, verovatno iz nekog njihovog izvora nasleđenog od pljačkanja naše zemlje tokom Prvog svetskog rata. U velikoj količini negativa i pozitiva pronađeni su i retki materijali o kraljevskoj porodici Karađorđevića, njihovim svečanostima, venčanjima i sahranama, borbama srpske vojske u toku Velikog rata, i tako dalje.

Kralj Petar I podiže spomenik svom dedi Karađorđu. Foto: Arhivska fotografija, Wikipedia/Milicevic01 Kralj Petar I podiže spomenik svom dedi Karađorđu. Foto: Arhivska fotografija, Wikipedia/Milicevic01

U toj gomili je na sreću našu bio i igrani film o borbi Srba protiv Turaka na početku 19. stoleća u kome su upravnik "Arhiva Jugoslovenske kinoteke" Aleksandar Erdeljanović i njegov austrijski kolega dr Nikolaus Vostri prepoznali naš najstariji igrani film: "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa", u režiji legendarnog čiča Ilije Stanojevića, i sa Miloradom Petrovićem, Teodorom Arsenović, Jovanom Antonijevićem, Vukosavom Jurković, Aleksandrom Milojevićem, Dragoljubom Sotirovićem i drugima u glavnim ulogama.

Austrijanci su nam tada momentalno predali ovo blago i ono je uz dosta pompe stiglo u našu prestonicu i - palo u zaborav, kao i obično što sa nama bude. Zato je tu Telegraf da vas podseti da ovaj film MORATE POGLEDATI, bez daljeg odlaganja.

Video klipovi koje prilažemo u linkovima ispod podeljeni su u četiri 15-minutna dela. Takođe, film je nemi, što ne bi trebalo da vas začudi ako se setite da je snimljen nekoliko decenija pre pojave zvuka. Sve ovo naglašavamo da se ne biste zbunili.

Prvi deo "Karađorđa" pogledajte na ovom linku

Drugi deo "Karađorđa" pogledajte na ovom linku

Treći deo "Karađorđa" pogledajte na ovom linku

Četvrti deo "Karađorđa" pogledajte na ovom linku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TT

    31. maj 2015 | 21:06

    Napoleon o Voždu srpskome Karađorđu kada su ga u Aspenu kod Beča 1809. god. pitali je li on najveći vojskovođa: "Lako je meni biti veliki kod naše velike i iskusne vojske i ogromnih vojnih i ratnih sredstava. Ali tamo daleko na jugu,na Balkanu,živi jedan knez,koji je proizašao od prostog seljaka i koji je,prikupivši oko sebe više golorukih cobana iz planine,iako bez oružja,snadbeven samo sa višnjevim topom,uspeo da poljulja Otomansko carstvo. To je Karađorđe Petrović,kome danas i pripada slava najvećega vojskovođe sveta."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA