CRVENKAPA SE DROGIRA I IDE S PEDOFILOM IZA ZIDA: Skandalozna predstava za decu u Nišu

- O čemu se tu radi dovoljno je pogledati sporni plakat: na njemu je crno-bela, zlokobnaslika vuka s malom crvenom kapom, što je po mom mišljenju direktna asocijacija na "crvene beretke" i JSO - kaže dramski pisac Igor Bojović

  • 11

Rediteljka dečje predstave "Crvenkapa", Biljana Vujović, koja je rađena po tekstu Igora Bojovića, ubacila je u tekst deo gde Crvenkapa proba drogu, odlazi s pedofilom iza zida i posle nekoliko trenutaka vraća se na scenu kao da se ništa nije desilo, pišu Novosti.

Predstava je na redovnom repertoaru lutkarskog pozorišta u Nišu.

- Izbacila je veći deo mog dramskog teksta, rađenog po motivima poznate bajke i dopisala svoj, što je nedopustivo po Zakonu o autorskim pravima. Niti sam ja to napisao, niti je tekst dopisan uz moju saglasnost. I sa zakonske i s etičke tačke, nedopustivo je. Pozorište lutaka iz Niša objavilo je javno izvinjenje, što verujem da je značajno jer je na neki način presedan: smatram ga izvinjenjem i branši kojoj pripadam i profesiji kojoj se bavim- kaže Bojović.

Evo šta je nateralo dramske pisce Srbije da protestuju!

Predstava nije skinuta s repertoara, a iz pozorišta su se obavezali da će povući sve plakate i programe s imenom Igora Bojovića.

Printskrin: drama.org.rs Printskrin: drama.org.rs

- O čemu se tu radi dovoljno je pogledati sporni plakat: na njemu je crno-bela, zlokobnaslika vuka s malom crvenom kapom, što je po mom mišljenju direktna asocijacija na "crvene beretke" i JSO. Plakat nije primeren predstavi za decu, u kojoj su "učitana" mnoga zla ovog sveta koja se ne odnose na najmlađe. Valjda je trebalo da budu kritika takvih društvenih pojava ali, nažalost, u predstavi deluju afirmativno! Primera radi, kada Crvenkapa proba drogu i uzvikne: "Ja sam ptica, ja letim" - izaziva smeh i radost među decom u sali - kaže Bojović.

Udruženje dramskih pisaca Srbije najoštrije je protestvovalo zbog zloupotrebe autorskih prava pisca Igora Bojovića.

- Time je ne samo ugrozila principe zakonom zaštićenog autorskog prava, već je ovom inkriminisanom radnjom na sraman način izmenila smisao i značenje teksta, uvodeći u ovu dečju predstavu temu pedofilije i narkomanije - rekao je Miladin Ševapić, predsednik UDPS-a.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxx

    5. maj 2015 | 11:26

    Asocijacija na JSO "crvene beretke"? I to samo rediteljka razumem onda. Kao onaj " A Serbian Film" kad siluju bebu,reditelj je rekao da je to metafor za Milosevica kako je silovso svoje narod. Pa samo ludaku moze to da padme na pamet, ja kad sam gledao film nisam bas mislio na Slobu kad sam to video

  • Son

    5. maj 2015 | 14:31

    Sigurno je redateljka bila u mladosti zlostavljana, a i droga joj nije strana pa je pokusala da poleti.Posao za psihijatra.

  • Suza

    5. maj 2015 | 11:26

    Pre nego sto su deca uvedena u pozoriste, da li je iko nasao za shodno da odgleda predstavu? Mislim da je skandalozno da se decije bajke pretvaraju u morbidnu pricu, u nesto sto skrnavi prava deteta da odgleda ono sto je primereno njegovim godinama. Moramo li u svemu da trazimo rupu, da bi ubacili ono cega se i sami grozimo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA