TAJNI ŽIVOT BEGUNCA IZ ŠOŠENKA: Kao na filmu je bežao policiji 56 godina! (FOTO) (VIDEO)

Američki mediji, s pomešanim osećanjima preneli su vest o hapšenju ovog, sada već, starca. Frenk Frešvoters (79), koji je još pre 56 godina pobegao iz poznatog zatvora, konačno je ove nedelje uhvaćen na Floridi, gde je živeo pod imenom Vilijam Harold Koks

  • 3

Američka javnost ovih dana je bila uzdrmana vešću o hapšenju pravog begunca iz zatvora u kom je snimljen jedan od najboljih filmova svih vremena "Bekstvo iz Šošenka". 

UHAPŠEN BEGUNAC IZ ŠOŠENKA: Čovek po kome je snimljen najpoznatiji film na svetu uhapšen posle 56 godina od bekstva iz zatvora (FOTO) (VIDEO)

Američki mediji, s pomešanim osećanjima preneli su vest o hapšenju ovog, sada već, starca. Frenk Frešvoters (79), koji je još pre 56 godina pobegao iz poznatog zatvora, konačno je ove nedelje uhvaćen na Floridi, gde je živeo pod imenom Vilijam Harold Koks.

Interesantna je i činjenica da je on sa lažnim brojem socijalnog osiguranje radio ni manje ni više nego za državu. On je vozio "pokretnu biblioteku", automobil koji raznosi knjige starim i nemoćnim osobama. Zato še može reći da sekrio bukvalno ispred nosa američke policije koja je za njim tragala čitavih 56 godina.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Frenkova životna priča puna je obrta i šansi iskorišćenih u poslednjem trenutku. Frenk je leta 57. godine, kada je imao 20 godina, prilikom prebrze vožnje naleteo na pešaka koji je preminuo od posledica udara. Država Ohajo ga je osudila na 20 godina zatvora za ubistvo bez predumišljaja, ali je ta kazna suspedovana.

Ipak, Flešvoters je prokockao ovu šansu za normalnim životom kada je prekršio svoju uslovnu kaznu kada je opet zatečen u vožnji i sa vozačkom dozvolom, što mu je bilo zabranjeno. Tada je svoju zatvorsku kaznu počeo da služi u Popravnoj ustanovi države Ohajo u kojoj je kasnije, 1994. godine snimljen film "Bekstvo iz Šošenka", koji baš govori o bekstvu iz zatvora nepravedno optuženog čoveka.

Frešvotersovo bekstvo 1959. godine bilo je ipak malo drugačije nego ono iz filma. Frenk je izdejstvovao da bude prebačen u "kamp časti", zatvorski radni kamp, odakle mu se gubi svaki trag 30. septembra.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ipak, ni posle bekstva Frenk nije vodio miran i povučen život. On je 1975., uhapšen u Čarlstonu u Zapadnoj Virdžiniji kada je, navodno, pretio svojoj ženi. Tada je već imao lažni broj socijalnog osiguranja i radio za državu u "mobilnoj biblioteci" i kao vozač kamiona. Guverner Virdžinije tada je odbio da ga izruči Ohaju. Oslobođen je iz zatvora i opet mu se gubi svaki trag.

Izgleda da se tada preselio u Floridu gde je živeo pod lažnim imenom i čak primao socijalnu pomoć od države.

Njegov dosije u policiji Ohaja skupljao je prašinu dok opet nije otvoren, posle 56 godina. Novim tehnikama, stari begunac je brzo pronađen. Policija je prvo u zasedi posmatrala njegovu kuću čitavih nedelju dana, a onda na prevaru, dajući mu da potpiše neka dokumenta, izvukla njegove otiske prstiju. Posle upoređivanja otisaka, bilo je jasno da su uhvatili pravog čoveka.

Kada mu je maršal prilikom hapšenja pokazao sliku begunca iz 1959. godine i upitao da li je video tu osobu, Frešvoters je odgovorio da ga nije video jako dugo.

Lokalni mediji priču prenose sa izvesnom dozom humora i konstatuju da "sigurno više nema kriminala u Ohaju, kada su ponovo otvorili slučaj star 56 godina u kom je zločin počinjen iz nehata, a ne iz zle namere".

Društveni medij ytnetwork.com čak sprovodi anketu sa pitanjem: "Da li treba pomilovati ili zarobiti Frenka Frešvotersa?"

(A. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Није Монтенегро, већ јуначко Српско легло

    8. maj 2015 | 01:51

    Топ филм

  • Rajko

    8. maj 2015 | 01:12

    Kod nas bi to delo zastarelo odavno, ne znam za Ameriku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA