SVE TEORIJE ZAVERE OKO RATA U MAKEDONIJI: Koja vam je najrealnija? (VIDEO)

*Postoji nekoliko teorija o tome šta je uzrok i ko stoji iza izazivanja krvavih sukoba u Makedoniji * Šiptari koji žele stvaranje Velike Albanije *Amerikanci koji sabotažom Turskog toka žele da naude Rusima *Albanci nezadovoljni Ohridskim sporazumom

  • 20

U kumanovskom naselju Divo, u kome je tokom vikenda došlo do oružanih sukoba makedonskih snaga bezbednosti i terorista, život se jutros polako vraća u normalu, mada je pitanje do kad će tako i ostati.

SKANDAL! Albanci tvrde da su za KRVAVA UBISTVA u Kumanovu krivi Srbija i RUSIJA!

U antiterorističkoj akciji poginulo je osam policajaca, a ubijeno najmanje 14 terorista, završena je juče po podne i u toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a, uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.

INVAZIJA TERORISTA NA MAKEDONIJU: Najpotresnije fotke novog rata na Balkanu (FOTO)

Kada se govori o mogućim uzrocima sukoba u Makedoniji postoji nekoliko teorija. Pitanje je kome je u interesu da izazove sukob i zbog čega, a odgovori koji se nameću su različiti.

Ipak, krenimo redom.

1. AMERIKANCI IZAZVALI RAT ZBOG TURSKOG TOKA

Jedna od teorija koja možda i najviše "pije vodu" jeste da iza svega stoje Sjedinjene Američke Države, koje izazivanjem sukoba u Makedoniji vode svoju borbu protiv Rusije.

Naime, napadi šiptarskih terorista na Kumanovo je plan iza kog stoji vlast u Vašingtonu, a sve da bi se prekinuo ruski projekat gasovoda, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori.

Kako je i predvideo vojni analitičar Miroslav Lazanski Makedonija je najslabija karika takozvanog "Turskog toka" koji treba da ide preko Rusije, Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske.

MAKEDONCI SU UHAPSILI ALBANSKE CIVILE I OBUKLI IH U UNIFORME, EVROPO POMOZI: Zvuči li vam poznato ova bezočna laž albanskih terorista?

- Tu ga je najlakše preseći. Turci će dati, Cipras će verovatno dati, Srbija će dati jer će više zaraditi od te trase nego da je išao kroz Bugarsku, Orban će dati i eto ti ruskog gasa u Austriji. Kako to preseći? Najlakše je zaljuljati Makedoniju - objasnio je Lazanski komentarišući nedavno zauzimanje jedne policijske stanice u Makedoniji od strane šiptarskih terorista.

AMERIKA REŽIRALA RAT U MAKEDONIJI: Šiptarski teroristi dobili signal iz Vašingtona za napad!

Ukoliko je ta teorija tačna, jasno je da iza svega stoji Amerika zbog geopolitičkih interesa. Kada se uzmu u obzir i navodi da OVK na Kosovu, a samim tim i Oslobobilačku narodnu armiju (ONA) u Makedoniji kontorliše CIA - jasno je ko je povlačio konce u krvavim napadima terorista u Kumanovu.

2. ŠIPTARSKI SAN O VELIKOJ ALBANIJI

"Oslobodilačka narodna armija" (ONA), poznatija i kao makedonska UČK, preuzela je odgovornost za napade u Kumanovu. Borbe u Makedoniji predstavljaju logičan sled višegodišnjih napora kosovskih i makedonskih Albanaca da se teritorije na Balkanu na kojima živi albansko stanovništvo ujedine u jednu državu, takozvanu Veliku Albaniju.

Velika Albanija. Foto: Wikipedia Velika Albanija. Foto: Wikipedia

Taj iredentistički projekat koji ima za cilj ujedinjenje svih Albanaca u jednu državu. Albanci ovaj koncept često nazivaju "Etnička Albanija".

ALBANSKI ISTORIČAR PRETI SRBIMA: Dajte nam JUG SRBIJE ili KREĆEMO U SUROV NAPAD!

Koreni ove ideje obično se prate unazad do Prizrenske lige 1878. godine, koja je tražila ujedinjenje svih Albanaca Otomanskog carstva u jedan veliki Albanski vilajet.

Ova ideja je i danas veoma uticajna među albanskim nacionalistima.

3. MANJKAVOST OHRIDSKOG SPORAZUMA

Jedan od uzroka sukoba u Makedoniji je i Ohridski sporazum, ugovor koji je potpisan 2001. godine nakon oružanih sukoba makedonskih snaga bezbednosti i albanskih terorista.

Albanci nisu zadovoljni potpisanim jer smatraju da su im uskraćena prava, sve o tom sporazumu možete pročitati OVDE.

SVI PRIČAJU O OHRIDSKOM SPORAZUMU KAO UZROKU RATA U MAKEDONIJI: Evo šta sve piše u njemu (VIDEO)

Nakon napada u Kumanovu Garda Republike Iliride" (GRI) obavestila je javnost, "sve albanske teritorije i međunarodnu zajednicu" da su  sve albanske grupe i vojne formacije ONA počele da delujemo kao jedno telo za implementaciju Republike Ilride

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Printskrin: YouTube/tracker2can Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Printskrin: YouTube/tracker2can

- Međunarodni faktor je odgovoran i zbog nesprovođenja Ohridskog sporazuma iz 2001. godine. Osim nastavka borbe i reorganizacije ONA i GRI što je nametnuto jedina opcija za ostvarivanje Republike Iliride, ukoliko rukovodstvo BJRM kao falsifikovana tvorevina, budu nastavili da se reperesivno ponašaju svojim državnim aparatom, mi smo spremni da razvalimo, ako bude potrebno, ne samo ovu BJRM nego i ceo Balkan gde žive Albanci, jer nam medunarodni faktor ne ostavlja drugi izbor -  navedeno je u saopštenju koje je potpisao potpisao komandant Hamdi Ndrecaj Panter.

Najnovija dešavanja u Makedoniji možete pratiti OVDE

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dali je sta li je

    11. maj 2015 | 22:25

    Teorija ima gomile ali je jedno jasno da siptari koriste svaku priliku za izazivanje nemira i podsecaju na svoje teznje o stvaranju velike albanije bez obzira oni uvek gledaju da se njihov cilj poklapa sa interesima velikih nebi li ostvarili prvenstveno svoj cilj.A to je ono sto nama koji se granicimo sa njima smete.Prosto i jednostavno.Oni od toga nece odustati.I to je problem svega.Koja god velika sila bude imala neki interes oni ce da budu njihovo orudje da ostalima prete.Albancima se jednom za svagda treba "razbiti nos"...

  • Aleksandar11

    11. maj 2015 | 22:41

    Najrelanije. Neko moje misljenje. Stvaranje velike albanije ne verujem. Ne mogu oni to sami da urade ipak je to 4 drzave. Sem ako im neko ne pomogne. Pre ce biti da je Turski tok upitanju. Makedonija je tu najslabija karika.

  • Milun

    11. maj 2015 | 22:54

    Od prvih demonstracija '80. pa sve do prosle godine, svaki siptar koji je dosao u bilo koju zapadnoevropsku zemlju i rekao da je proganjan i zlostavljan od strane srpskog rezima , dobijo bi politicki azil .Prosle godine su Srbija , Makedonija , Crna Gora i Kosovo proglasene kao sigurne zemlje , sto znaci da iz ovih zemalja nema vise politickih azilanata .Posto su siptari cobanski narod , takva politika EU im se nije svidela , pa su se dali na posao , kako bi vratili nesigurnost na ove prostore .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA