Evo šta bi se desilo ISUSU DA DANAS DOĐE U SRBIJU! (FOTO)

Ne bi prošla ni dva dana, a počeli bi da ga kleveću i provlače kroz blato, ne bi li otupili oštricu njegove društvene kritike. I znate šta: uspeli bi. Jer nama Srbima nije važno šta je istina, nego ko jače viče

  • 43

Čak i oni koji ne veruju u Boga i misle da je Isus izmišljena ličnost ne spore da je u njegovom učenju sadržan ideal ispravnog života i moralnih vrednosti. Kad bi svi postupali kao Isus (ili Isa, kako ga naziva Islam), na planeti ne bi bilo ratova, mržnje, ubistava, zla...

Isus je pre par hiljada godina svoje sledbenike pridobio postupcima i govorima o vrednostima koje je propovedao. Šta mislite, da se on danas pojavi u Srbiji, s istim tim učenjima i postupcima, kako bi se proveo?

Ovaj misaoni eksperiment zamišljen je tako da otkrije moguće reakcije Srba na Isusovo javljanje među njima, ali istovremeno da otkrije i stvar-dve o nama samima.

Teško vama, licemeri

Isus je obožavao da kritikuje verske i političke vođe svog vremana, zbog toga što oni jedno propovedaju, a drugo rade (propisuju obaveze drugima, a sami ih se ne pridržavaju, prikazuju se pobožnima, a nisu; izvana se predstavljaju čistim, a puni su poroka; propovedaju pridržavanje zakona, a sami ga se ne drže; zagovaraju skromnost, a žive u luksuzu...

Legionar Longin probada Isusa Hrista tokom raspeća. Foto: Wikipedia Commons/Eloquence Legionar Longin probada Isusa Hrista tokom raspeća. Foto: Wikipedia Commons/Eloquence

Nema sumnje da bi Isus i u Srbiji 2015. imao mnogo materijala za ovakvu kritiku. I danas je mnogo onih koji su na rečima pravi sveci i svetice, a u stvarnom životu bludnici, rasipnici i prevaranti. Ako bi Isus bio iskren, kao što bi bio, i imenovao ih, recimo u nekom od srpskih medija, šta mislite, kakav bi bio njihov odgovor?

Šta, recimo, da Isus povede kamermane srpskih televizija i portala, i uputi se pravo na Sabor SPC, da obiđe preskupe nemačke automobile u kojima su vladike (monasi zakleti na suzdržavanje od luksuza) došli na isti? Da li bi ih on nazvao licemerima, da li bi im rekao: "Teško vama, licemeri“? Šta mislite?

A šta bi se onda desilo?

Možda kritike na njegov račun, preko medija u kojima vladike imaju uticaj? Možda bi bio optužen za "rušenje ugleda SPC", "napad na crkvu sakriven iza lažne brige za građane", a ultimativno i za nerazumevanje sopstvenog učenja i napad na sebe samog.

Legionar Longin probada Isusa Hrista tokom raspeća. Foto: Wikipedia Commons/Eloquence Legionar Longin probada Isusa Hrista tokom raspeća. Foto: Wikipedia Commons/Eloquence

A vladike? Vladike, šta biste rekli Isusu Hristu da vas vidi u Mercedesima i „BMW“-ima i upita: "Da li je to moja vera, koju sam doneo na Zemlju"? Da li biste smeli da ga pogledate u lice?

Neka prvi baci kamen onaj ko je bez greha

Jedan od omiljenih sportova u Srbiji je pljuvanje. Pljuvanje po svakome, po svemu i svačemu, zbog svega. A u njemu prednjače oni koji ne da ne bi smeli da „beknu“ u vezi bilo čega, ako bi kamenje bacali samo oni bez greha, oni koji su najgrešniji među nama. Po principu "ko o čemu..."

Ko god je upoznat sa stvarima u Srbiji i načinom na koji one funkcionišu, zna da je na delu strategija "preventivnog napada": ako si prljav, napadni nekog poštenog (ili prljavog, svejedno, ali bolje pošteno, jer ti ne znaju da uzvrate udarac), kako bi se pričalo o njegovom nepoštenju, a ne o tvom (za koje znaš da je realno).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Zamislite sad da se pojavi Isus, jedini zaista bezgrešan, i da počne da proziva razne likove zato što bacaju drvlje i kamenje na ljude, a sami su ogrezli u razne vidove kriminala. Njima bi to jako zasmetalo, pa ne bi prošla ni dva dana, a već bi preventivno osvanulo, negde, "Isus namestio tender sa kumom", "Isus u seks aferi sa starletom", "Isus naredbe prima iz Vašingtona/Moskve".

Sve u cilju da se Isus diskredituje i oštrica njegove kritike otupi. I znate šta: uspeli bi. Jer nama Srbima nije važno šta je istina, nego ko jače viče. A onda bi krenulo kamenovanje Isusa, u kojem bi učestvovali svi "bezgrešni" redom.

Okreni drugi obraz, skini košulju

"Koji te udari po obrazu, okreni mu i drugi. Koji hoće da ti uzme kabanicu, podaj mu i košulju".

Foto: FORVM MMX, Wikimedia/Orjen Foto: FORVM MMX, Wikimedia/Orjen

"Zemunci" i dizelaši iz devedesetih aktivno su radili na popularizaciji ove Isusove maksime među narodom, kako znamo, a spremno bi je dočekali i svi oni koji danas narodu udaraju šamare po obrazu, džepovima i drugim delovima savremene anatomije jednog Srbina.

Ovo je, dakle, jedno od retkih Hristovih učenja koje bi imali svesrdnu podršku onih koji beščašćem i nepoštenjem stiču bogatstvo i ugled. A oni potlačeni... Teško da bi imali nešto od njegove primene.

Pretvaranje vode u vino, stvaranje ribe ni iz čega

Isus Hristos Pantokrator, kapadokijska freska 1. milenijuma: Wikipedia Commons/Elgaard Isus Hristos Pantokrator, kapadokijska freska 1. milenijuma: Wikipedia Commons/Elgaard

Ne ulazimo u istinitost navoda o tome da je Isus na svadbi pretvorio vodu u vino, i da je ni iz čega stvorio ribe koje su napunile mreže ribara. Zamislimo na trenutak da on nešto slično uradi danas. Prvo, salva pitanja: "Ima li u toj ribi emulgatora", "šta je dodato u tu vodu pa da postane vino", "a gde je tu gluten", i slično.

Drugo, nepoštovanje svih mogućih procedura o proizvodnji hrane koje postoje u Srbiji, a tek onih koje treba da ispunimo u procesu pridruživanja EU. Prijava ko vrata. Treće, proizvođači hrane i vina... Ne bi im se to svidelo. Profit je profit. Četvrto, danas hrane i vina ima toliko i toliko se prejedamo i napijamo da bi ovaj Isusov trik verovatno bio tretiran kao jeftina mađioničarska fora, a ne kao nešto što spasava živote i časti.

A šta vi mislite? Kako bi se Isus proveo da danas siđe u Srbiju?

(P. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The~Spatula

    25. maj 2015 | 19:06

    Verovatno bi nam prvo bio idol pa bi ga prodali Hagu, Boze oprosti!

  • popajko

    25. maj 2015 | 21:19

    Izdali bi ga kao sto su nasi izdali Milosevic , karadzica , Mladica i ostale Srpske velikane...sigurno bi ga opljackai , poslali ga na biro za zaposljavanje...onda bi citali da su ga hrvati proglasili agresorom , kriv bi bio za markale i srebrenicu...spominjali bi ga i na ovcari , siptari bi ga smatrali srbinom...i onda bi on otisao , rekao caci da nas sve sa balkana potopi i napravi uslugu covjecanstvu kad smo stoka...

  • U - - Je

    25. maj 2015 | 19:49

    S'obzirom na ovoliki broj nevernika,mislim da bih zaplakao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA