KOJI SAM JA MENI KRALJ: Predsednik Turkmenistana napravio sebi ZLATNI spomenik! (VIDEO)

Kritičari smatraju da je njegova administracija jedna od najrepresivnijih na svetu, a Evropa, u pokušaju da zaobidje Rusiju, na Turkmenistan gleda kao na alternativnu rutu za snabdevanje prirodnim gasom

  • 2

U Turkmenistanu je danas otkriven prvi spomenik u čast predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova - pozlaćena, šest metara visoka statua lidera na konju koji se propinje na beloj litici.

VELIKI CAR: Predsednik Turkmenistana zabranio crne automobile iz sujeverja!

Berdimuhamedov, 57-godišnji zubar, koji je zvanično dobio titulu "arkadaga" - patrona, nije prisustvovao ceremoniji otkrivanja spomenika.

Berdimuhamedov je istovremeno i premijer i načelnik generalštaba ove većinski muslimanske, centralnoazijske zemlje koja ima četvrtu najveću zalihu prirodnog gasa na svetu.

Kritičari smatraju da je njegova administracija jedna od najrepresivnijih na svetu, a Evropa, u pokušaju da zaobidje Rusiju, na Turkmenistan gleda kao na alternativnu rutu za snabdevanje prirodnim gasom, piše Rojters.

Foto: Wikipedia/Saeima Foto: Wikipedia/Saeima

Skupština je jednoglasno usvojila predlog da se podigne statua predsednika, zajedno sa džamijom nazvanom njemu u čast i ogromnim portretima koji niču svuda po zemlji.

Berdimuhamedov, koji je već ušao i u pesme kao lav u ljudskom obličju, naslednik je živopisnog Saparmurata Nijazova i na vlast je došao 2006.

Berdimuhamedov spomenik odraz je njegove ljubavi prema lokalnim akalteke konjima poznatim po lepoti i snazi.

U aprilu 2013. lokalna televizijska stanica prikazala je Berdimuhamedova kako pobeđuje u konjičkoj trci da bi se nekoliko dana kasnije na internetu pojavio snimak na kome se vidi predsednik kako, prešavši cilj, naglavačke pada na zemlju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.K.

    25. maj 2015 | 18:44

    dok ima budala da trpe ovakvog ,,cara"

  • Kamen Mudrosti

    25. maj 2015 | 23:36

    uci ce ameri i obesice ga na istom tom spomeniku samo ako imaju nekog interesa tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA