GUČA PROTERUJE FOLKERE: Više se neće čuti nijedna druga muzika osim TRUBAČKE!

Više od 1.000 ispitanika, čak 85 odsto njih se izjasnilo da bi na Saboru isključivo slušali trubačku muziku, bez folk pevača, koji su prethodnih godina dolazili u Guču

  • 24
Sabor trubača u Guči

Dragačevski Sabor trubača, koji će se ove godine održati po 55. put, trajaće sedam dana, i to od 3. do 9. avgusta.

Erić: Guča treba da traje mesec dana!

Novo rukovodstvo opštine Lučani donelo je novi pravilnik o Saboru trubača, u kome su istaknuta tri prioriteta organizatora - vraćanje izvornom narodnom stvaralaštvu, uvođenje potpune regularnosti u sistem takmičenja trubačkih orkestara, ali i veći finansijski efekti za opštinu Lučani.

Prema rečima Zorana Vučićevića, direktora Centra za kulturu u Guči, ustanove koja se stara o programu Sabora, na ovoj svetski poznatoj manifestaciji više se neće čuti nijedna druga muzika osim trubačke.

- Samo truba ima da se čuje na Saboru - rekao je Vučićević, koji je nedavno postavljen na mesto direktora Centra.

- Naći ćemo načina i da pod ugostiteljskim šatrama takođe zabranimo svaku drugu vrstu muzike. Jer, nama je cilj da Saboru vratimo stari sjaj i ugled - dodao je direktor Centra za kulturu u Guči.

Foto: S.Pikula Foto: S.Pikula

Organizatori su se na ovaj korak odlučili nakon što su saznali rezultate ankete, koju su sprovela dva univerzitetska profesora, dr Vladimir Senić i dr Veljko Marinković, za potrebe Sabora. Naime, od više od 1.000 ispitanika, čak 85 odsto njih se izjasnilo da bi na Saboru isključivo slušali trubačku muziku, bez folk pevača, koji su prethodnih godina dolazili u Guču.

Tek sedam odsto ispitanika se izjasnilo da bi Svetlanu Cecu Ražnatović volelo da opet vidi na velikoj pozornici Sabora u dragačevskoj prestonici.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

- Program Sabora još nije zaključen i zasada mogu da kažem da će, pored tradicionalnog ponoćnog koncerta u petak i takmičenja trubača u subotu veče, u Guči svirati i majstori trube Dejan Petrović, Dejan Lazarević, Dejan Jevđić, Elvis Ajdinović i Boban Marković. U pregovorima smo sa "Balkanikom", kao i sa Goranom Bregovićem - kazao je Vučićević.

Kako prenose Večernje novosti, zamenik predsednika opštine Milisav Dolović, je rekao da će ove godine biti promenjen stručni žiri na finalnom takmičenju, kao i sam izbor članova žirija. Sastav žirija neće se znati gotovo do samog takmičenja.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

- Kapelnici orkestara će pred očima javnosti iz tri šešira izvući imena pet članova žirija. U prvom šeširu biće imena četiri profesora trube, a biraće se dva, u drugom četiri etno-muzikologa, a takođe će se izvući dva, dok će u trećem biti imena dvojice majstora trube, a jedan će biti izabran za petog člana žirija - objasnio je Dolović.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

I izbor žirija publike, koji dodeljuje nagradu "Večernjih novosti" - "Zlatnu trubu" biće izmenjen. Naime, pored predstavnika tog dnevnog lista, koji će predsedavati žirijem, najpopularnijeg trubača na Saboru ocenjivaće još dva člana, koje će takođe delegirati "Novosti".

Drugi član žirija će biti osoba iz sveta muzike, filma..., koja je na neki način povezana sa trubaštvom (ove godine će to biti neko od majstora trube), a treći član će biti saboraš u Guči, koji će moći da se za ovo mesto "kandiduje" putem kupona, koji će biti objavljivani u "Novostima" uz izveštaje sa ovogodišnjeg Sabora.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    30. maj 2015 | 21:13

    Samo ime mu je sve reklo :"Sabor trubaca u Guci." Tako treba i da ostane. Pa dosli smo da slusamo trubace I da se uz njih veselimo I izaberemo najbolje u godini.

  • ZILE

    30. maj 2015 | 20:56

    Da mi je samo znati,ko i zasto ih je ikad i dovodio u Gucu,sigutno da unesu seme njihove odvratne inikakve muzike i jos goreg pevanja.Terajte to zlo sto dalje od nase svetinje.

  • Раша

    30. maj 2015 | 21:29

    И плагијатору Бреговићу забранити да свира на сабору.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA