BRUKA: Britanci traže od nas da učimo decu da smo GENOCIDNI!

Britanci traže da se Republika Srpska i Srbija nateraju da se zloćin u Srebrenici prihvati kao genocid i uvrsti u udžbenike istorije

  • 82

Velika Britanija u tajnosti priprema rezoluciju kojom će Savetu bezbednosti UN tražiti da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom

Britanci traže da se Republika Srpska i Srbija nateraju da ovu formulaciju prihvate kao obaveznu i uvrste je u udžbenike istorije.

Iako su Vlada i Skupština Srbije nedvosmisleno osudile zločine Zapadu smeta što se nigde ne pominje reč genocid. Zato sada insistiraju na novoj rezoluciji, čiji bi navodi morali da postanu obavezna literatura za srpske đake. Takođe predlažu i da 11.jul bude proglašen za Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida, prenosi "Informer".

U ambasadi Velike Britanije priznali su da rade na usaglašavanju rezolucije povoodom 20.godišnjice zločina u Srebrenici, ali tvrdi da to čini kako bi odala počast žrtvama i ohrabrila dalje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za BiH.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Istovremeno potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić kaže da Srbiju niko nije obavestio o rezoluciji i da će naša država tražiti od Engleske objašnjenje o kakvom je tekstu reč.

- Tražili smo da nas Velika Britanija informiše o čemu se radi i šta predlažu. Tekst nam nije poznat - jasan je Dačić.

Dokument je zajednički projekat Velike Britanije, Amerike i Holandije i o tome se već spekuliše od januara. Međutim, čak i da takve stvari stave u udžbenike to neće imati nikakve veze sa pravom i istorijom. U pitanju je politički pritisak na RS da promeni Ustav - ocenjuje Proroković.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kima

    10. jun 2015 | 11:10

    Ja cu moje dete uciti da pre svega mrzi Ameriku i EU. I da su najveci sljam na svetu

  • Jadranin

    10. jun 2015 | 13:22

    Hoce li nasa zamlja traziti da odgovara Velika Britanija za ratovanje na Albanskoj strani na Kosovu.

  • zeka

    10. jun 2015 | 10:51

    Moraju da odaju pocast hiljadama mudzehadina koji su sa engleskim pasosima regrutovani po Bosni,stoga bi Britanci trebali taj detalj da ubace kao obavezno stivo u udzbenike svojoj deci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA