OVO I VAMA MOŽE DA SE DESI: Šta da ODMAH uradite ako vam nestane dete!

Da biste bili spremni na ovakve situacije, onda kada svaka sitnica može da bude presudna, obratite pažnju na sledeće savete stručnjaka iz ove oblasti

  • 3

Za razliku od nekolicine slučajeva nestale dece, za koju se naknadno ispostavilo da su samo pobegla od kuće, u Srbiji je u poslednje vreme više nestanaka imalo tragičan epilog. Kako je u početku nemoguće predvideti razlog nečijeg nestanka, nužno je preduzeti sve preventivne mere - zato je donet i Tijanin zakon, koji predviđa da policija više ne mora da čeka istek roka od 48 sati da bi pokrenula istragu o osobi kojoj se izgubio svaki trag.

TIJANIN ZAKON SPASAO DVE DEVOJČICE: Policija ih pronašla posle samo šest sati!

U istom cilju, nevladina organizacija posvećena borbi protiv trgovine ljudima ASTRA uvela je jedinstveni evropski broj 116000 za nestalu decu u Srbiji, koji policiji i roditeljima pomaže da što pre dođu do nestalih.

DETALJI OTMICE KOJA JE DIGLA NA NOGE CELU SRBIJU: Odbila da se uda za momka, pa je on na SILU UGURAO U AUTO?

Da biste bili spremni na ovakve situacije, onda kad svaka sitnica može da bude presudna, obratite pažnju na sledeće savete koje vam daju stručnjaci iz ove oblasti i pripremite se na vreme za ono što svakome od nas može da se dogodi.

MARIJA (15) I DANIJELA (14) SU POBEGLE OD KUĆE ZBOG LOŠIH OCENA?! Detalji policijske potrage koji su zapalili Srbiju

Foto: Telegraf, Facebook  Ivana-Podraščić-je-nestala/TEODORAVIKTOROVI/Tijana Juric/Dragan Djuric Foto: Telegraf, Facebook Ivana-Podraščić-je-nestala/TEODORAVIKTOROVI/Tijana Juric/Dragan Djuric

Prevencija:

Unapred prikupljanje sledećih podataka može biti od pomoći prilikom potrage za nestalim detetom:

- Čuvajte fotografije, u digitalnom formatu ukoliko je moguće, vašeg deteta na svakih 6 meseci (ili češće, ukoliko se izgled Vašeg deteta menja). Slike treba da budu u što kvalitetnijoj rezoluciji i da ne budu mutne, kako bi vaše dete bilo lako prepoznatljivo.

OVO JE JOŠ JEDNA POBEDA MOJE TIJANE: Igor Jurić progovorio o Mariji (15) i Danijeli (14) koje je tražila cela Srbija!

- Imajte informacije o tome gde se nalazi zdravstveni i stomatološki karton vašeg deteta. Ovo može biti posebno korisno prilikom identifikovanja deteta.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Akcija:

Ukoliko je vaše dete nestalo, vrlo je važno da odmah preduzmete sledeće mere:

- Pretražite sva mesta gde bi vaše dete moglo da bude, da se sakrije, da zaspi, ili da ne može da izađe odatle.

- Proverite sa rođacima, susedima, vašim prijateljima ili prijateljima vašeg deteta da li imaju neke informacije koje bi mogle da vam koriste prilikom potrage za detetom.

- Ukoliko je dete nestalo npr. u tržnom centru, obavestite menadžera lokala i obezbeđenje.

- Ukoliko je nestalo dete starije, proverite sa njegovim prijateljima da li je nekoga obavestio o promeni svojih planova.

- Ukoliko do tada niste pronašli dete, obavezno kontaktirajte policiju stanicu u vašem mestu i ponesite sa sobom slike deteta ne starije od 6 meseci.

Foto: Milena Đorđević, MUP Foto: Milena Đorđević, MUP

Pre odlaska u policiju, pripremite se da im dostavite sledeće informacije:

- Ime i prezime deteta

- Datum rođenja

- Visina i težina

- Neke druge fizičke karakteristike kao što su naočare, proteze, tetovaže itd.

- Kada ste primetili da vam je dete nestalo?

- Gde i kada ste poslednji put videli svoje dete?

- Šta je vaše dete nosilo na sebi poslednji put kada ste ga videli?

Najveći broj prijavljenih nestanaka odnosi se na slučajeve dece koja su pobegla od kuće, a zatim slede roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica, odnosno kriminalne otmice.

Osim pomoći policiji, poziv na ovaj broj podrazumeva i pružanje podršku porodici čije je dete nestalo, ovaj SOS telefon može pomoći svim roditeljima da potraga za njihovim detetom odmah otpočne.

- U slučaju da je pronađeno dete bilo eksploatisano, u ASTRI može dobiti sveobuhvatnu podršku u procesu oporavka i (re)integracije. U zavisnosti od detetovih potreba, dostupna je psihološka, pravna i medicinska pomoć, savetovanje, alternativni smeštaj, podrška u nastavku školovanja i drugi vidovi neophodne asistencije - kažu u ovoj nevladinoj organizaciji.

Printskrin: NVO Astra Printskrin: NVO Astra

DRAMATIČNO: Ljudi u Srbiji nestaju zbog Fejsbuka!

U ASTRI napominju da je u toku i rad na uvođenju Tijana alerta, sistema uzbunjivanja javnosti, kojim bi celokupna javnost bila obaveštena u specifičnim slučajevima nestale dece, imajući u vidu da su prvi sati nakon nestanka najvažniji za pronalaženje deteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    28. januar 2016 | 15:50

    На жалост није ширење страха,већ чињеница...Сведоци смо тако сурових и трагичних крајева,зато и подржавам СОС телефон...Спречимо на време несреће..

  • Drndo

    28. januar 2016 | 15:24

    Kakvo širenje straha među ljudima pod plaštom korisnih informacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA