AMERIKANCI KRIJU SVOJE GREŠKE: Šta se zapravo događa na izvršenju smrtnih kazni?

Amerika je skrivala identitete osuđenika s kojima je došlo do komplikacija tokom izvršenja smrtne kazne, a njihovi advokati tvrde da su se problemi uspešno zataškavali sve dok u javnost nisu procurele informacije o problemima

  • 4

Američka država Oklahoma zaustavila je prošle godine pogubljenje Klejtona Loketa zbog problema sa smrtonosnom injekcijom, ali je osuđenik kasnije umro od srčanog udara, oko 40 minuta nakon što su hemikalije počele da utiču na njegovo telo. Trinaest minuta nakon što mu je data smrtonosna injekcija osuđenik je podignuo glavu i počeo mrmljati, a prisutni lekar zaustavio je pogubljenje.

SUROVA AMERIČKA EGZEKUCIJA: Umirao je 43 minuta, lekar mu 10 puta promašio venu!

Ovo je uvod u samo jednu od priča koje oslikavaju velike probleme koje zatvori širom sveta imaju s sprovođenjem smrtne kazne, a od kada su se ovakve vesti počele da se pojavljuju u medijima, sve je veća pažnja na način sprovođenja smrtne kazne u zatvorima.

Amerika je navodno skrivala identitete osuđenika s kojima je došlo do komplikacija tokom izvršenja smrtne kazne, a njihovi advokati tvrde da su se problemi uspešno zataškavali sve dok u javnost nisu procurele informacije o problemima.

- Odeljenja koja se bave istragama u ovakvih slučajeva počela su da shvataju da što više kopaju, to više vide koliko zapravo ne znaju - prenosi "BuzzFeed" izjavu američkog profesora prava Deboraha Denoa, koji je godinama proučavao smrtnu kaznu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To se uvek dešavalo, samo što je sada češće o toj temi rasprava. Jedini put kada smo zaista shvatili o čemu se radi je kad su počele da se događaju greške koje su pokazale istinu izvođenja smrtnih kazni - rekao je.

Tajnovitost je omogućila i da se lakše prikriju problemi ako bi do njih došlo i da se zataška slučaj u kom je došlo do komplikacija. Vojne i policijske organizacije koje su uključene u odluke o smrtnoj kazni nisu pod nikakvom posebnom zaštitom od očiju javnosti, a novac koji država ulaže u njih treba da bude transparentan, sve više progovaraju stručnjaci.

Drugi osuđenik Čarls Varner koji je trebao biti pogubljen dva sata nakon Loketa dobio je odlaganje od 14 dana nakon što su se pojavili problemi. Oklahoma je početkom prošle godine odredila novu proceduru i koktel hemikalija pošto više nije mogla da dođe do hemikalija koje je ranije koristila za pogubljenja.

Foto: AP Foto: AP

Oklahoma i druge američke države nastoje da dođu do novih dobavljača i hemijskih kombinacija jer su proizvođači lekova uveli zabranu prodaje protiveći se da se medikamenti proizvedeni za druge namene koriste u smrtonosnoj injekciji. Advokati osuđenika na smrt tvrde da hemikalije koje se koriste u Oklahomi i drugim državama mogu da prouzrokuju nepotrebno bolnu smrt, što znači okrutnu i neobičnu kaznu zabranjenu po američkom ustavu.

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    18. jun 2015 | 22:06

    Zašto neko ko je ubijao,silovao,masakrirao....ko je osuđen na smrtnu kaznu,treba da umre humanom smrću???zašto?? U najmanju ruku treba da umre kao i njegove žrtve.

  • GR

    18. jun 2015 | 23:28

    Ti osudjenici zasluzuju mnogo gore u sto bi nekog normalnog coveka zanimalo da li je neki seriski ubica ili silovatelj umire 5 sekundi ili 40 minuta?

  • Nex

    18. jun 2015 | 23:56

    Cijanid....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA