SPASAO JE 669 JEVREJSKE DECE: "Engleski Šindler" umro u 107. godini (VIDEO)

Nikolasu Vintonu je dodeljena titula viteza 2003. godine, a njegove pristalice u Češkoj su ga u više navrata predlagale za Nobelovu nagradu

  • 5

Nikolas Vinton, Britanac koji je spasao na stotine jevrejske dece od nacista u Pragu uoči Drugog svetskog rata, preminuo je u 107. godini, saopštila je juče njegova porodica.

Preminula najmlađa osoba sa Šindlerove liste

Rođen 19. maja 1909. godine u Londonu od nemačko-jevrejskih roditelja, Vinton je otputovao u tadašnju Čehoslovačku, kao mladi službenik Londonske berze.

U toj zemlji organizovao je transport vozovima za 669 uglavnom jevrejske dece - u Britaniju 1939. godine, čime ih je spasao koncentracionih logora i sigurne smrti, preneo je AFP.

Zbog svog zalaganja, stekao je nadimak "Engleski Šindler", prema Oskaru Šindleru, nemačkom industrijalcu koji je spasao na stotine Jevreja iz Poljske tokom rata.

- Bio je čovek kome sam se divio zbog hrabrosti - napisao je na Tviteru predsednik Češke Miloš Zeman.

Na istoj društvenoj mreži, britanski premijer Dejvid Kameron je istakao da je smrću Vintona "svet izgubio velikog čoveka".

Vintonu je dodeljena titula viteza 2003. godine, a njegove pristalice u Češkoj u više navrata su ga predlagale za Nobelovu nagradu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    2. jul 2015 | 12:27

    On nije za Nobela ali zato, Obama i njemu slicni jesu!!!!! Slava mu.

  • Posmatrač

    2. jul 2015 | 12:04

    Počivaj u miru dobri čovječe...

  • Jelena

    2. jul 2015 | 15:18

    Takvim ljudima kao što je Nikolas Vinton treba ukazati svetstko poštovanje i sve počasti koje dolikuju ovom hrabrom čoveku, koji je i svoj život ugrozio, da bih pomogao jevrejskoj deci od sigurne smrti. Čovečanstvo mora da takve ljude nagradi i da uđu u istorijske udžbenike kako bi mladi naraštaji naučili šta je humanost, plememinitost i nesebičnost. NEKA MU JE VEČNA SLAVA. Prof. dr Jelena Bošković

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA