EVO KAKO VARAJU SRPSKI ZELENAŠI: Uzmeš 1000 evra, a onda sledi PAKAO!

Zelenašenje uzima danak po čitavom regionu - Slovenija jedina "nezaražena"

  • 12

Iako se zvanično i po zakonu, kreditiranjem mogu baviti samo banke, pozajmice od dobrostojećih "prijatelja" dobropoznato zelenašenje, jedna su od najstarijih načina snalaženja u škripcu.

Za ovu rabotu zakon propisuje kaznu i do deset godina zatvora, ali to u Srbiji ne sprečava fiktivne firme da od ovoga nesmetano prave biznis.

Realizacija "kredita" je brža nego u bilo kojoj banci, a diskrecija pogotovo. Na diskreciju se zaklinjete vi!

Po internetu, ali i po banderama, možete videti oglase poput:"Ako vam treba pozajmica novca a ne možete ili ne želite je dobiti u banci, tu smo za vas". "Nudimo vam novčane pozajmice, uz fiksnu i minimalnu kamatu, sa ili bez zaloga. Brza realizacija i potpuna diskrecija".

Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes/ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes/ČIF

Bez sumnje zvuči bajkovito, ali iza ovakvih oglasa, bez izuzetka, kriju se zelenaši.

Kako propisi u Srbiji malo ili ništa znače, samo na veb-strani goglasi.com u ovom trenutku postoji 288 oglasa označenih sa "pozajmice" i 725 oglasa označenih sa "krediti". Očigledno da se niko od oglašivača ne plaši da će njegov broj okrenuti policija.

SVAKI SRBIN DUGUJE 444.940 DINARA! Evo kako izgleda profil ZADUŽENOG SRBINA. Da li i vi ovako izgledate?

Kada okrenete naznačeni "magični broj", saznaćete da je kamata 20 odsto... MESEČNO! Prosta matematika kaže da je to 240 procenata kamate za 12 meseci. Ponovo razmišljate da se obratite bankama, zar ne!?

Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF

Primer: Zajam od 300 evra mora da se vrati za mesec dana u iznosu od 360 evra. Ako klijent ne može da vrati 360 evra, mora da plati kamatu od 60 evra. Onda sledeći mesec ponovo duguje 360. I tako iz meseca u mesec, 60 po 60, za godinu dana nesrećnik će dati 720 evra. I opet će dugovati onih istih - 360

EVO KAKO NAM SE ŽIVOT PRETVORIO U PAKAO: Zastrašujuća ispovest bračnog para koji su ojadili zelenaši!

Sa debelim lihvarskim iskustvom, zelenaši vam se neće prosto smilovati već će tražiti zalog. Za sve preko 200 evra, ostavljate im robu u duploj vrednosti, a vrednost vaše robe procenjuje "saradnik" koji je uvek "van kancelarije" kada pozovete neki od ovih brojeva i pojavljuje se po potrebi.

"Firma" stvarno ima kancelariju, i to u jednom od beogradskih tržnih centara, a iako se u letku navodi i ime i radno vreme - nije registrovana. Dakle, "firma" nije stvarna, ali "saradnik" sigurno jeste.

Zelenaški biznis je toliko razgranat i dobro organizovan da iste "firme" nude zajmove po čitavom regionu - u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori. Samo Slovenija fali pa da SFRJ bude kompletna.

Zakon kaže: "Ako je ... pribavljena imovinska korist čiji iznos prelazi 100.000 dinara, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina, a ako iznos te koristi prelazi 1.500.000 dinara, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od dve do deset godina", precizira se u zakonu.

Kazne predviđa i Krivični zakon: "Ko za davanje novca ili drugih potrošnih stvari na zajam nekom licu primi ili ugovori za sebe ili drugog nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom ...

Ako su uz to nastupile teške posledice za oštećenog ili je učinilac pribavio imovinsku korist u iznosu koji prelazi 450.000 dinara, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom", a ako je korist veća od 1,5 miliona dinara, kazna je do osam godina.

Lakodostupni oglasi dokaz su da je naš zakon tek mrtvo slovo na papiru.

(Danas.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Republika Srpska

    3. jul 2015 | 11:32

    Kakva policija oni su u lancu . Sve naše države su kriminizovane nažalost . Jadan samo ovaj narod

  • nesa

    3. jul 2015 | 13:41

    meni je banka za osam hiljada evra na pet godina uzela set hilada evra. malo li je..

  • slavica

    27. mart 2016 | 23:49

    onda je bolje da čutiš i da trpiš i sa tom malom platom - penzijom, pokušaj da živiš i lutaj internetom gde možeš da radiš svojim rukama, primer ja, pravi nakite, kutije, ukrasne kutije i mnogo što šta što sam pronašla, jest da sediš po ceo dan i do neko doba noći, a parica koja padne nije baš za bacanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA