OTKRIVAMO: Ovo je novi plan Amerike kako će da POKORI svet!

Američki predsednik Barak Obama uprkos negodovanju Kongresa, stručnjaka i saveznika SAD, nije hteo da popusti ni malo kada se govorilo o sporazumu o nukleranom programu sa Iranom. Zašto je tako postupio, pročitajte u sledećim redovima

  • 14

Nakon višegodišnjih pregovora Iran i šest svetskih sila postigli su 14. jula u Beču istorijski dogovor o iranskom nuklearnom programu koji predviđa da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija. Mnogi su postavili pitanje zašto su se SAD odlučile na ovaj potez nakon višegodišnjeg neprijateljstva sa Iranom.

VELIKE SILE POSTIGLE SPORAZUM S IRANOM: Ukinute višegodišnje sankcije, politička pobeda Obame!

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, obnovljeni su krajem 2013, u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, dok je Iran oduvek tvrdio da razvija nuklearni program u mirovne svrhe.

Kao što to biva u politici, kao i u životu, sve ima svoju pozadinu i razlog za određene postupke, a pogotovo ako uzmemo u obzir Amerikance.

KO OVO SHVATI - SVAKA ČAST: Na Bliskom istoku je potpuni haos, evo ko protiv koga ratuje! (FOTO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Rešili smo da vam otkrijemo šta je cilj SAD i zašto su potpisali sporazum sa Iranom, i tim potezom podigli prašinu i raspravu u svetu. Pokušaćemo da vam objasnimo sve na najjednostavniji način.

Po "čaršiji" se priča da je Barak Obama potpisao nuklearni sporazum sa Iranom kako bi mogao da izvuče ustupke za Siriju, koja je ratom razorena već petu godinu. Kao protivuslugu, Iranu bi bilo dozvoljeno da kontroliše Irak i dobili bi priliku da obuzdaju Hute u Jemenu, državom kojom takođe besni rat već nekoliko meseci. Kao i svako žarište sukoba, i Jemen je podelio svet na dva bloka, istočni i zapadni.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

SVE O RATU U JEMENU: Ko je ko u sukobu i zašto je počelo krvoproliće? (FOTO) (VIDEO)

Amerikanci bi time umirili i svog saveznika, Saudijsku Arabiju, i istovremeno bi pokušali da obuzdaju kurdske ambicije za nazavisnošću od Turske. Samim tim bi inicrali regionalnu saradnju Saudijaca i Turaka oko Obaminog plana za Izrael i Palestinu.

Kurdi na sahrani svog heroja poginulog u borbi protiv Islamske države. Foto: Tanjug/AP Kurdi na sahrani svog heroja poginulog u borbi protiv Islamske države. Foto: Tanjug/AP

Ovim potezom bi zadovoljili Egipat kojem bi SAD dozvolio da ima veću ulogu u Libiji i dobili bi kontrolu nad južnom obalom Mediteranskog mora, to jest, pokušali bi da smanje priliv migranata u Evropu kako bi olakšali pritisak na Grčku i Italiju.

3 MINUTA JE DOVOLJNO DA RAZUMETE OVU MAPU: Ko je s kim prijatelj, a ko u ratu na Bliskom Istoku (FOTO)

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Na istočnom "frontu" će verovatno ublažiti svoj stav prema Rusiji ukoliko bi se dogovorili da se NATO-u dozvoli prisustvo u Ukrajini, bez ugrožavanja ruskih interesa.

Kao "nagradu", ukinuli bi Rusiji međunarodne sankcije što bi im omogućilo da povećaju svoju trgovinu sa Evropom.

Da li su ovo zaista ostvariti, i da li su ovo planovi SAD i Obame, videćemo u narednom periodu.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • annonymous

    26. jul 2015 | 00:44

    mozemo sad mirnije spavati znajuci da amerika nije nikad ispostovala nesto sto njoj ne odgovara pa makar ona bila jedina strana koja krsi dogovora, a to ovisi o tome koliko im vremena treba da se pripreme.. ako im je cilj samo da obuzdaju islamsku drzavu, jer je vise nego ocito da su nesposobni da to urade, onda se vec zna kad ce dogovor prekrsiti jer oni nisu nikad odustali od onoga sto zele jer svi znaju da nisu takvi mirotvorci kako se predstavljaju (preko saudijske arabije su odavno mogli da se rijese islamske drzave umjesto da im salju oruzje znajuci gdje ono zavrsava).. ali to je tako kad mozes da kupis nesto s parama koje kad ih nemas -vratis se kuci da ih odstampas da ne bi netko rekao da druge pljackas..

  • Nebojša SRBIN

    26. jul 2015 | 00:20

    Amerika mora da ukida sankcije,napravila je toliko neprijatelja u svetu da je to katastrofa po nju !!! Da obuzda kao neke pod kontrolu, ali bas ti će joj doći glave.

  • Ccc

    25. jul 2015 | 22:50

    Gde nos guraju ameri tu je rat...100%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA