IZA DOBRODOŠLICE STOJI RAZOČARENJE: Obama stigao u Keniju, Afrika nije zadovoljna onim što je do sada učinio!

- Vlada mišljenje da on do sada nije ispunio očekivanja - kaže Vitni Šnajdman koji je radio u nevladinim organizacijama i korporacijama u Africi i bio kopredsedavajući expertske grupe za Afriku tokom Obamine predsedničke kampanje 2008. godine

  • 4

Američki predsednik Barak Obama započeo je afričku turneju posetom Keniji, a američki portal Politiko piše da iza tople dobrodošlice na koju će sigurno naići, u Africi tinja i razočarenje što je prvi predsednik afričkog porekla u istoriji SAD izgleda učinio manje za taj kontinent nego njegovi prethodnici.

ZABRINJAVAJUĆE: U Americi više nije obavezno obeležavanje GMO proizvoda!

Mnogi Afrikanci i neki Amerikanci smatraju da je ono što je Obama uradio za Afriku u poslednjih šest i po godina u najmanju ruku skromno i manje od onoga što je uradio njegov prethodnik Džordž Buš.

- Vlada mišljenje da on do sada nije ispunio očekivanja - kaže Vitni Šnajdman koji je radio u nevladinim organizacijama i korporacijama u Africi i bio kopredsedavajući expertske grupe za Afriku tokom Obamine predsedničke kampanje 2008. godine.

On smatra da to nije baš tačno ali priznaje da se ljudi u Africi generalno pitaju gde su SAD.

- Mi vidimo Kinu, mi vidimo Indiju. Postoji želja da vidimo više SAD u Africi - naveo je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zbog ekonomskih i bezbednosnih interesa, drugi regioni u svetu su tokom Obaminog mandata imali prednost.

- Njegove spoljnopolitičke inicijative su bile usredsređene na Aziju, Bliski Istok i u poslednje vreme na Evropu. Prepustio je spašavanje Malija Francuzima, i bio fokusiran na Ukrajinu i Iran čak i u trenutku kada je Južni Sudan, zemlja rođena dok je on bio na vlasti i uz podršku njegove administracije sve više raspadao, a Burundi zapadao u haos koji niko nije u stanju da objasni - piše Politiko.

Obama bi izgubio u poređenju sa Bušom čak i da nije bilo povećanih očekivanja zbog njegovog porekla, ocenjuje taj portal, navodeći da su investicije Bušove administracije u borbi protiv side i malarije u Africi dovele do velike promene i spasle milione života.

Dosije Baraka Obame u Africi je mešavina javno-privatnih partnerstva i razgovora koji su prošle godine kulminirali samitom afričkih lidera u Vašingtonu. On je takođe imao rekordan broj od četiri posete ovom kontinentu, a njegovi saradnici ukazuju i na doprinos u borbi protiv ebole i stalna ulaganja koja su sprečila da izbije pandemija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iako nije učinio ništa posebno ili jedinstveno kad je reč o humanitarnoj pomoći kontinentu, i nema prepoznatljiv program za kontinent, Obama, prema rečima njegovih saradnika, može da se pohvali nizom manjih postignuća, koji u zbiru čine više od onoga što je uradio Buš.

Suzan Rajs, koja je bila podsekretar za afrička pitanja u Stejt dipartmentu tokom administracije Bila Klintona i koja je sada Obamina savetnica za nacionalnu bezbednost, kaže da će "Obamini rezultati u Africi ne samo biti na istom nivou već i nadmašiti rezultate njegovih predhodnika."

Ipak među afričkim liderima i običnim građanima oseća se razočaranje, navodi Politiko.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Afrikanci su generalno potpuno nerealni kada je reč o tome šta znači imati predsednika SAD afričkog porekla - kaže Džon Kempbel, bivši američki ambasador u Nigeriji koji je sada saradnik u Savetu za spoljne odnose.

Neki od Obaminh saradnika i pristalica priznaju i da je kao prvi predsednik afričkog porekla morao da pazi da ne izgleda kao da se previše bavi Afrikom.

U međuvremenu, u Najrobiju su na snazi snažne mere bezednosti kako bi američki predsednik bio dobro zaštićen tokom posete Keniji koja je često meta esktremista Al-Šababa iz susedne Somalije, prenosi AP.

Obama, čiji je otac bio iz Kenije, imaće tokom posete priliku i da se susretne sa rodbinom, rekao je američki ambasdor u Keniji Robert Godec.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjakowsky

    25. jul 2015 | 09:02

    Briga njega za Afriku,u Africi resursa nema, nece da se bavi necim sto nema korist za Ameriku.

  • Шоне

    25. jul 2015 | 08:59

    Препланули,белац.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA