(UZNEMIRUJUĆI FOTO) RIBE U SRPSKIM REKAMA PUNE SU CRVA: Biće vam muka kad vidite ove jezive slike!

Ukoliko se paraziti nastane u ljudskom organizmu kao simptomi se mogu pojaviti dijareja i povraćanje

  • 20

Riba u srpskim rekama je zaražena parazitima. Pecaroši to najbolje znaju i prema njihovoj priči sve je više riba koje su pune crva.

10 NAJODVRATNIJIH STVORENJA koja su izvađena iz ljudskog tela! Nećete verovati šta je pod brojem 3 (VIDEO)

O tome svedoči i jedan alas koji nam je poslao fotografije. Naime, on je ulovio smuđa i prilikom obrade ribe uočio je mnoštvo crva u tkivu i unutrašnjosti ribe.

On je takođe istakao da se svakodnevno susreće i sa drugim slučajevima, jer peca i druge vrste ribe poput bandara i štuke.

Alas koji nam je poslao fotografije ovu ribu punu parazita ulovio je na Savi.

Istraživali smo da li je ova riba, ukoliko je konzumiramo, opasna po zdravlje ljudi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu su nam objasnili da je oduvek bilo parazita u ribi i da to nije ništa novo.

- Oduvek su postojali riblji paraziti. Međutim, nijedna od bolesti koje napadaju ribe, ne prenosi se na ljude. Postoji opasnost jedino u slučaju kada bi se konzumirala sveža riba - objasnio nam je Zoran Marković, profesor ribarstva na Poljoprivrednom  fakultetu.

On je dodao da je riba koja zaražena parazitima nakon termičke obrade potuno bezbedna za konzumaciju.

- Kada se riba termički obrađuje, eliminišu se svi paraziti i riba je potpuno bezbedna za jelo. Riba se svakako pre pripremanja čisti i samim tim se izbacuju crvi. Oni se najčešće nalaze u unutrašnjim organima ribe, a po pravilu se jede meso - kaže Marković.

Printskrin: Youtube/RTR Japan Printskrin: Youtube/RTR Japan

Lekari su dali sličan odgovor na pitanje kako riba zaražena parazitima utiče na zdravlje ljudi. Doktorka Nevena Dimitrijević nam je objasnila da je najvažnije ribu dobro obraditi termički.

- Najvažnije je ribu pre konzumacije dobro termički obraditi. Često se jede zamrznuta riba i u tom slučaju postoji rizik za razvoj bakterija. Te bakterije mogu biti fatalne za ljudski organizam - kaže doktorka Dimitrijević.

Ona je istakla da je takođe veoma važno da se riba priprema što pre nakon ulova.

- Savet je da u restoranima vodite računa o tome da ne jedete zamrznutu ribu. Ukoliko ulovite ribu i u njoj pronađete crve, nema razloga za paniku, samo je dobro termički obradite i riblje meso će biti potpuno bezbedno za ishranu - tvrdi doktorka.

Printskrin: YouTube/ViralHog Printskrin: YouTube/ViralHog

Ipak, ukoliko se riba ne obradi dovoljno dobro, paraziti kod čoveka mogu da se nastane u plućima i da prouzrokuju upalu. Takođe, mogu da izazaovu zapaljenje želudačne kese.

Ukoliko se paraziti nastane u ljudskom organizmu kao simptomi se mogu pojaviti dijareja i povraćanje.

Lekari kažu da ne postoji lek, već da se paraziti iz ljudskog organizma odstranjuju hirurškim putem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    14. avgust 2015 | 20:12

    Posto sam ribolovac nekoliko decenija,pokusacu da objasnim kako su se crvi pojavili "pre par godina"...Pre par godina neko je uvezao mnoooooogo morske ribe i nije znao kako da je proda,pa je lepo skrenuo paznju na crve u recnoj ribi.Crvi su oduvek postojali,ubija ih duboko zamrzavanje,kao i przenje.Da se mogu odstraniti ciscenjem-ne mogu!!!Ovi paraziti nisu u crevima i unutrasnjim organima,vec u mesu ribe!Opasnost od ovog parazita postoji samo pri komzumaciji presne ribe,zato dalje od susija;-)

  • Walter White

    14. avgust 2015 | 21:30

    Kada ulovite ribu ocistite je i onda isprzite i nema problema, ti paraziti se ubijaju prilikom smrzavanja i prilikom termicke obrade. Kod nas nije zabelezen ni jedan slucaj oboljevanja ali u Aziji jeste posto tamo postoji obicaj da se jede sirova riba. Crvi kada dospeju u coveka probuse creva i dolaze do misica gde i ostaju. Koliko sam iskopao ne leci se i ne postoji lek. Inace ima ih gde god se okrenete i uvek ih je i bilo, cak i kada kupite u ribarnici. Jos jednom da napomenem nema razloga za strah jer kod nas nije zabelezen ni jedan slucaj oboljevanja samo dobro isprzite tj. ispecite ili jos bolje ako stavljate prvo u zamrzivac pa onda termicki obradite. Nasao sam ih milion puta u ribi koju ulovim, ima ih u svim rekama i jezerima u Srbiji. Sve ove informacije sam skupio po forumima i clancima godinama u nazad posto sam i sam bio neobavesten a nalazio sam ih.

  • Miki

    14. avgust 2015 | 19:35

    Ja sam ove parazite pre 2-3 godine video kad mi je u ribnjaku po prvi put, uginuo dunavski som pojavile su se dve vrste parazita u mom ribnjaku, kontaktirao sam domace ihtiologe koji nisu imali pojma o cemu se radi, zatim sam kontaktirao ihtiologe iz madjarske koji su mi objasnili da se nisu susretali sa tim vrstama parazita i da ce istraziti o cemu se radi. Godinu ili dve kasnije pojavila se prica i u domacim novinama kako su ribe pune crva a onda su se javili i nasi "strucnjaci" koji odjednom sve znaju o parazitu i ubedjuju ljude da nisu opasni za ljude.... Najvise parazita se moze naci u ribama grabljivicama bandar, smudj, som a u ostaloj vrsti riba ima ih ali puno redje se srecu. Ja kad u ribi nadjem parazite automatski je bacam bila ona 10 grama ili 10 kila, ne vredi mi rizikovati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA