U AUSTRIJU STIŽE 10.000 IZBEGLICA: Vratiće ih Hrvatskoj i Sloveniji!

Prva grupa izbeglica koja je krenula novom rutom - preko Hrvatske i Slovenije - stigla je danas u Austriju

  • 0

Izbeglice pristižu u Austriju preko mađarske i slovenačke granice, a zvaničnici kažu da danas očekuju 10.000 novih dolazaka.

MAĐARI postavili BODLJIKAVU ŽICU i duž granice sa Hrvatskom!

Među novopristiglim izbeglicama je 4.500 koji stižu preko graničnog prelaza Hajligenkrojc i 2.500 preko graničnog prelaza Nikelsdorf, preneo je AP.

HRVATI, IZDALI STE NAS! Evo šta su Mađari rekli o odnosu Hrvatske prema izbeglicama

Desničarska vlada Mađarske, koja se suočila sa međunarodnim kritikama zbog nasilnih obračuna sa izbeglicama i na brzinu podignute ograde duž granice sa Srbijom, najavila je da će "braniti svoje granice" od novog talasa izbeglica, od kojih su mnogi sa Bliskog istoka i iz Afrike.

EU ZATVARA GRANICE SA SVIH STRANA: Oko 50.000 migranta ostaće u Srbiji!

Mađarske vlasti su, međutim, kasno sinoć, počele sa transportom na hiljade izbeglica direktno do granice sa Austrijom u očiglednom pokušaju da ih prebace preko svoje teritorije što brže moguće, ocenio je AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prva grupa izbeglica koja je krenula novom rutom - preko Hrvatske i Slovenije - stigla je danas u Austriju.

Oko 150 ljudi prešlo je granicu, saopštila je lokalna policija, navodeći da o njima brine Crveni krst u pokrajini Štajerska.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner izrazila je nezadovoljstvo talasom izbeglica koji se kroz Hrvatsku i Sloveniju kreće prema Austriji i Nemačkoj, i istakla da joj je neshvatljivo da u tim zemljama nije zabeležen gotovo nijedan zahtev za azil.

Mikl-Lajtner je upozorila da se evropska pravila o azilu "Dablin" odnose na Hrvatsku i Sloveniju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je istovremeno saopštilo da će se dablinska procedura za vraćanje izbeglica u Hrvatsku i Sloveniju pokrenuti, jer "niko ne veruje da su te dve zemlje zemlje bez budućnosti", piše austrijski list "Krone".

U Hrvatsku je od početka izbegličke krize do danas u 13 sati ušlo oko 21.000 izbeglica, od čega ih je 2.500 trenutno u Tovarniku, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi i da je tokom današnjeg dana iz Hrvatske izašlo oko 3.000 izbeglica, preneli su hrvatski mediji.

Istovremeno je u Sloveniju ušlo više od 1.500 izbeglica, dok još 600 čeka na ulazak na granici sa Hrvatskom, saopštila je slovenačka policija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Od oko 3.000 izbeglica koje su danas čekale na transfer na glavnoj železničkoj stanici u Tovarniku, pograničnom mestu na hrvatskoj strani granice sa Srbijom, oko 1.200 njih, uglavnom iz Sirije, večeras je otputovalo vozom u, za sada, nepoznatim pravcima, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Predstavnik UNĆR-a Babor Baloć izjavio je ranije danas Tanjugu da će izbeglice u vagone biti smeštene po nacionalnosti - najrpre Sirijci, potom Avganistanci, Pakistanci, Iračani…

Inače, broj izbeglica sa Bliskog istoka koji je u poslednjem talasu došao u Hrvatsku danas je premašio 21.000.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA