UŠLI SMO U HRVATSKU BEZ PROBLEMA: Evo kojim putem! (VIDEO) (FOTO)

Uprkos tome što je putnički saobraćaj sa Hrvatskom od 13 sati normalizovan na svim graničnim prelazima, kamioni sa srpskom robom u Hrvatsku, zbog zabrane sa hrvatske strane, mogu da uđu samo preko Bosne i Hercegovine ili Mađarske

  • 1

Nakon političko-carinskog prepucavanja između Hrvatske i Srbije, koje traje već četiri dana, a koje je obema državama nanelo štetu koja se meri desetinama miliona evra, Hrvati su otvorili granice za srpske putnike, ali je saobraćaj i dalje otežan.

U "lijepu njihovu" brže se može ući preko graničnog prelaza "Orašje", na našoj međi sa BiH, u šta se uverila i ekipa "Telegrafa".

(UŽIVO SRPSKO-HRVATSKA BLOKADA) Vučić: Vlada Srbije će rešavati migrantsku krizu! Milanović: Srbija ne radi ništa! (VIDEO)

Uprkos tome što je putnički saobraćaj sa Hrvatskom od 13 sati normalizovan na svim graničnim prelazimakamioni sa srpskom robom u Hrvatsku, zbog zabrane sa hrvatske strane, mogu da uđu samo preko preko Bosne i Hercegovine ili Mađarske, odakle u Hrvatsku normalno ulaze i vozila sa srpskim registarskim tablicama, kao i putnici sa pasošem Srbije.

Ruta kojom je moguće dospeti u Hrvatsku je Beograd - Bijeljina - Brčko - Orašje, odakle se vozila potom uključuju na auto-put, koji ih vodi put Rovinja.

CARINSKI RAT JE POČEO: Hrvati na granici ne puštaju SRBE, kao i kamione, autobuse i automobile sa srpskim registracijama! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za razliku od kolone teretnjaka koja je preksinoć na graničnom prelazu "Bajakovo" bila duga 12 kilometara, njihov niz je sada za nekoliko kilometara duži.

Poučeni lošim iskustvom svojih kolega prethodnih noći, vozači su se odlučili za alterntivne pravce, pa je zbog kamiona koji samo tranzitiraju kroz BiH, jer ne mogu da pređu granicu između Srbije i Hrvatske, na graničnim prelazima u BiH pojačan saobraćaj, posebno na pojedinim punktovima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nešto opterećeniji prelazi su Rača, gde vozači teretnjaka najduže čekaju, u koloni dugoj šest kilometara, kao i Šamac, Bosanski Brod i Gradiška na kojima postoji i standardan priliv kamiona koji voze teret u BiH i van BiH.

S druge strane, u Srbiju ne može da uđe nijedan kamion sa hrvatskom registracijom, kao ni kamioni koji prevoze hrvatsku robu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Podsećamo, carinski rat je počeo kad je Hrvatska, ubeđena da Srbija namerno usmerava migrante ka njihovoj granici, postavila blokadu za teretne kamione iz Srbije.

HAOS NA GRANICI SRBIJE I HRVATSKE: Hrvati hteli da vrate u Srbiju 3.500 MIGRANATA, intervenisali SRPSKI SPECIJALCI

Srpska vlada dala je rok komšijama za njeno ukidanje, a pošto se, po njegovom isteku, nije ništa dogodilo, Srbija je sinoć od ponoći zabranila ulazak robe i kamiona iz Hrvatske na svim graničnim prelazima.

JOŠ UVEK BLOKIRAN TERETNI SAOBRAĆAJ IZ SRBIJE NA BATROVCIMA: Kamiondžije najavljuju zatvaranje prelaza Šid-Tovarnik

Kao novi odgovor na to, hrvatska granična policija prestala je da propušta putnička vozila sa srpskim tablicama. Nešto kasnije, velikodušno su dozvolili prolaz onima koji imaju srpski pasoš - doduše, samo peške - mada je i ta predusretljivost u prvih nekoliko sati važila jedino za Hrvate i strance.

Od sada pratite Telegraf i preko Vabera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    24. septembar 2015 | 22:04

    Može se lako i slobodno preći na granični prelaz: Šid-TOVARNIK

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA