Evo šta da radite ako ste žrtva SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA na poslu!

Psiholog Aleksandra Janković savetuje čitaoce i čitateljke Telegrafa šta da rade ako su žrtve seksualnog uznemiravanja na poslu i kako da obezbede dokaze

  • 2

Evropska statistika tvrdi da je više od 60 odsto žena doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, a strahuje se da je u Srbiji taj procenat možda i veći.

(VIDEO) PRIŠAO JE KOLEGINICI I STAVIO JOJ RUKU NA BUTINU: Ovako izgleda SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE U SRBIJI!

Aleksandra Janković, psiholog i šef odseka za sprečavanje zlostavljanja na radu u Kliničkom centru Srbije, naglašava za Telegraf da seksualni uznemiravači pažljivo i perfidno biraju svoje žrtve:

RAZUZDANA PROFESORKA: Imala seks sa šest učenika, opštila s njima u školi i kolima!

- Oni to gledaju da rade bez svedoka, bez pisanih tragova, potpuno su perfidni i preračunati, odlučuju se na to uglavnom kada su sigurni da ne mogu biti oktriveni.

7 trikova koji će vam pomoći da se na prvi pogled dopadnete ljudima!

Jankovićeva upozorava da mnoge žene nisu ni svesne šta sve predstavlja seksualno uznemiravanje u kancelariji:

- Seksualno uznemiravanje na radnom mestu predstavlja i svaki poziv na druženje ili sastanak van kancelarije, kao i posle radnog vremena. Uznemiravač neretko svojim postupcima pravi žrtvi probleme i kod kuće. Na primer šef zove svoju zaposlenu u neprimereno vreme što izaziva sumnju kod muža. Nadređeni uz seksualno uznemiravanje često demonstrira svoju moć i ne dozvoljava da se preispituje njegov autoritet.

(VIDEO) UNELA MU SE U LICE I POKAZALA MU BUJNE GRUDI: Ovako žene seksualno uznemiravaju muškarce!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ona ističe da je za ženu najbitnije da na radnom mestu postavi određene granice.

- Moj savet je da odmah po dobijanju posla postavite jasne granice, makar one bile i grube. Vrlo je važno da i nadređenima i kolegama stavite do znanja koje granice smeju, a koje nikako ne smeju da pređu - tvrdi Jankovićeva.

Jedan od razloga zbog kojeg velike kompanije propisuju pravila oblačenja odnosi se i na izbegavanje seksualnog uznemiravanja.

- Ako u firmi nije propisan "dres kod", svakako bi trebalo da poštujete uopštena pravila ponašanja. Ne treba sebe na poslu prikazivati kao putujuću Veneru. Ne kažem da žene treba potpuno da se prekrivaju na radnom mestu, ali u slučaju da se provokativno oblačite sigurno ćete imati mnogo teži zadatak da dokažete uznemiravanje jer će suprotna strana uvek moći da tvrdi da je isprovocirana - dodaje Jankovićeva.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Ukoliko ste već postali žrtva seksualnog uznemiravanja na poslu, najbitnije je da obezbedite dokaze.

- Ako ste već postali žrtva, jako je važno prikupiti dokaze. Ako ste doživeli seksualno uznemiravanje na poslu, nemojte više kod tog šefa ili kolege ići same. Uvek insistirajte da treća strana, koleginica ili kolega, budu prisutne. Ako šef traži sastanak u kafiću, bilo gde van radnog mesta, ili ako traži viđanje van radnog vremena, uvek insistirajte na pismenom zahtevu - naglašava Jankovićeva.

Ne postoji klasičan uznemiravač niti klasična žrtva u seksualnom uznemiravanju na radnom mestu. Aleksandra Janković naglašava da se svaki profil čoveka može naći i u jednoj i u drugoj ulozi. Ona ističe i da je u Srbiji dodatni problem što su "društvene vrednosti potpuno poremećene":

- Veliki problem je što se u našem društvu konotacija seksualnog uznemiravanja teško definiše. Imate društvo u kome je prostitucija preko rijaliti programa i uopšte u medijima maltene već legalizovana, zbog čega se onda vidovi seksualnog uznemiravanja doživljavaju kao nešto normalno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Jankovićeva na kraju naglašava da će se slučajevi seksualnog uznemiravanja na radnom mestu pre dogoditi u privatnom nego u državnom sektoru:

- Postoje firme gde se ne poštuje ni Zakon o radu, a kamoli Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu. Takvi bahati poslodavci se ponašaju kao da su zaposleni njihovi robovi. Sve češće se mogu videti i oglasi za posao u kojima se traži "prijatna spoljašnost". Ako nije u pitanju posao koji zahteva rad sa strnkama ili se na primer traži TV lice, već možete naslutiti da postoji opasnost od seksualnog uznemiravanja.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(V. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zena car

    4. oktobar 2015 | 17:12

    Moja zena radi zajedno sa mnom.Kad je neko uznemirava ili joj izjavi nesto sto joj se ne svidja ona odma odbrusi toj osobi bez pardona,cesto i fizicki nasrne na nju.Tako je dobila kaznu nasilnicko ponasanje a ja mislim dacse samo branila.

  • Čiča-deda

    4. oktobar 2015 | 20:15

    Makaze ovčarskei fike fike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA