HRVATSKA LEGALIZOVALA KANABIS: Odobrena upotreba u medicinske svrhe

Medikamenti koji sadrže THC moći će da se prepisuju na recept u količini potrebnoj za lečenje do najviše 30 dana

  • 5

U Hrvatskoj će od sutra moći da se koristi indijska konoplja u medicinske svrhe prema pravilniku Ministarstva zdravlja, kojim se dopušta njena upotreba za obolele od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

(EKSKLUZIVNO) LEKALIZACIJA NAPOKON: Do kraja godine izmena zakona koji će omogućiti lečenje kanabisom!

Time je stvoren pravni okvir za uvoz lekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku, a pravilnikom je propisano da se lekovi koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u apotekama na lekarski recept.

Lekove će prepisivati lekari opšte medicine po preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, navodi Hina.

Medikamenti koji sadrže THC moći će da se prepisuju na recept u količini potrebnoj za lečenje do najviše 30 dana.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Stručna komisija za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u avgustu s radom, utvrdivši da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaleči ili trajno izleči malignu bolest, zaustavi progresiju multiple skleroze, ili AIDS-a.

 

Pogledajte kako kanabis ubija ćelije raka! (FOTO) (VIDEO)

Medjutim, neki preparati smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korišćenje uz druge konvencionalne oblike lečenja.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    14. oktobar 2015 | 17:16

    a kod nas su nedavno iz ministarstva poljoprivrede zabranili proizvodnju i promet hladno cedjenog jestivog ulja konoplje,zamislite bruke jestivog ulja a hrvati su i marihuanu odobrili,pa zar moramo mi uvek biti najgori,i zadnji u svemu korisnom i pametnom,bruka i sramota

  • Jelena S.

    14. oktobar 2015 | 18:37

    A za obolele od ALS /amiotrofične lateralne skleroze/, retke neuro-degenerativne bolesti od koje stradaju neuroni, zar su zaboravili na te pacijente, koji nemaju nikakav lek, osim riluzola, kojim bi poboljšali svoje stanje, a celi svet je u akciji "IceBucketChallenge" ukazao na postojanje ove teške bolesti? I njima su potrebni medikamenti sa THC!

  • HAPAHČA

    14. oktobar 2015 | 22:27

    To se ulje može kupiti u DM-u za 100 kn.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA