OVO JE NAJSTROŽE ČUVANA TAJNA PUTINOVE VOJSKE: Rusi ne žele da svet sazna ove činjenice!

I dok se Rusija polako ali odlučno suočava sa svojom najvećom vojnom manom - obukom i borbenom gotovošću - vojna industrija je u senci svoje sovjetske preteče. Rusija je posle raspada SSSR počela da zaostaje u mnogim ključnim oblastima vojne tehnologije

  • 70

Ceo svet je prikucan uz ekrane, gledajući kako Putinova armija sistematski, sa bezbedne udaljenosti, uništava ISIS. Nova, zastrašujuća tehnička rešenja primenjena na najnovijem naoružanju ruske vojske impresivna su, najblaže rečeno. Ipak, ispod sve te čelične sile krije se jedna velika tajna, piše magazin National Interest: ruske snage imaju isto tako impresivne slabosti.

VLADIMIR PUTIN OBJASNIO: Rusija spremna da odgovori na sve terorističke pretnje!

Naime, dok je istina da su neki delovi ruske vojske, kao što su strateške nuklearne snage i avijacija, te morska pešadija, doživele neverovatnu modernizaciju, drugi delovi ove moćne vojske još uvek zavise od zastarele gvožđurije i slabo obučenih vojnika, koji kao da su "precrtani" iz perioda od pred kraj SSSR. Drugim rečima, piše ovaj magazin, modernizacija ruske vojske je urađena, najblaže moguće rečeno - neravnomerno.

RUSI NAJAVILI PAKAO: Džihadiste očekuje više od 300 vazdušnih napada dnevno! (VIDEO)

Foto-Ilustracija: Profimedia/TASS Foto-Ilustracija: Profimedia/TASS

U godinama koje su usledile posle raspada SSSR, rusko ulaganje u vojsku je smanjeno na istorijski najniži nivo. Opala je i borbena gotovost, a vojna industrija se, blago rečeno, raspala. Rezultat ovoga su, kako piše National Interest, debakli na domaćem terenu, u Čečeniji, i loše performanse vojske u konfliktu u Gruziji 2008. godine.

NAPUSTILI GA SAVEZNICI: Putin "spao" samo na Asada!

Deo problema je nedostatak novca, ali veći deo problema je organizacija, i zavisnost od slabo obučenih neprofesionalnih vojnika. SSSR se, u doba kad je rat bivao na pomolu, oslanjao na rezerviste, kad je reč o popunjavanju jedinica. Za ovo popunjavanje, kako znamo i mi u Srbiji, potrebno je dosta vremena, a i rezultati su, nazovimo ih blago, problematični.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

RUSKI LOVAC OD KOG DŽIHADISTI STREPE: Ovaj avion ledi krv u žilama ekstremistima Islamske države (VIDEO)

I dok je ovaj sovjetski sistem funkcionisao za vreme Hladnog rata, on nije preživeo test savremenog doba. Ovo se najbolje videlo u Gruziji, kad je Rusija morala za kratko vreme da sklopi ad hok armiju. Istina je, Rusija je pobedila u ovom konfliktu, ali sa obzirom na odnos snaga, trebalo je to da bude laka pobeda, a ne "na mišiće", tvrde u National Interestu.

Putin i njegovi generali su shvatili ovo, i počeli su sveobuhvatne reforme posle Gruzije. Međutim, samo mali deo vojske je prešao na "novi model" funkcionisanja. Više od dve trećine Putinove armije, pogotovo kopnene trupe, još uvek su organizovane i funkcionišu po starom, sovjetskom modelu, i naoružane su sa zastarelim sovjetskim naoružanjem.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Čak i većina Rusa koji se bore u Siriji koriste, u suštini, modernizovanu opremu iz 70-tih.

Istina je, piše National Interest, Rusija je krenula u profesionalizaciju i modernizaciju vojske, ali ova tranzicija je, u velikom delu, tek na početku, i trebaće vremena da se završi: samo četvrtina kopnene vojske je sačinjena od jedinica koje su popunjene i dobro obučene. Ovi profesionalni vojnici, čija obuka ipak zaostaje za zapadnim standardima, su deo snaga za brzu reakciju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Rusi su preduzeli i korake da reorganizuju obuku vojske po ugledu na zapadni model. Takođe, desile su se i velike promene u vojnoj strukturi - Kremlj je "isekao" predimenzionirani Generalštab, logistika je poboljšana, a komandno kontrolni lanac je sada efikasniji.

Dalje, mnoge formacije veličine divizija zaostale iz sovjetske ere su smanjene i reformisane u modernije i funkcionalne brigade, slične onima koje postoje u američkoj armiji.

Ali sve ovo važi za manji deo vojske - reforme su nekompletne i trebaće godine i godine da se one završe, a i ovo je pod znakom pitanja ukoliko ruska ekonomija i dalje bude suočena sa velikim izazovima usled niskih cena nafte i sankcijama koje je uveo Zapad.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I dok se Rusija polako ali odlučno suočava sa svojom najvećom vojnom manom - obukom i borbenom gotovošću - vojna industrija je u senci svoje sovjetske preteče. Rusija je posle raspada SSSR počela da zaostaje u mnogim ključnim oblastima vojne tehnologije. Na primer, Rusi su debelo zaostali u tehnologijama koje su potrebne za izradu preciznih oružja i radara.

Još jedna slabost je brodogradnja. Rusija više nema kapacitet da gradi velike brodove, veličine nosača, i koristi zastarelu tehnologiju brodogradnje. Na promenu ovog stanja će, tvrde u National Interestu, dugo da se čeka.

Kad je reč o kupovini opreme, Rusija je napravila interesantan izbor, a mnoge aspiracije se čine nerealnima (poput nabavke 2.300 T-14 Armata tenkova do 2020. godine).

Printskrin: YouTube / Mick's Best Printskrin: YouTube / Mick's Best

Ruska avijacija, na primer, kupuje mali broj savremenih borbenih aviona. Prave se Su-30M2s, Su-30SMs, Su-35S i Su-34s, koji su derivati jedne te iste osnove - "Flankera" (Su-27), ali inače nisu preterano slični, što komplikuje logistiku.

Istina je, zaključuju u National Interestu, Rusija počinje razvoj tri nova tipa aviona, ali nije jasno kako će da plate ovaj ambiciozan program.

Kad je reč o ruskoj mornarici, i ona ima mnogo nedostataka. Istina je, oni su počeli da koriste veoma respektabilne podmornice, kao što su nuklearne podmornice klase Borej i ofanzivne podmornice klase Jasen (posebno vredna pažnje). Takođe, Rusija je počela sa izgradnjom dve podmornice sa balističkim proektilima i tri ofanzivne podmornice, ali teško da će Moskva uspeti da izdrži ovaj tempo.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I tu se završavaju dobre stvari za Ruse, kad je reč o njihovoj mornarici. Dok je flota podmornica zaista respektabilna, i po zapadnim standardima, flota brodova je uglavnom sastavljena od zastarelih plovila iz doba SSSR. Ovi brodovi nisu propisno unapređeni, niti održavani, a često im nedostaje obučena posada. Možda najbolji primer za sve ovo je ruski nosač aviona - Admiral Kuznjecov - koji je pokazao da je sklon kvarovima usred angažovanja. Kuznjecov, čak, plovi u paru sa remorkerom, koji je tu u svakom slučaju - da ga dovuče do luke ukoliko se pokvari. Istina je, Rusija pravi i nove brodove, ali tempo je zatrašujuće (zastrašujuće za Moskvu) spor.

Sve u svemu, zaključuje National Interest, ruska vojska je napravila ogroman napredak posle kraha iz 90-tih. Ali mora da prođe još mnogo vremena da bi uspešno završila započete reforme. Ovaj proces neće biti gotov pre 2030. godine, i to je optimistična procena. Čak i kad se to desi, Rusija neće biti ono što je bio Sovjetski Savez, jer nema ni ljudske ni industrijske resurse da bude takva vrsta džina. Čak i kad se reforme završe, Rusija neće moći da "igra 1 na 1" sa SAD i njenim saveznicima, zaključuje National Interest.

Foto: Twitter/ValkryV Foto: Twitter/ValkryV

"Ruske snage će nastaviti proces modernizacije, ali ruska vojna moć, izuzimajući njene nuklearne snage, je iluzija - tigar od papira", piše na kraju analize ovog magazina.

(Telegraf.rs/The National Interest)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    21. oktobar 2015 | 08:18

    Ne treba zaboraviti da odnos ruske vojne tehnike je u II Svetskom ratu bio ne uporedivo slabiji, u odnosu na vojno tehničku opremljenost fašističke Nemacke, pa znamo kako su nemci prošli na istočnom frontu.

  • Dejan

    21. oktobar 2015 | 08:12

    Da su tako slabi već bi udarili na njih

  • Srb

    21. oktobar 2015 | 08:20

    Samo se vi tešite....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA