OPŠTA POMAMA ZA KUBANSKIM VAKCINAMA: Svi oboleli od raka pluća bi ovaj lek!

Samo u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa", jednoj od tri ustanove kojoj se mogu obratiti, od ponedeljka se javilo 90 pacijenata za učestvovanje u studiji ispitivanja kubanske vakcine, među prijavljenima najmanje pravih kandidata za nju

  • 7

Za kubanskom vakcinom protiv raka pluća "cimavaks EGF"  vlada prava pomama. U samo jednoj, od tri zdravstvene ustanove, koje su određene za selekciju i prijavu pacijenata koji će učestvovati u kliničkoj studiji i budu uključeni u program primanja ove vakcine, od ponedeljka do danas javilo se oko 90 pacijenata. Interesantno je da je među prijavljenima, najmanje pravih kandidata za nju.

U OVOJ KUTIJI JE LEK ZA RAK: Kubanska vakcina stigla u Srbiju! (FOTO)

Prijava za ovu vakcinu, namenjena obolelima od raka pluća u poodmaklom stadijumu koji nisu primali hemioterapiju, počela je u ponedeljak u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa", na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Samo u KBC "Bežanijska kosa", prema rečima onkologa te ustanove dr Zafira Murtezanija, javilo se oko 90 pacijenta, od koji su samo dva potencijalni kandidati za "cimavaks EGF".

- Od ponedeljka se telefonski javilo oko 80 pacijenta, a 10 se javilo u KBC na konsultaciju. Samo dva pacijenta su potencijalni kandidati za uključivanje u studiju, ostalo su pacijenti koji su primali više linija hemioterapija te samim tim ne ispunjavaju kriterijume za uključivanje u studiju - kaže dr Murtezani.

Foto-montaža: sxc.hu Foto-montaža: sxc.hu

Na pitanje do kada će pacijenti moći da se prijavljuju za uključivanje u ovu studiju, on kaže:

- Uključivaćemo pacijente dok ne popunimo broj od 10 koliko je za sada dodeljeno našoj zdravstvenoj ustanovi.

Foto: Ministarstvo zdravlja Foto: Ministarstvo zdravlja

SVE O KUBANSKOJ VAKCINI ZA RAK PLUĆA: Kome je namenjena, kako se prima, kako deluje!

Sve informacije i uputstva za pacijente koji imaju rak pluća a zainteresovani su da učestvuju u kliničkoj studiji, Ministarstvo zdravlja objavilo je na svom sajtu.

Planirano je da u okviru ispitivanja vakcinu besplatno primi 30 pacijenata starijih od 18 godina za koje konzilijum lekara proceni da mogu da prime ovu terapiju. Pre nego što konzilijum odluči, neophodno je da pacijent pripremi dokumentaciju koja se sastoji od potvrde da ima dijagnozu adenokarcinoma pluća, da je bolest u četvrtom stadijumu i da nije započeta hemoterapija. Potrebno je da imaju i skener i laboratorijski nalaz, koji ne treba da budu stariji od 30 dana, kao i da urade EGFR test.

Foto: Flickr/Sanofi Pasteur Foto: Flickr/Sanofi Pasteur

(EKSKLUZIVNO) KUBANKA KOJA JE NAPRAVILA VAKCINU PROTIV RAKA: "Cimavax" stiže u Srbiju u petak! (FOTO) (VIDEO)

Primena vakcine trebalo bi da počne za najdalje mesec dana.

Srbija je, da podsetimo, nabavila 1.680 doza "cimavaks" vakcine, što će biti dovoljno na godišnjem nivou za 30 pacijenata. S obzirom na to da se vakcina prima u levo i desno rame i u levi i desni kuk, svako od njih godišnje će primiti 56 doza. Ovaj terapeutski lek, koji rak pluća pretvara u hroničnu bolest i samim tim produžava život, u Srbiju je stigao prošlog petka, 30. oktobra.

(LJ. R. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doktor

    6. novembar 2015 | 09:24

    Dakle skandal !!! Mi medicinski radnici - onkolozi saznajemo iz novina koji su kriterijumi za uključivanje u studiju ?! Zašto nismo službeno obavešteni koje pacijente da šaljemo u navedene ustanove koje su dobile vakcinu ? Sramota i neprofesionalno i ...

  • Goks

    6. novembar 2015 | 07:45

    Већ одавно постоји лек против рака али се неће дати у јавност јер у супротном неби могле више фармацеутске индустрије милијарде да купе!!!

  • Vlada

    6. novembar 2015 | 08:23

    A da li ova vakcina moze da se primi oreventivno ili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA