EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Jača kontrola na granicama Šengena, bez viza za Zapadni Balkan

- Evropska komisija je pristala da do kraja godine predstavi plan za reformu Šengenskog graničnog sistema kako bi se omogućila sistematska i obavezna kontrola na svim spoljnim granicama za sve putnike, uključujući one na koje se primenjuju pravila o slobodnom kretanju - rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova

  • 0

Evropska unija će u sklopu danas usvojenih mera borbe protiv terorizma izmeniti odredbe Šengena i uvesti pasoške kontrole na šengenskim granicama i za državljane Evropske unije, ali režim bez viza za boravak do tri meseca i dalje ostaje na snazi za građane država Zapadnog Balkana.

AMERIČKI KONGRES PROTIV OBAME: Izglasao zabranu ulaska sirijskih izbeglica

Lideri Evropske unije složili su se danas da odmah pojačaju kontrolu svih putnika, uključujući i građane evropske nacionalnosti, na izlaznim granicama šengenske zone, nakon napada koji su izvedeni u Parizu. Evropska unija će ubrzano razmotriti predloge za značajnu izmenu propisa Šengenske zone do kraja godine kako bi se ojačala bezbednost zemalja članica posle napada u Parizu, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

- Evropska komisija je pristala da do kraja godine predstavi plan za reformu Šengenskog graničnog sistema kako bi se omogućila sistematska i obavezna kontrola na svim spoljnim granicama za sve putnike, uključujući one na koje se primenjuju pravila o slobodnom kretanju - izjavio je on posle hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu.

Ministri su se takođe dogovorili da u međuvremenu uvedu privremene mere strože kontrole na spoljnim granicama šengenske zone, prenosi AFP.

Foto: AP/Tanjug, Profimedia Foto: AP/Tanjug, Profimedia

Teroristički napadi u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi pokrenuli su pitanje bezbednosti na granicama unutar Šengena gde građani 22 članice EU kao i Norveške, Švajcarske, Islanda i Lihtenštajna, koji nisu u Uniji, mogu da putuju bez pasoša.

Članice EU su počele da preispituju Šengen posle otkrića da su neki od napadača u Parizu došli iz Belgije i da se organizator napada Abdelamid Abaud pre napada možda vratio iz rata u Siriji gde se borio na strani Islamske države.

Funkcioneri EU su rekli da će se putnicima od sada ne samo kontrolisati pasoši već će i njihovi podaci biti proveravani u bazi podataka.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA