PLATITE KAZNU ZA PREVOZ NA VREME: Ako to ne učinite, ona će biti UTROSTRUČENA!

U kaznu za prevoz koja je 6.000 dinara ulazi: kamata uračunavanja takse MUP-a, dostava zaključka, taksa PIO fonda, sastavljanje podneska, dostavljanje pisma, nadzor nad izvršenjem i nagrada za izvršitelja

  • 41

Ako ste kojim slučajem dobili kaznu za Bus plus ili za nepropisno parkiranje, nikako nemojte okretati glavu od njih i izbegavati da ih platite, jer ćete biti u situaciji da ih platite troduplo više.

Nove zone za BUSPLUS: Da li znate u kojoj ste zoni od danas?

Naime, komunalna preduzeća za svoje dugove moraju da angažuju izvršitelje, a naplata preko njih delimično pada na teret dužnika. Na pimer, u kaznu za prevoz koja je 6.000 dinara ulazi: kamata uračunavanja takse MUP-a, dostava zaključka, taksa PIO fonda, sastavljanje podneska, dostavljanje pisma, nadzor nad izvršenjem i nagrada za izvršeitelja.

EKSKLUZIVNO: Ovako će izgledati nove Bus plus kartice (FOTO)

Ivan Milošević iz Komore izvršitelja Srbije kaže da se radi na ublažavanju dodatnih troškova naplate.

- Nadležni su prepoznali da nema smisla nekome kome je dug 1.000 dinara naplaćivati na kraju 3.000 i nov zakon koji je u pripremi trebalo bi da smanji troškove izvršenja za sitne dugove - rekao je on za 24sata.

Milošević je dodao i da je posebno bitno da građani ne ignorišu kazne i na vreme vide iznos duga koji će morati da plate.

POSTOJI LI SANKCIJA ZA OVO? Kontrolori Bus Plusa na pravdi boga oteli putnici kartu!

- Ostala je navika u našem narodu da ako dovoljno dugo ignorišeš poštara, računi i potraživanja nestaju, ali je situacija sada suprotna. Dva puta će biti pokušano uručenje pošiljke dužniku, ako to ne uspe, onda se Zaključak stavlja na oglasnu tablu suda. Dužnik ima osam dana da plati dug i troškove, ali i pet dana da uloži prigovor čime se izvršenje odlaže. Neprimanjem pošiljke građani sebi čine medveđu uslugu i skraćuju vreme žalbe.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Inače, izvršitelji mogu biti privatni i sudski. Privatni izvršitelj je diplomirani pravnik s iskustvom u struci koji je položio ispit za izvršitelja i na koga su preneta javna ovlašćenja da donosi odluke i sprovodi izvršenje, dok je sudski lice sa srednom stručnom spremom koje izvršni sudija zadužuje da završi manje složene radnje sprovođenja izvršenja, pa samim tim privatni izvršitelj ima veća ovlašćenja.

HIT PRIČA: Kako je Bus plus spasao brak jednoj Beograđanki!

Ova profesija je uvedena 2012. godine kada je prvih 59 izvršitelja stupilo na dužnost i počela s radom. Danas u Srbiji ih ima 232, imenovanih prema područjima Viših i Privrednih sudova.

Vozila sam se busom tri sata po Beogradu, šta mislite, koliko puta je ušla kontrola?

Šta sve izvršitelji naplaćuju:

Dug od 6.500

Kamata i troškovi postupka 4.680

Pribavljanje dokumenata od MUP-a 1.800

Dostava zaključka dužniku 360

Pribavljanje podataka od PIO fonda 1.800

Sastavljanje podneska 720

Dostavljanje pismena 360

Nadzor nad izvršenjem 1.440

Nagrada za izvršitelja 3.600

Ukupno 21.260

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama vaša iskustva sa plaćanjem ili neplaćanjem kazni za prevoz.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA