Evo šta bi se desilo da je Jordanac uspeo da OTVORI VRATA AVIONA usred LETA! (VIDEO)

- U slučaju da neko uspe da otvori vrata aviona na velikim visinama, kabina bi veoma brzo ostala bez pritiska. Nedostatak kiseonika na velikim visinama onesposobio bi posadu, a u avionu bi nestajalo goriva - kažu stručnjaci

  • 10

Nakon što je Rakan Jehad Zuhair Donat (29), Jordanac sa američkim pasošem, pokušao da otvaranjem vrata obori avion kompanije Lufthanza koji je leteo iz Frankfurta za Beograd, skoro samo nametnulo se pitanje - da li je uopšte moguće otvoriti vrata aviona na ovoj visini i koje su eventualne posledice mogle da nastupe izazvane ovim incidentom.

Ovo je TERORISTA koji je hteo da SRUŠI AVION na putu za BEOGRAD!

HAOS NA LETU ZA BEOGRAD: Jordanac pokušao da obori avion, putnici ga savladali!

U međuvremenu, povodom incidenta oglasila se i aviokompanija Lufthanza čiji je avion bio meta napada i objasnila da li je postojao rizik da se putnicima i članovima posade nešto dogodi.

ROBERT ČOBAN BIO U AVIONU KOJI JE ZAMALO OTET: Prespavao sam teroristički napad!

Predstavnici ove aviokompanije najpre su istakli da nije bilo moguće otvoriti vrata aviona.

- To su bila obična vrata, koja naravno ne mogu da budu otvorena tokom leta. To nisu bila vrata pilotske kabine. Bezbednost leta nije bila ugrožena i avion je bezbedno sleteo u Beograd - kazao je portparol Lufthanze Andreas Bartels, a prenela je agencija AFP.

Iako stručnjaci kažu da je na ovolikim visinama nemoguće otvoriti vrata aviona, zanimalo nas je šta bi se dogodilo u avionu kada bi neko nekim čudom ipak uspeo da ih otvori.

Prema navodima stručnjaka, najpre bi stradali oni koji bi se našli u blizini vrata aviona, tako što bi od siline vazdušnih strujanja izleteli napolje iz aviona. Temperatura u kabini bi potom drastično pala na minus, a postojala bi opasnost i da se avion raspadne u param-parčad.

- U slučaju da neko uspe da otvori vrata aviona na velikim visinama, kabina bi veoma brzo ostala bez pritiska. Nedostatak kiseonika na velikim visinama onesposobio bi posadu, a u avionu bi dramatično počelo da nestaje gorivo - dodaju svetski stručnjaci.

U tim situacijama pilotu i članovima posade mogu da pomognu maske sa kiseonikom, koje imaju dovoljno kiseonika tek nekoliko minuta i tada bi pilot mogao da eventualno spusti avion na bezbednu visinu.

Inače, maske za kiseonik omogućavaju sprečavanje takozvane hipoksije (prim. aut. nedostatak kiseonika), koja dovodi do - otežanog razmišljanja, nesposobnosti rasuđivanja i naposletku - smrti!

Podsećamo, predstavnici Lufthanze potvrdili su incident i obasnili kako je izgledala drama u njihovom avionu.

- Putnik je ustao i pokušao nešto da uradi na vratima, ali su ga u tome sprečili članovi posade i drugi putnici - izjavio je Bartels.

BEZBEDNOST PUTNIKA NIJE BILA UGROŽENA: Oglasila se Lufthanza povodom incidenta na letu za Beograd!

Foto: Foter/Flickr/shyb, tangosix.rs., Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Foter/Flickr/shyb, tangosix.rs., Tanjug/Jaroslav Pap

On je naveo da je putnik do kraja leta sedeo na svom mestu i da je po sletanju u Beograd predat srpskim vlastima.

Bartels nije saopštio identitet putnika, nacionalnost, kao ni da li je nešto govorio tokom incidenta.

Ovo je trener Vojvodine koji je zaustavio Jordanca da ne obori avion (FOTO)

Inače, njega je odmah po sletanju u Beograd uhapsila srpska policija. On je saslušan, i određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 časova zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smeško

    7. decembar 2015 | 18:21

    Ne otvaraju se ta vrata tako lako, treba najmanje 500 kila da bi se u vazduhu otvorila ( avion je letio na 11000 metara) Većina putnika nije ni primetila šta se zapravo dešavalo.

  • Zemun

    7. decembar 2015 | 22:47

    Vise ne treba nigde da se putuje. Ovo je prvi svetski TAJNI rat!

  • 227

    7. decembar 2015 | 17:54

    Pročitao pažljivo komentare stručnjaka, i koliko sam pratio juče i danas izjave putnika,nikom nije palo na pamet da uzme masku sa kiseonikom za svaki slučaj pri pokušaju oko vrata?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA