CELA SRBIJA ČEKA ODGOVOR NA OVO PITANJE: Da li će od 1. januara POSKUPETI GORIVO?

Dok ekonomisti smatraju da je sasvim izvesno da će doći do povećanja cene goriva, iz Udruženja naftne kompanije Srbije ističu da to zavisi od pada cene nafte

  • 15

U prvim danima Nove godine se ne očekuje da odmah dođe do poskupljenja goriva zbog povećanja akciza, ali kako budu nestajale stare zalihe derivata sa nižim troškovima, moguće je da dođe do povećanja cena goriva, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

MMF ZAVRŠIO MISIJU: Dogodine veće plate i penzije, ali i akcize na gorivo

Oni dodaju da ni to nije izvesno, jer će cena naftnih derivata istovremeno zavisiti od kretanja cena nafte na svetskom tržištu.

Po pravilu, gorivo ima najnižu cenu u zemljama sa najmanjim državnim zahvatanjem, odnosno najviše u zemljama koje prednjače po visini akciza i stopi PDV-a.

Po udelu državnog zahvatanja u maloprodajnoj ceni benzina i dizela Srbija se nalazi u sredini liste zemalja regiona, dok udeo državnih dažbina u ceni TNG-autogasa spada u red najvećih u čitavoj Evropi.

UŠTEDITE NA GORIVU: Top 10 SAVETA koje su stručnjaci KRILI od vas!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ekonomista Aleksandar Stevanović ističe da je sasvim izvesno da će doći do poskupljenja goriva.

- Planirano je povećanje akciza na gorivo, ali i na bezalkoholna pića. Svake godine se dešava isto, neminovno da će i naredne uslediti povećanje. Inače, u Crnoj Gori je, na primer, prošle godine gorivo pojeftinilo dok je kod nas poskupelo. Značajan je raskorak na tržištima - objasnio je Stevanović.

Foto: molgroupcards.com Foto: molgroupcards.com

Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS-a ističe da je sve stvar tržišta i da je poslednjih nekoliko meseci aktuelan trend pada cene nafte.

- Oko 56% je maloprodajna cena državnog zahvatanja. Taj deo cene zavisi od fiskalne politike države. Kada govorimo o uticaju akcize, ako se ona poklopi sa padom nafte, onda će cena goriva ostati ista. Potrošači to neće osetiti. S druge strane, prema predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, predviđeno je povećanje akciza na gorivo za 4 dinara, benzin 2,5 dinara, a tečni gas za 2 dinara. Uvoznici će u budžet Republike Srbije uplaćivati 4,8 dinara po litru goriva i moraće, prosto, da podižu cene istih - objasnio je Mićović.

Cene goriva, osim od kretanja cena nafte i kotacija cena dizela i benzina na međunarodnom tržištu koje uvozimo, zavisi i od odnosa kursa dinara u odnosu na evro i dolar.

U Srbiji, kako su istakli u UNKS-u, velika konkurencija na tržištu naftnih derivata, primorava naftne kompanije da imaju niske cene goriva, a očekuje se da će pojeftinjenje goriva pospešiti njegovu potrošnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragorad

    10. decembar 2015 | 13:33

    Ja ovo nerazumem ja u nemackoj sipam disel po ceni od 1.10 eur a ovih dana je bilo i za 1.05 eur. A u srbiji cena skace. Nigde na svetu veceg lopovluka nego u srbiji. U celoj evropi Naftni darivati pojeftinili samo u srbiji cena skace....

  • 1970

    10. decembar 2015 | 13:46

    naravno da će poskupeti jer se napredno otima od naroda gladnog, naravno ad treba da poskupi jer gladni narod se neće nikada setiti da 7 dana organizovano ne ode na pumpu pa da vidimo šta će onda reći ovi stručnjaci...

  • Srdjan

    10. decembar 2015 | 13:56

    U Austriji je nafta ispod 1 evra. sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA