ZABRANJEN UVOZ NAJLOŠIJEG MESA: Koristilo se za jeftine viršle, kobasice, parizere...

Samo u 2013. godini, pet najvećih prerađivača uvezlo je ovog mesa u vrednosti od oko 13,5 miliona evra. Na tržište Srbije stizalo je uglavnom iz evropskih zemalja Austrije, Španije, Danske, Mađarske

  • 6

Poslednjih godina uvoz treće, najlošije kategorije pilećeg i svinjskog mesa je drastično rastao. Istovremeno se povećao broj malih proizvođača jefitinih mesnih prerađevina, jer im je bila dostupna sirovina po bagatelnim cenama. 

 

SLANINA I KOBASICE IZAZIVAJU RAK? Da li će se suvo meso tretirati kao CIGARETE i ALKOHOL?

 

Samo u 2013. godini pet najvećih prerađivača uzvezloje ovog mesa u vrednosti od oko 13, 5 miliona evra. Na tržište Srbije stizalo je uglavnom iz evrospkih zemalja Austrije, Španije, Danske, Mađarske...

 

Loša strana jeftinih mesnih prerađevina je što sadrže više kalcijuma nego što je dozvoljeno. Ukoliko ima više kalcijuma nego fosfora u mesu onda to nije dobro za ishranu. Prema dosadašnjim propisima količina dozvoljenog kalcijuma u mesu je bila 150, sada je smanjena na 100. Jeftine mesne prerađevine imaju više od toga.

 

Druga loša strana jeftinih proizvoda je što sadrže više masti i vode, a manje proteina.

 

 

- Ti proteini nisu vredni, kao taj sastojak iz boljih delova mesa, većim delom su iz vezivnog tkiva. To utiče na lošiju nutritivnu vrednost takvih proizvoda - kaže prof. Milan Baltić, šef katedre za higijenu i tehnologiju namirinica Fakulteta za veterinarsku medicinu. On ističe da bi nadležne inspekcije morale da utiču na prerađivače da zaista poštuju nove propise, jer ono što se do sada uvozilo i koristilo u industriji je ispod svakog kvaliteta za ljudsku ishranu. 

 

Svinjarstvo je dovedeno u propast ovakvim uvozom i u narednom periodu treba razmotriti da se zbog sve većih domaćih viškova svinja ograniči i uvoz smrznutog mesa. 

 

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hladan

    5. januar 2016 | 13:32

    Sto ne uvedu CARINU na meso,a ovako Srpski seljak propada

  • Svas

    5. januar 2016 | 13:18

    Slušaj ti to"Svinjarstvo je dovedeno u propast...".Eh, blago nama za naše ex stručnjake!Ašta je sa narodom,sa sirotom dečicom,sigurno najbrojnijim konzumatorom prerađevina od ovog nazovi mesa!?

  • Mr.x

    5. januar 2016 | 13:55

    A ovamo smeta duvanski dim steti zdravlju a nas svi redom truju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA