SLANINA I KOBASICE IZAZIVAJU RAK? Da li će se suvo meso tretirati kao CIGARETE i ALKOHOL?

Naši omiljeni proizvodi od mesa možda i nisu toliko dobri za nas koliko ih volimo. Ako Svetska zdravstvena organizacija proglasi ove proizvode kancerogenim, nastaće velike promene u celom svetu

  • 83

Svetska zdravstvena organizacija, navodno, planira da proglasi kancerogenim mesne prerađevine i sušeno meso poput kobasica, slanine i drugih procesuiranih proizvoda.

Crveno meso takođe je na "crnoj listi" namirnica koje su kancerogene za ljude.

Kako "DailyMail" nezvanično saznaje, u ponedeljak se očekuje objava Svetske zdravstvene organizacije, kojom će se mesne prerađevine svrstati u istu kategoriju kao cigarete, alkohol ili azbest.

- Postoje dokazi da je rak creva povezan s konzumiranjem crvenog mesa. Ljudi koji konzumiraju mnogo ovog mesa povećavaju šanse da obole od ove vrste raka - navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Ipak, oni priznaju da je crveno meso značajan izvor minerala kao što su gvožđe i cink i da ono može biti deo zdrave ishrane.

Farmeri i industrija mesa su veoma zabrinuti zbog ovoga, jer bi to i te kako uticalo na prodaju ovih proizvoda.

- Ako zaključe da mesne prerađevine izazivaju rak, a ja mislim da hoće, ta stigma će ostati... Biće potrebne decenije i milijarde dolara da se tako nešto promeni - rekla je Betsi Buren iz Severnoameričkog instituta za meso.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs / Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    23. oktobar 2015 | 17:19

    Ma vazi,jescemo njihovu smrzlu ribu iz ratnih rezrrvi i trulu piletinu.Pa ima li nesto lepse od prasenceta na raznju,pa onako vruce,kozica hrskava,pa hladan spricer ili pivo,ko sta voli

  • Milan

    23. oktobar 2015 | 16:45

    Nasi preci su jeli samo suvo meso za ovo ostalo nisu ni znali i svi su ziveli preko osamdeset godina i umirali od starosti, a ne od raka i srca kako se danas umire.

  • Suza

    23. oktobar 2015 | 18:19

    Jos jedna studija o stetnosti masti? Onda da krenemo sa cinjenicama: GMO zitarice, jedu zivotinje u koje se ubrizgavaju hormoni rasta, zivotinje se gaje u nehumanim uslovima. Koke nosilje drze u malim kavezima, ispod kojih prolazi pokretna traka, koja odnosi izmet do kontejnera, u taj isti kontejner sipaju koncentrat koji mesaju sa izmetom i drugom trakom se smesa vraca kokoskama kao hrana. Plasticne boce, PET ambalaza, koja se puni sokovima, vodom, ispusta kancerogene materije. Sta cemo sa vazduhom koji je zagadjen, sa zemljistem punim otrova, sa biljkama za koje mislimo da su zdrava hrana a prskane su svim mogucim sredstvima??? Da li zbog svega ovoga sto znam, treba da prestanem da pijem vodu, da jedem salatu i meso? Tamo gde su pare bitne zdravlja nema. Jos nesto, oni koji misle da je riba zdrava hrana, neka se samo prisete koliko je otpada u okeanima i koliko je zadnjih decenija izvrseno nuklearnih proba u njima. Pa ako ce da me ubije slanina, neka me ubije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA