0

IZBORI U GRČKOJ: Nova demokratija proglasila pobedu, neonacisti možda u parlamentu

Ozlojeđeni teškom i produženom finansijskom krizom, Grci su danas kaznili dve glavne stranke, Novu Demokratiju i PASOK, na prevremenim parlamentarnim izborima, ne poverivši im dovoljno glasova da formiraju vladu, a agencije ukazuju da je primetno okretanje birača krajnjoj desnici i levici koje nisu podržale dosadašnji program štednje

Grčka zastava ispod Partenona
Foto: Tanjug/ AP

Prvi rezultati ukazuju da su dve glavne stranke pretrpele znatan gubitak.

Nova Demokratija i dalje vodi sa 21,2 odsto glasova, ali Koalicija radikalnih levih snaga Siriza koja ne podržava vladine mere štednje je gotovo izjednačena, odnosno ima blago vođstvo nad PASOK-om. Najupečatljivija novina ovih izbora je uspeh neonacističke stranke Zlatna zora koja bi, ukoliko se prvi rezultati pokažu tačnim, mogla po prvi put ući u parlament.

Sa završetkom izbornog dana ankete pokazuju ono što su mnogi očekivali – da birači napuštaju dve velike stranke koje su zagovarale štednju i koje su dugo dominirale grčkom politikom. To bi moglo da bude nagoveštaj velike nestabilnosti u Grčkoj.

Nova Demokratija možda neće biti u stanju da formira vladu, moglo bi biti novih zahteva za izbore, pa čak i pokušaja stvaranja koalicije levičarskih i desničarskih stranaka koje se protive merama štednje, napominje komentantor britanskog radija. To bi, kako ukazuje, moglo ugroziti grčki program smanjenja deficita i ponovo pokrenuti pitanja o članstvu te zemlje u evrozoni.  Sposobnost nove vlade da srpovede program štednje biće od kritičnog značaja za dalju pomoć Evropske unije, Evropske centralne banke i MMF-a Grčkoj.

To je potvrdio i lider PASOK-a Evangelosa Venizelos koji je izjavio da grčki narod nikome nije dao jasan mandat a da će formiranje koalicije ići teško. Venizelos je ujedno pozvao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva koju bi činile stranke koje podržavaju program štednje.

Prema prvim izbornim rezultatima na osnovu 14,4 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija vodi sa 21,2 odsto. Prema istim izvorima Koalicija radikalnih levih snaga Siriza (SYRIZA) osvojila je 14,99 odsto glasova, a Svegrčki socijalistički pokret PASOK 14,83 odsto glasova, desničarska stranka Nezavisni Grci 10,05 odsto glasova.

Grčka novinska agencija ANA ranije je objavila da je prema prvim rezultatima Komunistička partija KKE osvojila 8,22 odsto, ultradesničarska Zlatna zora (Chryši Avgi) 6.74 procenata i Demokratska levica 5,84 odsto glasova a da je za još tri stranke neizvesno da li će preći izborni prag od 3 odsto.

Partija desnog centra Nova demokratija (ND) Antonisa Samarisa proglasila je večeras pobedu na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima.

– Mi smo prvi, to je očigledno – rekao je za lokalnu televiziju predstavnik ND Panos Panojotopulos.

(Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Grčka, Izbori u Grčkoj

foto dana

video dana