POJEFTINJUJE BENZIN U SRBIJI? Ministar Antić očekuje reakciju domaćih kompanija na pad cene nafte

Nakon dodatnog pada cene na svetskom tržištu očekujem da će narednih dana reagovati i naftne kompanije, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić

  • 26

Çena sirove nafte nastavila je da pada, iako je još u decembru prošle godine bila na istorijskom minimumu. Ovo pojeftinjenje trebalo bi da osete i vozači u Srbiji.

UPOZORENJE ZA CEO SVET: Očekuje nas ogromna kriza, bankari pozivaju na oprez

- Nakon dodatnog pada cene na svetskom tržištu očekujem da će narednih dana reagovati i naftne kompanije - rekao je ministar energetike Aleksandar Antić.

RUSI ŽESTOKO OPTUŽILI TURSKU I SAD: Znali ste da džihadisti švercuju naftu, A ĆUTALI STE!

Nafta bi u Srbiji već sada bila jeftinija da država od 1. januara nije povećala akcize na gorivo za dodatna četiri dinara po litru (akciza na bezolovni benzin je sada 54 dinara).

Cena sirove nafte na svetskom tržištu pala je od početka godine sa 35,6 na 31,1 američki dolar po barelu.

Milan Rakić iz Udruženja naftaša Srbije naglasio je da će u našoj zemlji pojeftinjenje ići veoma sporo pošto državni nameti u maloprodajnoj ceni goriva iznose preko 50 odsto. On objašnjava da je pojeftinjenje benzina umesto u džep građana tako otišlo u državnu kasu.

- Pad cene goriva neutralisan je povećanjem akciza. U Srbiji bi eventualno pojeftinjenje moglo da se oseti tek za mesec ili dva jer svetski pad cene nafte kod nas se održava sa zakašnjenjem od 30 do 60 dana. Tako nove cene ne treba očekivati pre marta - rekao je Rakić.

Foto: Profimedia/Edmund Kijonka Foto: Profimedia/Edmund Kijonka

On je dodao da se očekuje da cena nafte u svetu nastavi da pada, pogotovo posle ukidanja sankcija Iranu koji će brzo postati jedan od najvećih izvoznika.

- Stručnjaci kažu da bi cena nafte ove godine mogla da padne i na 20 dolara po barelu. Za naše građane to bi onda sigurno značilo devet ili deset dinara jeftiniji benzin - zaključio je Rakić.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    20. januar 2016 | 10:43

    Antiću ne mo se foliraš i tvrdiš pazar...za izbore. Gde si ti video da je išta pojeftinilo u državi pred izbore.No vi socijalisti *niste znali* na koja mesta u državi da zasednete i sisate narodu pare iz džepa.Idi begaj...sa sve Bajatim u paru....foliranti.

  • Tamo vamo

    20. januar 2016 | 11:23

    Najskuplje gorivo na svetu je kod nas, neka se Vucic pohvali tim podatkom

  • Np

    20. januar 2016 | 11:17

    U Bosni dizel 90 kod nas 135 dinara pljacka veka narod je stoka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA