VEĆ PLAĆENE TAKSE ZA LEGALIZACIJU VIŠE NE VAŽE? Evo šta o ovome kaže Zakon!

Na koji način će se predmetno pitanje rešavati u praksi u ovom trenutku nije poznato

  • 1

Beograđaninu D.A. (43) koji je već platio legalizaciju svog izgrađenog objekta u opštini Čukarica tražili su da uplati novu naknadu, po važećem zakonu.

LEGALIZUJTE DOK JOŠ IMATE VREMENA: Beograd u januaru naplatio 55 MILIONA od ozakonjenja!

Prema rečima ovog Beograđanina, koji je izrevoltiran nazvao našu redakciju, na njegovu primedbu da je po ranijem zakonu platio sve što je trebalo, dobio je odgovor da "to sada ne važi".

(VIDEO) Evo kako da LEGALIZUJETE bespravno izgrađen objekat u Srbiji!

Kako od nadležnih nismo uspeli da dobijemo obrazloženje koje obaveze D. A. su ostale neizmirene, kao i kako je moguće da naknada za legalizaciju isplaćena po prethodnom zakonu sada ne važi, pitali smo advokate kakav je status onih koji su mislili da su završili sa legalizacijom svojih objekata.

Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf Foto-montaža: pixabay.com, Telegraf

Iako je u slučaju D. A. najverovatnije reč o nekoj zaostaloj kamati, neisplaćenoj taksi ili nekoj drugoj naknadi koja se ne odnosi na celokupan iznos koji treba da uplati "za legalizaciju", prema rečima naših sagovornika odredbe Zakona o ozakonjenju objekata, povodom ovog pitanja su "prilično neprecizne".

- Naime, Zakon jasno navodi da će se izvršiti povraćaj uplaćenih sredstava licu koje je u postupku legalizacije uredilo odnose sa nadležnim organom (tj. licu koje je u potpunosti isplatio potrebnu naknadu), a nije dobilo građevinsku dozvolu.

Međutim, u prelaznim i završnim odredbama navedeno je da lica koja su u skladu sa odredbama tada važećih zakona u postupku legalizacije zaključila ugovore o plaćanju naknade (a, nisu je u potpunosti isplatila) nastavljaju sa plaćanjem u skladu sa zaključenim ugovorom.

Ovde se verovatno misli, ali je propušteno da se u Zakonu to i napomene, na lica koja su dobila građevinsku dozvolu.

Na koji način će se predmetno pitanje rešavati u praksi u ovom trenutku nije poznato, ali će verovatno zavisiti od tumačenja predmetnih odredaba nadležnih organa u svakom konkretnom slučaju - objašnjava advokat Jovana Čapaković, iz advokatske kancelarije "Vuković i Partneri aod Beograd".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana

    28. mart 2016 | 14:23

    Na slici levo su devize, devize, devize,...... Ali se nevidi da li su na Zelenom vencu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA