IZABRANA FOTOGRAFIJA GODINE: Nastala je na srpsko-mađarskoj granici, a priča o njoj će vas RASPLAKATI (FOTO)

- Cele noći smo se skrivali od policije, bio sam iscrpljen... Bilo je oko tri sata ujutro i nisam smeo da upotrebim blic u trenutku kada policajci traže te ljude - rekao je fotograf

  • 4

Crno-bela fotografija na kojoj izbeglica provlači bebu kroz ogradu od bodljikave žice na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske osvojila je danas glavnu nagradu organizacije "Vorld pres foto" (World Press Photo).

SVI DOMOVI OVIH MALIŠANA BIĆE UNIŠTENI: Stotine dece izbeglica iz "Džungle" postaju beskućnici

Fotografija pod nazivom "Nada u novi život", koju je napravio australijski slobodni fotograf Voren Ričardson, ilustruje dramu kroz koju je na putu ka Evropi 2015. godine prošlo vise od milion ljudi, od kojih je polovina bežala od građanskog rata u Siriji.

Sudije na ovogodišnjem takmičenju, koje je privuklo 5.775 fotografa iz 128 zemalja koji su konkurisali sa 82.951 fotografijom, opisali su Ričardsonovu fotografiju, načinjenu u gluvo doba noći bez blica, kao "neverovatno vizuelno moćnu" i "opsedajuću", prenosi AFP.

Ričardson, sa sedištem u Budimpešti, pet dana je proveo u kampu sa grupom izbeglica na granici u blizini mesta Reske u Mađarskoj kada je napravio pobednički snimak.

- Cele noći smo se skrivali od policije, bio sam iscrpljen... Bilo je oko tri sata ujutro i nisam smeo da upotrebim blic u trenutku kada policajci traže te ljude - priča on, objašnjavajući da je samo mesečeva svetlost obasjala prizor na fotografiji.

Foto: Tanjug/ Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/ Nemanja Jovanović

Direktor foto-servisa francuske agencije Frensis Kon, koji je ove godine predsedavao žiriju organizacije sa sedištem u Amsterdamu, kaže da Ričardsonova fotografija "ima takvu moć upravo zbog svoje jednostavnosti, a pogotovu zbog simboličnosti bodljikave žice".

Agenciji Frans pres pripale su četiri nagrade, među kojima je prva u kategoriji "Spot njuz" otišla u ruke Samira Al-Dumija sa sedištem u Siriji, za fotografije koje je napravio odmah nakon vazdušnih udara koji su razorili grad Dumu nadomak Damaska.

Njegov sirijski kolega Abd Dumani osvojio je drugu nagradu u kategoriji "Dženeral njuz" za fotografiju na kojoj prikazuje ubijenu i ranjenu decu u sličnim napadima na Dumu.

Dugogodišnjem fotoreporteru francuske agencije Robertu Šmitu pripala je druga nagrada u kategoriji "Spot njuz" za dramatični snimak pogubne lavine na Mont Everestu koju je prošlog aprila pokrenuo zemljotres u Nepalu.

U istoj kategoriji treću nagradu je osvojio Bulent Kilidž sa sedištem u Turskoj za fotografiju sirijskih izbeglica na turskoj granici.

Tri prve nagrade dodeljene su i "Njujork tajmsu", i to za fotografiju na kojoj lekar leči mladog borca Islamske države u kurdskoj bolnici, za fotografiju koja prikazuje dolazak izbeglica čamcem u selo na grčkom ostrvu Lezbos i za snimak na kojem su prikazani čileanski, kineski i ruski istraživači na Antarktiku.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sana

    18. februar 2016 | 17:17

    Ne sviđa mi se što je na Srpsko-Mađarskoj granici. Izgleda kao da beži iz Srbije u bolji život. Još je gore što Mađari nisu hteli da ih prime. Fotografi samo prave zabune. Sve je to politika.Neka neko potraži čoveka sa slike i napravi intervju sa njim.

  • miki

    18. februar 2016 | 18:30

    Sada treba da se rasplacemo ili sta? U pitanju su miloni migranata koji pokusavaju da se dokopaju zap. evrope!I svi oni ocekuju da ce biti primljeni i nastaviti zivot u toj istoj evropi a neshvataju da je evropa drugi kontinent,druga vera ili nece da shvate. Sve ovo nece na dobro izaci.Narod sa nemackog i skandinavskog podrucja je ogorcen kada vide da u nedostatku radnih mesta i pada standarda dolaze arapi.

  • Kim

    18. februar 2016 | 17:53

    Mislis da se u srbiji zivi dobro. Bezi sto pre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA