"MILOSRDNI ANĐEO" JE NAJVEĆA PREVARA: Ovo je prava istina o napadu NATO 1999. godine

Zabunu je, po svemu sudeći, uneo tadašnji kineski predsednik Đijang Cemin, koji je pogrešno izgovorio jednu reč

  • 32

Uskoro se navršava punih 17 godina od bombardovanja, a još uvek nije jasno kako je na kraju došlo do toga da se za napade NATO jedino u Srbiji koristi naziv "Milosrdni anđeo".

DA LI SRBIJA TREBA DA POSTANE ČLAN NATO? Srbi će zbog ovih stvari ZAVOLETI ALIJANSU i želeti da budu deo nje!

Operacija, čiji je zvanični naziv "Allied Force" odnosno "Ujedinjena sila" od trenutka ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju, juna 1999. godine, promenila je naziv u "Joint Guardian", što u slobodnom prevodu znači "Zajednički zaštitnik". Nikakav anđeo, pogotovo ne milosrdni, nigde se ne pominje.

(EKSKLUZIVNO) Ovo je SPORAZUM koji je Srbija potpisala sa NATO! (FOTO)

Jedna verzija ove priče kaže da je zabunu uneo tadašnji kineski predsednik Đijang Cemin.

Naime, američka komponenta koja je činila "Savezničku snagu" zvala se "Plemeniti nakovanj" (Noble Anvil).

Cemin je, navodno, tokom posete Italiji marta 1999. napravio grešku u izgovoru i tako je "noble anvil" postao "noble angel".

No, "noble" i dalje nije "blizu" reči "merciful" što u prevodu sa engleskog znači "milosrdni".

Druga verzija priče govori o tome da se poreklo naziva dovodi u vezu sa imenom britanskog humanitarnog konvoja, koji je aprila 1998. godine posetio Kosovo.

Foto: AP Foto: AP

Misija je u medijima nazvana i "Operacija anđeo", od britanskog originala "Operation Angel's mission of mercy" (Bi-Bi-Si).

Bojan Dimitrijević sa Instituta za savremenu istoriju objašnjava da je tadašnja srpska propaganda ili ministarstvo informisanja, iskoristilo taj naziv da ga proširi za čitavu operaciju napada na SRJ.

Interesantno je da se i u obrazlaganju tužbe, iz maja 1999. godine, koju je SRJ podnela Međunarodnom sudu pravde protiv članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju, koristi izraz "Plemeniti anđeo" (Noble angel).

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

"Ujedinjena snaga "Saveznička snaga" je jedini termin koji poznaju zvanični dokumenti NATO-a, dok je "Milosrdni anđeo" za njih nepoznanica.

Različito imenovanje jednog istog događaja postalo je samo izvor nesporazuma u komunikaciji.

- Ja sam učestvovao u razgovorima koji su bili stručni između naše i američke vojske oko iskustava rata 1999. godine. Oni se prosto nisu prepoznavali kad su naši predstavnici koristili taj naziv za tu operaciju ili kad su koristili još neke od termina koje je tadašnja propaganda usadila ljudima u glavu, čak i onima koji su profesionalci. Tako da sam tu video da se govori o istoj stvari, oni to zovu na jedan način, mi na drugi i onda tu već nastaje nesporazum - priseća se Dimitrijević.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

U udžbeniku istorije za osnovce navodi se da je "posle neuspelih pregovora u Rambujeu i Parizu usledila agresija NATO-a" i da je "operacija "Milosrdni anđeo" trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine".

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biba

    5. mart 2016 | 09:01

    Ma ne lazite,na kraju ce ispasti da smo mi njih bombardovali.

  • neverni toma

    5. mart 2016 | 08:53

    Cak i da se promeni naslov bombardovanja posledice su iste... Patnje bol stres i mrtvi i uranijum...Sve jedno je kako su ga nazvali ...

  • Toša

    5. mart 2016 | 08:47

    Pitam se kako bi tek bilo da nije bio MILOSRDNI ANĐEO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA