KLINTONOVOJ NIJE BILO SVEJEDNO: Dok je držala govor, aktivistkinja ju je prekinula i ŠOKIRALA SVE svojim rečima (VIDEO)

- Razgovaraćemo posle, u redu? Puno ti hvala - rekla je Klintonova, ali aktivistkinja se nije tek tako predala pa je prekinula njeno izlaganje novim zahtevima za izvinjenjem

  • 15

Hilari Klinton je u sredu u Čarlstonu, Južnoj Karolini, održala skup na kojem je prikupljala donacije za svoju kampanju u trci za demokratsku nominaciju na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

HILARI ISPRED BERNIJA, TRAMP IZBIO NA ČELO DESNE KOLONE: Trenutna tabela stranačkih izbora u Americi (FOTO)

U Južnoj Karolini se predizbori održavaju ovaj vikend, a očekuje se da će Klintonova odneti uverljivu pobedu ispred svog protivkandidata, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa (ankete joj daju prednost veću od 20 odsto). U toj državi više od 30 odsto izbornog tela čine Afroamerikanci koji su mnogi više naklonjeni bivšoj prvoj dami, senatorki i državnoj sekretarki SAD, prenosiu Jutranji list.

Klinton kao jedan od važnijih problema američkog društva ističe baš diskriminaciju manjina na gotovo svim područjima života, naročito Afroamerikanaca. Ali, upravo je iz te manjine došla optužba zbog nekih starih izjava Klintonove, koje bi mogle umanjiti njenu privlačnost crnim biračima.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Naime, tokom njenog govora aktivistkinja pokreta "I crni životi su važni" (Black lives matter) Ešli Vilijams došetala je pokraj Klintonove s transparentom koji je citirao njenu kontroverznu izjavu iz 1996. godine kada je za problematičnu mladež (u kojoj su Afroamerikanci disproporcionalno zastupljeni) rekla "Moramo ih privesti uz nogu".

Kada je Klinton napokon pauzirala da pogleda što piše na transparentu, aktivistkinja je glasno tražila od nje da se izvini Afroamerikancima zbog masovnih zatvaranja crnaca, na negodovanje uglavnom bele publike.

Kandidatkinja za demokratsku nominaciju je nastojala da ostane mirna tokom pitanja aktivistkinjee, ali se ipak malo uzrujala:

- Razgovaraćemo posle, u redu? Puno ti hvala - rekla je Klintonova, ali aktivistkinja se nije tek tako predala pa je prekinula njeno izlaganje novim zahtevima za izvinjenjem.

- Ako mi daš priliku odgovoriću ti. Ovo još niko pre tebe nije upitao - rekla je bivša državna sekretarka pre nego što je obezbeđenje intervenisalo (vrlo oprezno i dostojanstveno) i odvelo aktivistkinju.

Mlada devojka je svoj postupak komentisala za Hafington Post:

- Htela sam da je suočim s njenim vlastitim rečima. Napravili smo to jer želimo biti sigurni da će crni glasači obratiti pažnju na njen rezime i želimo znati kakvu Hilari ćemo dobiti - izjavila je Vilijams i dodala da je s događaja izbačena intervencijom tajne službe.

Mlada dama je objasnila da se Hilari Klinton sada pokušava da se pokaže kao veliki borac za ljudska prava, dok je u prošlosti njen odnos prema crnim građanima bio dvojak, zavisno kakvu bi korist imala u određenoj prilici.

Teško da će ovaj protest uzdrmati šanse gospođe Klinon u Južnoj Karolini, ali svakako nije bio ugodan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    25. februar 2016 | 17:28

    Udri babu!

  • Cobi ns

    25. februar 2016 | 19:47

    Bezosećajna,samoživa,nemoralna,halapljiva.....!

  • Boris

    25. februar 2016 | 17:57

    Hilari je za mene najodvratnije bice na planeti ali moram da se slozim sa njom oko te njene izjave iz proslosti. Pricala je o crnackim bandama i deci koja cine takve zlocine da izgleda kao da nemaju savest zato ih je i nazvala "superpredators". Kao neko ko je ziveo u Chicago 7 godina ja to skroz razumem. Ako Hillary treba da se izvini za to onda nek se ova mala izvini u ime svih crnih ljudi u Americi za "beat the whitey night" i za "knockout game" gde su mnogi neduzni belci stradali samo zato sto su bili beli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA