DŽIHADISTI VADE ORGANE SVOJIM ZAROBLJENICIMA: Uzimaju ih "otpadnicima od vere da bi spasili pobožne muslimane"!

Dosada su, koliko je poznato , izvršene ukupno 183 operacije vađenja organa ubijenih zarobljenika, a oni su pre toga detaljno pregledani u nekoliko bolnica u Mosulu

  • 6

Islamska država bavi se trgovinom organa zarobljenih i ubijenih "nevernika" u Siriji i Iraku od početka prošle godine, navodi španski list "Mundo".

LIDER ISIS-a SE PROGLASIO VOĐOM SVIH MUSLIMANA: Talibani ljuti, odbacuju te tvrdnje

ID je ovo pretvorila u biznis međunarodnih razmera, piše "Mundo". Vađenje organa počelo je najpre u bolnicama u gradu Mosulu. Žrtve su muškarci starosti od 20 do 35 godina.

Prema navodima svedoka, dosada su, koliko je poznato , izvršene ukupno 183 operacije vađenja organa ubijenih zarobljenika, a oni su pre toga detaljno pregledani u nekoliko bolnica u Mosulu, prenosi list.

Mundo u opširnom izveštaju iz Kaira navodi da je lično Abu Bakr al Bagdadi, samozvani kalifa Islamske države Sirije i Iraka, verskom naredbom fatvom naredio da se "zdravi organi otpadnika od vere vade kako bi se spasavali životi pravih, pobožnih muslimana", a sve unosnija trgovina ljudskim organima se pretvorila u veoma unosni biznis i u okruženju terorističke paradržave, već i uz izvoz u druge zemlje.

Foto: Tanjug/AP/Militant video Foto: Tanjug/AP/Militant video

Svedoci navode i da ID primorava zarobljene da daju krv, a osuđenima na smrt prethodno vadi organe u specijalnim klinikama. Svedoci kažu da u klinici Ibn Sina u Mosulu je postavljeno novo hirurško odeljenje s najsavremenijom tehnologijom s ciljem da se vrše operacije vađenja ljudskih organa, a pristup tom odeljenju imaju samo inostrani lekari koje je dovela Islamska država.

Stručnjaci sudske medicine koji su pregledali tela žrtava su utvrdili da je 160 leševa imalo otvoren grudni koš.

"Mundo" prenosi i svedočenja prema kojima su islamisti pobili nekoliko desetina lekara koji to nisu hteli da rade.

U izveštaju iz Kaira, list citira i stručnjaka za bezbednost u Bagdadu Hašem al Hašimija, koji navodi da je trgovina organima veoma unosna i da je dobrodošla džihadistima u momentu kada je sve teža ilegalna trgovina naftom zbog američko-savezničkog i ruskog bombardovanja .

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA