HILARI U NALETU, ALI SANDERS NIJE GOTOV: Sve današnje prognoze u taboru demokrata (FOTO)

Ankete pokazuju da Hilari na nacionalnom nivou ima oko sedam odsto veću podršku od Bernija Sandersa, a ankete u državama u kojima se unutarstranački izbori danas odigravaju pokazuju da će ona pobediti u većini. Međutim, Sanders neće odustati i ići će do samog kraja

  • 0

Nakon više nego ubedljive pobede Hilari Klinton u Južnoj Karolini, splasnuo je entuzijazam vezan za Bernija Sandersa, simpatičnog senatora iz Vermonta koji je postao najsnažniji glas obespravljenih, osiromašenih i mladih Amerikanaca.

Stvari u Demokratskoj partiji u vezi sa pitanjem ko će osvojiti predsedničku nominaciju i ko će tu stranku predstavljati na izborima u novembru, kada se odlučuje o nasledniku Baraka Obame u Ovalnoj sobi, polako dolaze na "svoje mesto".

Tačnije, na mesto koje su vrhuška Demokratske partije, Vol strit i korporativne sile od početka priželjkivale.

Svi oni ni u ludilo ne bi hteli da vide u Beloj kući osobu koja sebe opisuje kao demokratskog socijalistu, zagovara besplatno visoko školstvo na državnim univerzitetima i besplatnu zdravstvenu zaštitu za sve građane Sjedinjenih Država, te koja planira da sve to postigne posebnim oporezivanjem finansijskih institucija koje su i dovele do kraha 2008. godine, a da za to nisu kažnjene.

Berni Sanders drži govor okupljenim pristalicama. Foto: AP/Tanjug Berni Sanders drži govor okupljenim pristalicama. Foto: AP/Tanjug

Naravno, bitka je daleko od izgubljene za čoveka kojeg je jedan "objektivni" urednik jednog američkog masmedija bez blama opisao kao "ludog komunistu", u želji da ga diskredituje.

Dok je u republikanskom taboru izvesno da će Tramp, u slučaju da iz današnjeg super-utorka izađe kao pobednik, gotovo sigurno osvojiti nominaciju te partije (pošto ta stranka za većinu država oko kojih se danas kandidati takmiče primenjuje pravilo da pobednik jednog okruga dobija sve delegate tog okruga, a Tramp po svim anketama svuda ima ubedljivu prednost), to nije slučaj kod demokrata, budući da oni primenjuju proporcionalnu raspodelu mandata.

Zato, hajde da vidimo kako stoje stvari sa Klintonovom i Sandersom, i da ih raščlanimo.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

>>> Ako želite da saznate kako funkcionišu američki unutarstranački izbori, predlažemo vam da pročitate naš tekst posebno posvećen toj tematici.

Presek svih anketa na nacionalnom nivou pokazuje da bivša prva dama ima 49 odsto podrške članova svoje stranke, dok popularni Berni ima 41,5 odsto.

Anketa CNN-a tvrdi da ona ima 55 odsto, dok on ima 38. Međutim, druge ankete pokazuju daleko manju razliku, pa je tako u pojedinima odnos 45 naprema 43.

Anketa Foks Njuza je još šokantnija, pošto ukazuje na to da Sanders ima 47 odsto podrške, dok Hilari ima 44.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kada se pogleda stanje po saveznim državama koje danas glasaju na unutarstranačkim izborima, vidimo krupne varijacije od države do države, u zavisnosti od broja Afroamerikanaca, koji uglavnom podršku daju bivšoj državnoj sekretarki.

U Virdžiniji, Klintonova ima po najnovijoj anketi CBS-a 59 odsto podrške demokrata, dok Sanders ima 39. U Masačusetsu, gde je broj Afroamerikanaca neznatan, njih dvoje su praktično u klinču: ona ima 46,8 odsto a on 45. Ista mreža u Teksasu predviđa da će ona uzeti 61 odsto, a on 37. Slično je i u Džordžiji, Tenesiju, Arkanzasu i Alabami, a možda i Minesoti i Koloradu, gde su ankete nešto starije.

U Vermontu, koji Sandersa uporno bira za Kongres SAD već dve i po decenije, što za donji, što za gornji dom, Berni će počistiti patos sa Hilari, budući da će po prognozi uzeti 84,5 odsto glasova demokrata, a ona samo 10 odsto.

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

Sanders bi mogao da pobedi i u Oklahomi, gde ga po poslednjim anketama kompletiranim pre dva dana podržava 48 odsto članova Demokratske partije; tu se Klintonova drži na 43 odsto.

Sve u svemu, moglo bi se reći da će Hilari Klinton iz današnjeg dana izaći trijumfalno i da će dobiti neophodni vetar u leđa, ali Bernija Sandersa ne bi trebalo otpisivati.

Čovek se već pola veka aktivno bavi politikom, i nikada ne odustaje od onoga u šta veruje.

Uostalom, već je najavio da se neće povlačiti ni po koju cenu i da će izdržati do samog kraja, do nacionalne konvencije na kojoj će se okupiti svi delegati Demokratske partije i gde će se za nominaciju formalno glasati.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA