Evo šta će doneti podela na PLATNE SEKTORE u JAVNIM PREDUZEĆIMA!

Biće izuzetaka kod pojedinaca, koji, primera radi, primaju 70.000 dinara, a kod kojih će primena Zakona o platnim razredima predviđati budžet od, recimo, 50.000 dinara, tvrdi Zoran Savić iz Sindikata zdravstva

  • 1

Novousvojeni Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji je kod većine naišao na odobravanje, trebalo bi da usaglasi uslove za skoro sve zaposlene u javnom sektoru.

JEDNAKA PLATA ZA JEDNAK RAD: Usvojen ZAKON o visini primanja u javnom sektoru!

Naime, kako objašnjava Zoran Savić iz Sindikata zdravstva i član Socijalno - ekonomskog saveta, koji je učestvovao u donošenju pomenutog zakona, osnovica treba da bude ista za sva zanimanja i određivaće se u skladu sa republičkim budžetom za 2017 godinu. Osnovna plata obačunavaće se množenjem osnovice i koeficijenta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Predviđeno je da zarade ne mogu da budu manje od dosadašnjih, ali će ipak biti izuzetaka kod pojedinaca, koji, primera radi, primaju 70.000 dinara, a kod kojih će primena Zakona o platnim razredima predviđati budžet od, recimo, 50.000 dinara. Svrstavanjem u razrede, naknadno će biti utvrđena dinamika kojom će se plata smanjivati. Jedna od opcija je i da se takvima plata ne smanjuje, ali i da određeni vremenski period nemaju pravo na povećanje, dok se projektovano ne izjednači sa realnim - objašnjava Savić.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da, po onome što je čuo od Ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministra finansija Dušana Vujovića, novim zakonom nije predviđeno da bude smanjenja zarada. Međutim, pristalica je teze da "ako nekom želiš da povećaš platu, da drugom moraš i da smanjiš", a sve u cilju da ne bude velikih razlika u platama među ministarstvima.

- Ide se na to da početnik u školi ima ista primanja kao i drugi početnik, a ne kao do sada, da profesor sa 30 godina staža, prima isto koliko i onaj na početku karijere. Sve Evropske zemlje imaju sistem platnih razreda, samo podzakonskim aktima treba napraviti da sve bude logičnije i da se sistem drži pod kontrolom - navodi Atanacković i pominje kao primer da se dešava da šofer bude bolje plaćen nego stručnjak u nekoj naučnoj oblasti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Savić još ističe da izjednačavanjem osnovice i koeficijenta ne znači da nema uslova za napredovanje tokom radnog veka.

- Na osnovu kriterijuma za vrednovanje rezultata rada koje treba da definišu novi podzakonski akti, biće moguć rast plate i do 35 odsto, a ne samo na osnovu minulog rada, kao do sada. A objektivno utvrditi te kriterijume, biće teško, ali će se, recimo, kod lekara, gledati koliko je koji lekar imao komplikacija u lečenju, da li je imao više ili manje pregleda, kojim lekovima je lečio...

NAJVEĆA PLATA U DRŽAVNOJ SLUŽBI: Za mesec dana zaradi 18.292 evra!

Na pitanje koja će zanimanja biti plaćenija, odnosno koje će profesije imati najveći koeficijent, Savić misli da će to ipak imati  direktori i oni na rukovodećim profesijama, dok za ostale nije siguran dok ne budu formirane plate po platnim grupama.

Atanacković je rekao da u prosveti i zdravstvu imaju najveću mogućnost da traže bolje uslove za sebe, ali da sve zavisi od toga koliko će koja grana moći da računa na određena ekonomska sredstva. Takođe je istakao da je doneti zakon samo krovni i da će morati da donesu još podzakonski akata da bi se uredila oblast. Najavio je i donošenje Zakona o javnim preduzećima.

MENJAJU SE PLATE U JAVNOM SEKTORU: Evo ko će dobijati više, a ko manje!

- Idemo na to da se usvoji Zakon o javnim preduzećima kako bi javna preduzeća imala veću odgovornost prema osnivaču, odnosno državi. Njime bi se i usaglasile plate tako što, primera radi, bravar u javnom preduzeću ne bi više imao veću platu od nekog bravara u proizvodnji, jer bi se višak od profita u javnom preduzeću slivao u budžet - zaključio je Atanacković.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ***Uzicanka

    3. mart 2016 | 15:49

    Sada bi trebalo da dodje na red i minimala.GOSPODO IZ VLASTI da li znate koji procenat radnika radi za minimalac i kako zive od te crkavice.Da li mogu da skoluju decu,da se lece,da plate drzavne namete i na kraju da se prehrane.Nekad je odnos cistacica u firmi-direktor firme bio 1:3 a znate li sada koji je odnos.Vlast je dovela privatnike u nase firme i dalje ih nista ne zanima.Kazu drzava ne ulazi u to koliko privatnik placa radnike.Samo sa tim potezom sto biste povecali minimalac bi resili problem velikom broju ljudi.Ali drzavi je bilo u interesu da proda firme i uzme pare sad radnik nema hleba da jede.Koliki je minimalac u zemljama u okruzenju?PRIMER:radnici Valjaonice bakra Sevojno imaju platu daleko manju od proseka u drzavi a nekad je to bila firma za ponos drzavi.Plata radnika je do 40.000din.Da li treba da budu srecni sto ne rade za minimalac iako rade u tri smene i u kakvim uslovima?Hvala drzavi i "uspesnim" privatnicima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA