OD 120.000 DO 160.000 DINARA: Ovo su tri NAJPLAĆENIJA ZANIMANJA u Srbiji!

Zarada u uslužnim delatnostima u rudarstvu bila je u januaru 160.550 dinara, programera i IT inženjera 127.363 dinara, a pilota 126.178 dinara

  • 13

Prosečna zarada u Srbiji je u prvom mesecu ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila 55, 763 dinara, ali se po proseku primanja posebno izdvajaju tri delatnosti. Naime, Statistika zaposlenosti i zarada RZS iz prvog meseca ove godine pokazuje da su najplaćeniji bili rudari, programeri i piloti.

Zarada u uslužnim delatnostima u rudarstvu bila je u januaru 160.550 dinara. Na cenu rada svakako utiče to što nema dovoljno onih koji bi da silaze u jamu sa opremom i mehanizacijom starom preko 20 godina. Radi se starim metodama, većinom ručno, bušenjem ili miniranjem, daleko od tehnologije u savremenim evropskim rudnicima. Visok rizik koji nosi ovaj posao vodi ka tome da ovaj posao radi samo onaj ko baš mora.

Za koju platu zaista ginu srpski rudari? (FOTO) (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U mnogo finije, a jednako dobro plaćene poslove, spadaju računarsko programiranje i konsultantske delatnosti. Prosečna zarada programera i IT inženjera bila je 127.363 dinara, što je više nego duplo iznad republičkog proseka. Njihove plate drastično rastu zato što ih i dalje nema dovoljno. I interesovanje za ovom vrstom posla raste, ali su potrebe tržišta ogromne.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Dobar deo naših domaćih i stranih kompanija na tržištu Srbije stalno imaju otvorene konkurse za IT zanimanja: programere, dizajnere, pogotovo PHP i JAVA programere i C-Sharp i C++ programere.

DRAMA NA NEBU IZNAD SRBIJE! Crnogorski avion JURIO, piloti se slikali i hvalili brzinom na Fejsbuku (FOTO)

Dugo nisam mogao da nađem posao i dani su mi prolazili bez ikakve perspektive. Iz dosade sam uzeo da čačkam oko kompjutera i malo po malo, naučio jedno, pa drugo, u međuvremenu sam završio i kurs i sada zarađujem mnogo više nego što sam mislio - priča Beograđanin P.K.

Veoma lep, ali vrlo odgovoran posao imaju piloti, kao i njihove kolege avio-inženjeri. Velika odgovornost u oba slučaja, smatraju mnogi, utiče i da plata bude velika. Prosečna zarada angažovanih na poslovima vazdušnog saobraćaja bila je 126.178 dinara, ali uprkos tome mnogi inženjeri i mašinci i dalje odlaze u svet. U Americi su piloti među najplaćenijim zanimanjima, pa uporedite njihov i domaći standard i shvatićete računicu onih koji odu.

Foto: Ministarstvo odbrane Foto: Ministarstvo odbrane

KO JE PUŠIO, ISPUŠIO: Zabranjuju cigarete u svim restoranima i kafanama u Srbiji!

Sa prosečnim zaradama od 125.409 dinara, angažovani u proizvodnji duvanskih proizvoda nalaze se tik iza avio industrije. Da li će i planirane zabrane pušenja ugroziti zarade u ovom sektoru, videćemo.

Na četvrtom mestu po visini zarada su zaposleni na eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa. Oni u Srbiji jedva prelaze stotinak hiljada dinara, ali masovno odlaze u arapske zemlje gde dobijaju  i po tri-četiri puta više za mesec dana rada.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • &

    6. mart 2016 | 10:49

    55 000 ????? Ko dolazi do ove brojke??? Ko racuna ovo??? A 80% zaposlenih radi za 21 000 i manje,maximum 25 000 !

  • Realnost

    6. mart 2016 | 09:48

    Politicari su najplaceniji kod nas uzimaju koliko god hoce!

  • Раднаскела

    6. mart 2016 | 10:23

    Ја сам системски инжењер и ово што пишете је тотална глупост и неистина. То важи само за огромну мањину која се увалила у неке стране фирме. Наше фирме обично траже да познајеш сав софтвер који постоји уназад бар 20 година. Ако може, све за минималну плату, а и прековремено, бесплатно. Иначе, најбоље плаћена занимања су којекакви бескорисни саветници, разни мрсомуди у влади, квази-стручњаци у квази-државним фирмама...још када се додају проценти за "легалне" тендере,пројекте...ихааа!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA