Facebook i Google reklame će poskupeti 25 odsto, evo i kako!

Novom izmenom predviđeno je da se porez po odbitku za ino-usluge izvršene u RS, plaća ako nemamo potvrde o rezidentnosti od dobavljača gde ima potpisan UOIDO (spisak od 54 zemlje)

  • 1

Novim porezom na dobit po odbitku predviđeno je da ako je strana firma koja pruža usluge domaćim pravnim licima u nekoj od "zemalja poreskog raja", da je stopa poreza veća od opšte i iznosi 25 odsto, stoji na sajtu Moja Firma.rs. Ovo, konkretno, znači da će svi oglašivači koji se reklamiraju na Google i na Fejsbuku od sada morati da plaćaju dodatnih 25 odsto poreza.

OGLAŠIVAČI, OPREZ: Od sada će vas skuplje koštati usluge iz inostranstva! Evo i koliko!

Kako saznajemo, ovom izmenom predviđeno je da se porez po odbitku za ino-usluge izvršene u RS, plaća ako nemamo potvrde o rezidentnosti od dobavljača gde ima potpisan UOIDO (spisak od 54 zemlje) i ako nema potpisanog UOIDO (ne spada u spisak od 54 zemlje, na primer Amerika) plaća se porez od 20 odsto.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Dakle, od 1. marta domaća firma dužna je da prilikom plaćanja ino-dobavljaču, istog dana plati i porez, a faktura može da bude i ranije. Porez se prijavljuje na obrascu PDPO/S, koji se podnosi elektronski posredstvom portala Poreske uprave ePorezi.

Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić Foto-ilustracija: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Na sajtu objašnjavaju da je osnovica za obračun poreza bruto osnovica. Ugovorom između strana u poslu treba urediti da li je cena u ugovoru neto ili bruto naknada. Ukoliko se radi o neto naknadi, pre primene poreske stope valja je brutirati množenjem s koeficijentom 1,25.

Evo koji poslodavci imaju pravo na VELIKU PORESKU OLAKŠICU za nove radnike!

Do sada vam je svima poznato, da se porez po odbitku plaća na licence (autorska prava) po povlašćenim stopama od pet i od 10 odsto (54 zemlje).

Ako nema Potvrde o rezidentnosti, odnosno dvojezičnog obrasca koji izdaje odgovarajuća ustanova ino dobavljača za kalendarksu godinu, porez po odbitku se plaća 20 odsto , ili ako nema potpisanog ugovora, zemlje koje ne spadaju u ovih 54 sa spiska.

Od 1. marta u primeni je i porez po odbitku za usluge, samo što je ovde slučaj, da ako imamo potvdu (sa 54 zemlje sa spiska - sem Rumnije, Pakistana, Tunisa, Albanije i Indije ), porez je, tvrde finansijski stručnjaci, 0 odsto. Tačnije, Poreskoj upravi se prijavljuje usluga i šalje potvrda prilikom svakog plaćanja ino dobavljaču, a na osnovu toga se ne plaća porez.

Za sve ostale zemlje van spiska ili ako nemamo Potvrdu u momentu plaćanja, porez je 20 odsto na bruto kao i kod licenci (trošak je 25 odsto, jer je onda neto ono što se plati ino dobavljaču).

UŠTEDITE PARE: Evo kako LEGALNO da umanjite vaš POREZ NA IMOVINU!

Kod plaćanja pomenutog poreza biće dosta spora oko toga gde se koriste inostrane usluge da bi bile osnov za oslobađanje od ovog nameta. Primera radi, softverske usluge se pružaju iz inostranstva, ali se koriste u Srbiji (bez Potvrde se plaća). Isto tako, saznali smo da se na prevozne usluge do granice ne plaća porez po odbitku, a da se od granice plaća. Naravno, ko ima potvrdu, on ne plaća, ali je nju teško nabaviti.

Za sve usluge koje plaćamo poslovnim karticama preko interneta, od dobavljača ne dobijamo potvrdne, tako da je i tu trošak, pretpostavljamo 25 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neverni toma

    8. mart 2016 | 15:28

    Ma poskupite 700% i onako od silnih reklama ne mog nista ko covek da odgledam..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA