UŠTEDITE PARE: Evo kako LEGALNO da umanjite vaš POREZ NA IMOVINU!

Kako biste se lakše snašli u prašumi poreza na imovinu, okrenuli smo umesto vas desetak brojeva telefona koji vas dele od informacije na koji sve način možete platiti manji porez i pogledajte šta smo otkrili

  • 7

Nakon šokantnih uvećanja iznosa poreza na imovinu, koja su građani prethodnih dana zatekli u svojim rešenjima, redovi u filijalama poreske uprave u Beogradu danas su više ličili na miting nego izmirivanje građanskih obaveza.

ROK ISTIČE DANAS: Evo kakve vas kazne čekaju ako ne platite porez na vreme!

Izmenjene vrednosti kvadrata, nove zone, drugačije obračunate poreske osnovice građanima tradicionalno deluju kao da ih je neko ovog jutra osmislio, a za proveru činjenica neophodno je višesatno kopanje po zakonima koji mogu različito da se tumače.

Da biste skratili tu proceduru i pobedili u igri "obračunaj sam svoj porez na imovinu", otkrivamo vam po kojim sve osnovama je moguće umanjiti ga.

Evo koliko ćete u Srbiji platiti porez na stanove i kuće!

Foto: Čitalac Telegrafa Foto: Čitalac Telegrafa

Za razliku od prethodnih godina, osnovica za porez na imovinu obračunava se na osnovu tržišne cene nekretnine ostvarene u prometu nepokretnosti (prosek tri poslednja kupoprodajna ugovora) u zoni u kojoj se dotična nepokretnost nalazi, što znači da je lokacija vaše nepokretne imovine presudna.

Prosečne cene po kvadratu po zonama, kao i koeficijent poreske stope koji će se primenjivati pri obračunu, lokalne samouprave objavile su još prošlog novembra, a ti podaci su javni i mogu se dobiti na šalterima lokalnih samouprava ili na njihovoj zvaničnoj internet stranici.

Iznos koji dugujete državi u vidu poreza na imovinu dobićete ubacivanjem poznatih u sledeću jednačinu: pomnožite površinu stana sa cenom kvadrata u pripadajućoj zoni i dobićete poresku osnovicu na koju se primenjuje poreska stopa od 0,2 do jedan odsto u zavisnosti od odluke lokalne samouprave.

Ranijih godina ta cifra mogla je da bude umanjena i do 70 odsto na osnovu starosti zgrade, broja članova domaćinstva, kvaliteta gradnje, pozicije stana... ali tolikih popusta više, pogađate, nema.

Umanjenje može da postoji na osnovu starosti stana ili kuće, a koliko će ono biti zavisi od odluke lokalne samouprave - u većini opština ta amortizacija je 0,8 odsto po svakoj godini od datuma izgradnje.

Pod poreskim kreditom, za razliku od klasičnog pojma kredita, podrazumevaju se određena poreska umanjenja definisana zakonom. Poreski kredit postoji kod poreza na imovinu, a može da ga ostvari poreski obveznik koji stanuje u stanu ili zgradi na kojoj ima pravo svojine ili neko drugo stvarno pravo.

Foto: Profimedia/INSADCO Photography Foto: Profimedia/INSADCO Photography

- Porez na imovinu se umanjuje za 50 odsto ako vlasnik stanuje u nekretnini, ili za najviše 20.000 dinara.

- Ukoliko u zgradi ili stanu ne stanuje poreski obveznik, ali stanuje član njegove porodice ili član njegovog domaćinstva, porez na imovinu se umanjuje za tog člana za 10 procenata.

- Ako u zgradi ili stanu stanuje član porodice poreskog obveznika, porez se umanjuje za 10 odsto za svakog člana porodice obveznika i svakog člana njegovog domaćinstva, a najviše do 30 odsto utvrđenog poreza.

EKSKLUZIVNO! Željko Mitrović: Platio sam 500 miliona duga za porez!

- Ako je zgrada ili stan površine do 60 kvadrata, a ne nalazi se na gradskom građevinskom zemljištu i u njoj stanuju samo lica starija od 65 godina, utvrđeni porez se umanjuje za 75 odsto.

- Porez na imovinu na teritoriji jedinice lokalne samouprave ne plaća obveznik kad ukupna osnovica za sve njegove nepokretnosti na toj teritoriji ne prelazi iznos od 400.000 dinara.

porez

- Porez na imovinu ne plaća obveznik koju bez naknade ustupi na korišćenje licu prognanom posle 1. avgusta 1995. godine, ako prognano lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva ne ostvaruju prihode, izuzev prihoda od zemljišta koje je predmet oporezivanja.

- Porez na imovinu na nepokretnosti obveznika koji vodi poslovne knjige, koje od nastanka poreske obaveze iskazuje u svojim poslovnim knjigama kao dobro isključivo namenjeno daljoj prodaji, ne plaća se za godinu u kojoj je poreska obaveza nastala, kao ni za godinu koja sledi toj godini.

PRETI VAM KAZNA OD 50.000 DINARA: Evo ko je sve na udaru države!

Pored procenjene vrednosti nekretine i njenog umanjenja za starost objekta, Porez na nasleđe i poklon ne plaća:

1) naslednik prvog naslednog reda, supružnik i roditelj ostavioca, odnosno poklonoprimac prvog naslednog reda i supružnik poklonodavca;

2) naslednik, odnosno poklonoprimac poljoprivrednik drugog naslednog reda koji nasleđuje, odnosno prima na poklon imovinu koja mu služi za obavljanje poljoprivredne delatnosti, ako je sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem neprekidno živeo u domaćinstvu najmanje jednu godinu pre smrti ostavioca, odnosno pre prijema poklona;

3) naslednik, odnosno poklonoprimac drugog naslednog reda - na jedan nasleđeni, odnosno na poklon primljeni stan, ako je sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem neprekidno živeo u zajedničkom domaćinstvu najmanje godinu dana pre smrti ostavioca, odnosno pre prijema poklona;

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

4) poklonoprimac - na imovinu koja mu je ustupljena u ostavinskom postupku, koju bi nasledio da se naslednik - poklonodavac odrekao nasleđa;

5) se na podelu imovine koja je zajednički stečena od strane supružnika za vreme trajanja braka, koja se vrši između bivših supružnika čime se uređuju njihovi imovinski odnosi u vezi sa razvodom braka;

6) se na imovinu primljenu od Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave.

Porez na prenos apsolutnih prava ne plaća se na prenos prava svojine na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi fizičkom licu koje kupuje prvi stan, za površinu koja za kupca prvog stana iznosi do 40 kvadratnih metara i za članove njegovog porodičnog domaćinstva koji od 1. jula 2006. godine nisu imali u svojini, odnosno susvojini, stan u Srbiji, pod uslovom da je kupac prvog stana punoletni srpski državljanin, sa prebivalištem na teritoriji Srbije i da od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o kupoprodaji, na osnovu koga kupac stiče prvi stan, nije imao u svojini, odnosno susvojini, u Srbiji.

Ovaj porez se ne plaća ni kad se pravo svojine na nepokretnosti prenosi na davaoca doživotnog izdržavanja - supružnika, odnosno lice koje se u odnosu na primaoca izdržavanja nalazi u prvom naslednom redu, na deo nepokretnosti koji bi davalac izdržavanja po zakonu nasledio u momentu zaključenja ugovora.

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanko

    15. avgust 2015 | 06:16

    Ja sam na birou za zaposljavanje 6 godina, neprimam nikakvu naknadu ni sa biroa, ni socijalnu pomoc, kako da platim porez za stan, a zivim sam u stanu povrsine 24 kvadrata.Imam 62 godine, i niko nece da me zaposli u tim godinama. Pomozite ako znate kako, danas je zadnji dan za uplatu poreza, inace moracu da platim kaznu od 50.000 dinara, a neznam kako da ih stvorim.

  • tatjanatodorovic

    12. decembar 2015 | 13:43

    Da li neko moze da mi pomogne i da mi odgpvori dobila sam stan na koriscenje na 5god i traze da placam porez iako taj stan nikad nece biti moj.dali je moranje u tom slucaju da placam porez a stan sam dobila na kontu svoje bolesti i lepo pise na koriscenje

  • Perazic Vkatko

    11. decembar 2017 | 06:31

    Da li moram placati porez na imovinu, nekretninu, ako je stan u zgradi bez upotrebne dozvole, nije legalizovan ni uknjizen, znaci formalno pravno ne postoji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA