Merkelova i Cipras BESNI na balkanske države, NAPADAJU ih zbog zatvaranja granica

Reakcije nemačke kancelarke i grčkog premijera naglašavaju duboke podele unutar evropskog bloka, a usledile su kao odgovor na post na Tviteru predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska

  • 7

Nemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras napali balkanske zemlje zbog zatvaranja granica za migrante, uoči današnjeg EU sastanka na ministarskom nivou, prenosi AFP i dodaje da je Cipras upozorio da "EU nema budućnosti ako se ovako nastavi".

NAJTUŽNIJA FOTOGRAFIJA DANAS: Deca na ničijoj zemlji zaklon od kiše traže na najneverovatnijim mestima

Merkelova je kazala da zatvaranje granica "nije ni održivo niti trajno" rešenje u suočavanju Evrope sa najvećom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata i da će Grčku ostaviti da snosi teret priliva migranata.

Prema oceni AFP, reakcije nemačke kancelarke i grčkog premijera naglašavaju duboke podele unutar evropskog bloka, a usledile su kao odgovor na post na Tviteru predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji je na toj društvenoj mreži za odluku o zatvaranju balkanske rute naveo da "nije pitanje unilateralnih akcija, već zajedničke odluke 28 država članica EU".

- Zahvaljujem se zapadnobalkanskim zemljama na primeni dela sveobuhvatne strategije EU u vezi sa migracionom krizom - napisao je Tusk.

Cipras je putem Tvitera poručio da bi Tusk trebalo da "usredsredi napore na primeni naših zajedničkih odluka, a ne da ohrabruje one koji ih ignorišu".

Merkelova je priznala da će akcije zapadnobalkanskih zemalja Nemačkoj "očigledno doneti manje izbeglica", ali da one "Grčku stavljaju u veoma tesku situaciju".

AFP navodi da je njen vicekancelar Zigmar Gabriel primetio da, iako su neki u Nemačkoj "krišom srećni što balkanske države obavljaju prljav posao za Nemačku", te akcije im po njemu neće pomoći u dugoročnom periodu.

Turski ministar za EU poslove Volkan Bozkir tvrdi da se dogovor Turske i EU o vraćanju migranata ne može primeniti na izbeglice koje se već nalaze na grčkim ostrvima, već važi za one koji dođu nakon stupanja sporazuma na snagu, navela je agencija Anadolija, a preneo Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča- deda

    10. mart 2016 | 16:47

    Matorojbabetini,ako treba radnasnaga,neka raspiše konkurse,a ne da preko leđabalkanaca obaracenu rada,i još se pravi nevešta,a ovamoih poziva u nemačkua to šo su usrali ceobalkan,to je nevažno.Još malo i gledaćemo rasulo i eu i deuchland

  • momazver

    10. mart 2016 | 18:24

    *Besni na balkanske države..*Zna se ko će da plati taj bes.Mi. za sada 2.000 izbeglica, *novih* Srba.A koliko će ih biti još,to je pitanje od milion evra,a inače zavisi od nas i naše želje da budemo eUropljani.

  • Jaca

    10. mart 2016 | 21:33

    Kad ih vidim ovako zajedno,smesno mi je,jer u grckoj nema humoristicke emisije,gde ovo dvoje ne predstavljaju kao zaljubljeni par...to su padanja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA