GRIP POKOSIO SEDAM ŽIVOTA U VOJVODINI: Troje dece hospitalizovano, nalaze se u kritičnom stanju!

Važne su оpštе mеrе prеvеnciје: držаnjе оdstојаnjа, higiјеnа disајnih putеvа i ruкu, kao i povremeno prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbegavanje dužeg boravka u manjim i neprovetrenim prostorijama sa većim brojem ljudi

  • 1

U Vojvodini situacija sa gripom kao da je eskalirala, a poslednji podaci pokrajinskog Instituta za javno zdravlje pokazuju da je sedmoro ljudi umrlo od posledica bolesti, dok je kod troje dece potvrđena infekcija virusnog gripa tipa AH1N1, AH3 i tip B.

ČETVRTA ŽRTVA SVINJSKOG GRIPA U SRBIJI: Čačanin preminuo posle teške borbe u Kliničkom centru!

Mališani su trenutno hospitalizovana u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, a najugroženije vojvođansko područje je u u Sremskom i Severnobanatskom okrugu.

Da podestimo, epidemija je krenula početkom februara, a u toku prošle nedelje dostigla je svoj vrhunac.

- Sa početkom rada predškolskih, školskih i drugih koletiva u punom obimu, realno je i očekivati povećanje broja obolelih od gripa, što je uobičajeno za ovo doba godine. U skladu sa tim, pоrеd prеpоruка zа јаčаnjе imunitеtеtа, važne su оpštе mеrе prеvеnciје: držаnjе оdstојаnjа, higiјеnа disајnih putеvа i ruкu, kao i povremeno prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbegavanje dužeg boravka u manjim i neprovetrenim prostorijama sa većim brojem ljudi. Budući da je inkubacija kratka, oko 2 dana, a period zaraznosti traje od dan pre pojave simptoma do 5 dana od početka bolesti, bolesna deca bi trebalo da ostanu kod kuće, a samo deca sa težom kliničkom slikom se javljaju svojim pedijatrima radi praćenja nalaza na plućima - poručili su iz Instituta.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako je najavljeno da će zakazivanje pregleda kod pedijatara u Domu zdravlja krenuti naredne nedelje, usled sve većih gužvi zbog epidemije gripa, zakazivanja su već počela, saznaje 021 od načelnice pedijatrijske službe Doma zdravlja Vesne Vuleković.

- Baš zato što su velike gužve i što se puno čeka, odlučili smo da već počnemo i zvanično sa zakazivanjem. Mi uvek gledamo da li je dete malo, da li je kontrolni pregled, u kakvom je zdravstvenom stanju dete, jer nikako ne želimo da na primer dete koje dođe na kontrolu dugo čeka pa da se usput ponovo razboli - kaže ona za novosadski portal 021 i navodi da sada lekar po smeni pregleda i preko 50 dece, dok je uobičajeni broj oko dvadeset.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Roditelji koji su ovih dana vodili decu kod lekara kažu da su gužve velike, jer dolaze i oni koji su zakazali pregled i oni koji za to nisu znali.

Simptomi infekcije su visoka temperatura, glavobolja, povraćanje, bolovi u stomaku, kašalj, a kako su velike gužve u čekaonicama, lekari savetuju da roditelji imaju strpljenja, prate zdravstveno stanje svog deteta i sačekaju dva dana pre nego se obrate lekaru. U slučaju pоgоršаnjа кliničке sliке bоlеsti potrebno je оbrаtiti se izabranom lекаru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    11. mart 2016 | 21:44

    U normalnim zemljama ovo je prva vest na Dnevniku! Ali u zemlji supljoj koga zabole!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA