EVROPA JE U RATU! Lideri pozivaju ljude da se mobilišu posle napada u Briselu (VIDEO)

Evropski zvaničnici su ocenili napade na aerodromu i metro stanici u Briselu kao "terorističke akte" i izrazili svoju osudu

  • 31

Evropa je u ratu i potrebna je mobilizacija, rekao je danas francuski premijer Manuel Vals posle jutrošnjih eksplozija u Briselu, ocenivši da je opasnost danas još veća nego što je bila pre napada u Parizu novembra 2015. godine.

ZAŠTO JE BRISEL NAJGORI GRAD ZA ŽIVOT U EVROPI?! Terorizam, mržnja, štrajkovi, smrad, ulice opasnije od Prištine (FOTO) (VIDEO)

- Evropa je u ratu već nekoliko meseci - rekao je on francuskim medijima, dodavši da su i eksplozije koje su jutros uzdrmale Brisel "ratni čin pred kojim se treba mobilisati".

On je izneo uveravanja da će francuska vlada i snage bezbednosti i dalje biti krajnje budni, mobilisani i odlučni pred terorizmom.

Vals je, takođe, izrazio solidarnost i saosećanje sa belgijskim narodom, prenosi francuska televizija RTL.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je objavio da je raspoređeno 1.600 dodatnih policajaca na francuskoj teritoriji, naročito u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju.

Povodom današnjih napada u Briselu, francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da je "cela Evropa napadnuta".

OVO JE TRENUTNO NAJOMRAŽENIJI ČOVEK NA SVETU: Telefonira i prolazi pored čoveka koji leži povređen na aerodromu u Briselu (FOTO)

- Napadima u Briselu, pogođena je cela Evropa - rekao je Oland u saopštenju.

Francuski predsednik je pozvao "celu Evropu da preduzme krucijalne mere kako bi se suočili sa ozbiljnim rizicima", prenosi AFP.

Angels Boš, Predsednik Evropske konfederacije policije (EuroCop) povodom današnjih događaja u Briselu, kaže da je Evropi potrebna organizacija i spremnost policije "kao nikada do sada".

NAJPOTRESNIJA FOTOGRAFIJA IZ BRISELA: Preživeli se grle pored krvavog čoveka koji leži i pruža im ruku! (FOTO)

- Ako naši političari ne vide koliko je glupo da u ovakvim vremenima nastave da smanjuju broj policajaca i da smanjuju budžet za policiju, onda nisu dorasli svojoj odgovornosti i ne treba da ostanu na tim funkcijama. Bez obzira na njihove govore, ovim restrikcijama oni direktno podrivaju borbu protiv terorizma - poručio je predesdnik EuroCop-a.

U saopštenju EuroCopa on navodi da najnoviji incident dokazuje hrabrost policajaca koji su ponovo sebe doveli u opasnost, "kakvoj niko drugi nije izložen", te podseća Evropljane da treba da budu zahvalni policajcima koji daju sve od sebe da ih sačuvaju.

- Želim da budem veoma jasan, hrabrost ovih muškarca i žena nije dovoljna. Evropske policije moraju da sarađuju kao nikada do sada. Terorizam ne poznaje granice - naveo je Boš uz poruku da "moramo da obezbedimo da svaki policajcajac bude vrhunski treniran a ne samo elitne jedinice".

Jutrošnje napade na aerodromu i metro stanici u Briselu evropski zvaničnici ocenili su kao "terorističke akte" i izrazili svoju osudu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da su eksplozije u Briselu veoma tužan dan za Evropu, preno je AFP.

Predsednik Evropskog saveta Dopnald Tusk nazvao je napade u Briselu "terorističkim aktom".

- Ja sam zapanjen jutrošnjim eksplozijama na aerodromu Zavantem i u Evropskoj četrti u Briselu koje su izavale nekoliko nevinih žrtava i povredile mnoge druge - saopštio je Tusk.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    22. mart 2016 | 13:36

    Vasi ucenici su to vi ste ih obucavali i finansirali svih ovih god,i dalje ih finansirate i obucavate da ruse vlade kaoprotiv Dadama,Gadafija,ovog Asada,e lepo vam sa to vama rade

  • Velislav

    22. mart 2016 | 14:54

    Ovaj rat je zakuvan u glavama hulja iz Londona i Vašingtona, naručen i blagosiljan od strane Vatikana, a izazvan pomoću jadnih, ispranih mozgova pozvanih na veru...

  • Bosko

    22. mart 2016 | 15:29

    Davno smo mi ratovali protiv islamističkih okupatora i fanatika, nismo EU tako da nemamo zašto da se odazivamo u borbu protiv terorizma kad ste priznali Kosovo a smeta vam islamistička tvorevina na čelu sa terorizmom, naglasivši da je Kosovo u prvih pet zemalja koje imaju borce za IDIL.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA