DVOJE UMRLO OD GRIPA U ZRENJANINU: Sva tri tipa virusa haraju Banatom!

Mikrobiološkim ispitivanjem potvrđeno je prisustvo sva tri tipa virusa gripa, AH1N, AH3N2 i tip B u našem okrugu. Najveći broj obolelih registruje se u uzrastu od 5 do 14 godina

  • 0

Tokom poslednje dve nedelje registrovan je porast broja obolelih od gripa, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, koji u saradnji sa zdravstvenim ustanovama prati situaciju na području srednjeg Banata.

GRIP POKOSIO SEDAM ŽIVOTA U VOJVODINI: Troje dece hospitalizovano, nalaze se u kritičnom stanju!

Mikrobiološkim ispitivanjem potvrđeno je prisustvo sva tri tipa virusa gripa, AH1N, AH3N2 i tip B u našem okrugu. Najveći broj obolelih registruje se u uzrastu od 5 do 14 godina.

Takođe, prijavljena su dva smrtna ishoda koja su povezana sa oboljevanjem od gripa. Teži oblici bolesti su najčešće, u tri četvrtine slučajeva, bili povezani sa infekcijom virusom gripa tipa AH1N1.

Posmatrano po opštinama, Zrenjanin i Novi Bečej prijavili su najveći broj obolelih - kaže načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje Radivoj Filipov, prenosi 021.rs.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako se u narednom periodu očekuje da broj obolelih počne da pada, i dalje se preporučuju mere opšte prevencije, koje obuhvataju često pranje ruku sapunom i tekućom vodom, izbegavanje boravka u zatvorenom prostoru u kome se nalazi veliki broj ljudi, provetravanje prostorija i izbegavanje bliskog kontakta sa obolelim.

Važno je držati rastojanje od najmanje jedan metar, pri kijanju i kašljanju usta i nos pokriti papirnom maramicom, koju odmah nakon upotrebe treba baciti u korpu za otpatke, a ruke oprati sapunom i tekućom vodom.

Ukoliko do oboljenja ipak dođe, kod lakših slučajeva bolesti dovoljna je izolacija u kućnim uslovima uz nadoknadu tečnosti i simptomatsku terapiju. Kod težih slučajeva bolesti i pojave komplikacija neophodno je javiti se lekaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA