Vernici slave SVECA, koji se valjao po trnju i koprivama DA NE BI MISLIO O ŽENAMA!

Ovaj svetitelj je rano napustio školu, jer je smatrao da će tako sačuvati razum, a protiv svojih pomisli o ženama borio se tako što se valjao po trnju i koprivama

  • 3

Vernici danas praznuju dan svetog Benedikta, koje je rođen u Italiji u bogatoj porodici. Rano je napustio školu jer je shvatio da bi zbog književnog učenja mogao da izgubi razum svoje duše. 

Izašao je iz škole kao "nenaučen mudrac" i "razuman neznalac". Pobegao je u manastir, gde se zamonašio, a potom povukao da živi sam u pećini.

Kada se to pročulo među ljudima, on je otišao iz te pećine, jer nije želeo slavu od ljudi. Bio je veoma surov prema sebi. Jednom kada su ga spopale misli o telesnim pohotama, skinuo se nag i valjao se po trnju i koprivama, dok ga nisu napustile misli o ženama.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Zadobio je mnoge duhovne darove, te je mogao da predviđa stvari, da isceljuje bolesne, isteruje zle duhove.

Sebi je predvideo da će mu uskoro biti nasuta čaša sa vinom, koje je bilo otrovno. On je tu čašu zakrstio, a onda je ona pukla.

Osnovao je 12 manastira, u kojima je u početku služilo po dvanaest monaha. Kasnije je stvorio red benediktinaca, koji i danas postoji u rimokatoličkoj crkvi.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Šest dana pre svoje smrti, on je naredio da se otvori njegov grob, koji je ranije bio pripremljen. Okupio je sve monahe i posavetovao ih, a onda je predao svoj duh gospodu.

Njegova rođena sestra vođena njegovim primerom, i sama je vodila duhovni život u jednom ženskom manastiru.

Kada je sveti Benedikt skončao, dva monaha koja su bila na putu su u isto vreme imali viziju. Tada su shvatili da je njihov dobri iguman otišao sa ovog sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebitno

    27. mart 2016 | 10:04

    a posle baba Vanga je navlakusa i vestica

  • victoria

    27. mart 2016 | 11:04

    Pravi hriscani ne muce svoje telo jer to Sveto Pismo osudjuje. Ne moze se boriti protiv telesnih zelja mucenjem samog sebe nego tako sto ce se misli i srce puniti plemenitim mislima. Covek je ocigledno bio previse okupiran sobom. Bolje da se ozenio, to nije greh. I apostol Pavle je napisao da je bolje se zeniti nego izgarati.Ali posto je vise voleo da se valja po trnju, nije imao vremena da cita Sveto Pismo i malo vise da upozna Boga.

  • BobRock

    27. mart 2016 | 09:50

    Kakav debilizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA