Vernici danas slave SVECA, koji nosi turban i dimije!

Sveti novomučenik Manuil je kao dete nasilno preveden u islam. Kada je odrastao, vratio se hrišćanstvu, ali je zato izgubio glavu

  • 5

Vernici danas slave svetog novomučenika Manuila. On je bio grčki svetac, koji je živeo na Kritu. Prilikom jedne pobune u Sfakiji, Turci su ga zarobili i nasilno poturčili.

Pobožni Manuil je pronašao način da pobegne na ostrvo Minok, i tamo se ponovo vrati u hrišćansku veru. Nakon toga se i oženio i imao petoro dece.

Međutim neki pakostan čovek ga je tužio agi, kako je on bio musliman, pa je  promenio veroispovest. Aga mu je potom poručio ili da se vrati u islam, ili će ga čekati strašne muke.

Ovaj svetitelj se nije uplašio aginih pretnji, i odgovorio mu je da se on rodio kao hrišćanin, i da će tako i umreti.

Foto: ozoisxorigos.blogspot.rs Foto: ozoisxorigos.blogspot.rs

Ovo je agu užasno iznerviralo, pa je Manuila poslao na žestoke muke. Pošto to nije imalo efekta, poslao ga je paši. Paša je takođe nastavio da ga mori, zadajući mu grozne rane, i zahtevajući da se vrati turskoj veri.

Nikakve muke nisu pomogle da se ovaj svetac odrekne svoje vere, te je paša naposletku naredio da mu odseku glavu. Sutradan kada je paša video da se hrišćani dive ovom mučeničkom činu, naredio je da se njegovo telo baci u more.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boka Kotorska

    28. mart 2016 | 10:48

    Slava mu i milost i hvala

  • Anoniman

    28. mart 2016 | 08:20

    Šalvare

  • obilic

    28. mart 2016 | 18:51

    Mi u srbiji imamo SVETOG RASIMA JOS MU SE KLANJAJU SRBI I KLECE PRED NJIM. NAS SVETAC RASIM LJAJIC ODLUCUJE STA CE BITI SA DVOROM SRPSKIM TAKO DA CE TURCI BITI SPOKOJNI KAO I FAŠISTI IZ HAGA. SVETI PATRIJARH PAVLE MORA DA ČEKA NA RED JER KOSOVO JE POD TURSKO ALBANSKOM KONTROLOM. VIDECEMO KAD CE DA BUDE NOVO NEBESKO GLASANJE ALI SRBI CE MALO DA POČEKAJU NA SVETOG PUTINA. KAD CE DA UVEDE RED ZEMALJSKIM SVECIMA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA