Italija: Ekološka katastrofa zbog izlivanja goriva iz Konkordije?

U najgorem mogućem scenariju, gorivo može da "iscuri u more, zagadi obalu i ugrozi biljni i životinjski svet"

  • 0

Italija je danas upozorila na mogućnost ekološke katastrofe zbog opasnosti da iz luksuznog turističkog broda "Kosta Konkordija", koji se u petak uveče nasukao i prevrnuo u blizini obala Toskane, u more iscuri skoro 2.500 tona dizel goriva.

-To je naša noćna mora. Brod ima rezervoare pune dizel goriva koje može potonuti na dno mora što bi izazvalo katastrofu - kaže Korado Klini, italijanski ministar za zaštitu životne okoline, u intervjuu za dnevnik "La Stampa". Klini je istakao da su "spremni da intervenišu ukoliko dođe do curenja i do stvaranja naftne mrlje", prenosi AFP.

Serđo Orteli, gradonačelnik ostrva Ðilja, izjavio je sa svoje strane da "brod za sada deluje stabilno tako da je moguće započeti ispumpavanje rezervoara u kojima ima oko 2.380 tona goriva". Veliki kruzer težak 114.500 tona nasukao se na greben koji je udaljen samo 300 metara od obale zbog toga što je prišao suviše blizu tog toskanskog ostrva na putu za Savonu, u severnoj Italiji, i prevrnuo.

U trenutku nesreće na brodu je bilo više od 4.000 putnika, šestoro je poginulo, a 15 se vodi kao nestalo. Kompanija koja je vlasnik luksuznog broda procenjuje da će njena šteta od nesreće iznositi 85-95 miliona dolara.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA